Šumava: Komu vadí klid a dohoda?

03.02.2014

S blížícím se nástupem nové vlády a hlavně nového ministra životního prostředí se radikálně zvýšil počet mediálních výstupů Hnutí Duha k Šumavě. Nejprve bombasticky prezentovali studii britské společnosti EFTEC, která by ocenila rozšíření divočiny na Šumavě na 44 miliard ročně. Programový ředitel hnutí na stránkách tisku prohlašuje, že divočinu na Šumavě je potřeba rozšířit na 50 % rozlohy Národního parku. A v den jmenování nové vlády hnutí předkládá vládě a parlamentu petici za "záchranu divoké Šumavy". I seriozní Deník napsal, že prioritním úkolem nového ministra životního prostředí je "vyřešit výbušnou situaci na Šumavě".

Výbušnou situaci na Šumavě? Proboha, to si nikdo nevšiml, že na Šumavě je již dva roky klid? Že po nástupu ředitele Jana Stráského a jeho pokračovatele Jiřího Mánka se podařilo zastavit kůrovcovou kalamitu? Že po dlouhé době došlo k dohodě o řízení Národního parku mezi ministerstvem životního prostředí, šumavskými obcemi a oběma kraji? Že došlo i k dohodě nad novým zákonem o Šumavě, který ministerstvo za účasti odborníků, obcí a jihočeského a plzeňského kraje dva roky připravovalo? Zákon navrhuje 26 % prvních zón s tím, že 22 % je okamžitě "bezzásahových" a zároveň je možné ve výhledu 45 let rozšířit první zóny až na 35 %.

Bohužel, návrh zákona "spadl pod stůl" s koncem Poslanecké sněmovny. Hnutí Duha se ke kompromisu nepřipojilo a nadále požaduje 50 % divočiny. Například šumavské obce, které do jednání vstupovaly s návrhem 16 % divočiny, kompromis nakonec přijaly. Každému, kdo zná situaci, musí být jasné, že prohlásit 50 % národního parku za "divočinu" rozpoutá okamžitě další kolo kůrovcové kalamity. A kůrovcová kalamita opět přinese masivní těžby v lesích sousedících s "bezzásahovými" prvními zónami. Všichni si přeci pamatujeme, že nejvíce dřeva se na Šumavě těžilo (a ztrácelo)za "zelených" ministrů a ředitelů.

Nový ministr Richard Brabec by měl před jakýmkoli krokem týkajícím se Šumavy zvážit skutečnost, že v regionu i v Národním parku panuje klid a dohoda. A tak se zdá, že jediný, komu klid vadí dohoda na Šumavě, je Hnutí Duha.

Tomáš Jirsa
Neviditelný pes, 3. 2. 2014

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering