Mediální válka o Šumavu opět začala

11.02.2014

Padesát vědců v čele s profesorem Kindlmannem poslalo dopis ministrovi životního prostředí s tím, že nesouhlasí s Plánem péče o Národní park Šumava (NPŠ). Připomeňme si, že celý proces přípravy a přijímání Plánu péče je řízen ministerstvem životního prostředí podle metodiky, která je stejná pro všechny čtyři české národní parky a legislativně je popsána v zákonu o ochraně přírody 114/92. Plán péče musí být dohodnut v Radě NPŠ, kde ze zákona sedí zástupci 22 obcí, na jejichž území národní park leží. Zdůrazňuji slovo dohodnut, nikoli pouze projednán.

Po dosažení dohody ministerstvo Plán péče předalo třem oponentům, jejichž připomínky do něho zapracovalo. Poté vyvěsilo na webové stránky ministerstva k veřejnému připomínkování a všechny zákonné požadavky byly splněny. Místo aby vědci vznášeli své návrhy a legitimně je poslali na ministerstvo, někteří z nich podepisují hromadný dopis, který předávají médiím. Spolu s Hnutím Duha opět spouštějí mediální válku o budoucnost Šumavy. Opravdu je toto seriózní vědecký postup? Jde jim o to, rozšířit bezzásahová území či území ?divočiny? na padesát procent národního parku.

Že by takové rozšíření vedlo k okamžitému vzniku další kůrovcové kalamity a následně k masivnímu kácení, dopis nezmiňuje. Profesor Kindlmann argumentuje proti Plánu péče tím, že ?přírodě jde o to, co v těchto oblastech provádíme?

Ano, slyšíte dobře, argumentace hodná Vladimíra Iljiče, které se nedá oponovat. Pan profesor ví, co si příroda myslí a o co jí jde. Ohromuje tím, že desítky vědců a ředitelů národních parků podepsalo petici proti zařazení Národního parku Šumava do IV. kategorie IUCN. Že mnoho z nich na Šumavě nikdy nebylo a v Evropě máme celkem 126 chráněných území, která mají ve svém názvu National Park a jsou klasifikována jako IUCN IV, to pan profesor Kindlmann opomněl dodat.

Nezávidím novému ministrovi životního prostředí jeho pozici. Aktivisté ze stran některých vědců a ekologistů jej zahltí mediální masáží, ve které by mohlo zaniknout, že dohody na Šumavě je dosaženo, Plán péče projednán, kůrovcová kalamita ukončena a v celém regionu Jihočeského a Plzeňského kraje panuje ve věci NP Šumava jednota, klid a spolupráce.

Tomáš Jirsa
Právo, 11. 2. 2014

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering