Konkrétní opatření proti kůrovci zveřejní vedení Šumavského národního parku během několika dnů

10.03.2011

Název: Konkrétní opatření proti kůrovci zveřejní vedení Šumavského národního parku během několika dnů Zdroj: ČRo - České Budějovice Datum: 10.03.2011 Relace: Zpravodajství 17:00 Moderátor: Pavlína Fendeková Hosté: Jan Stráský, František Kučera Rozsah: 00:01:51 Čas vysílání: 17:03:12

Moderátor (Pavlína Fendeková): Zástupci Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v České republice diskutovali dnes ve Vimperku. Do jednací místnosti hotelu Zlatá hvězda, mezi ně přišel z nedalekého sídla Správy národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava její ředitel Jan Stráský. Nezdržel se dlouho, ale stačil přítomným sdělit zásadní věc. Už za pár dnů zveřejní konkrétní rozsah, kde se bude muset proti kůrovci zasahovat jinak než dosud. Pro Český rozhlas ředitel Šumavského národního parku k zastavení kůrovce na Šumavě řekl.

Host (Jan Stráský, ředitel Národního parku Šumava): Může se zastavit jedině tím, že se rozšíří anebo posune čára, ve které se zasahuje proti kůrovci tradičními lesnickými metodami. Samozřejmě kombinovanými metodami ochrany přírody neboli chemii, musíme někde nahradit něčím jiným atd. Abychom měli jistou šanci, že během dvou let může ta kalamita, to znamená ten počet vytěžených kubíků. Protože ten počet vytěžených kubíků jsou ty sežraný stromy. Proto byly vytěžený, tak aby se mohl zmenšit.

Moderátor (Pavlína Fendeková): Přesné lokality s razantnějším a účinnějším zásahem proti kůrovci Jan Stráský oznámí během několika dní. Protože kůrovec ohrožuje také městské lesy přímo v Národním parku, což je případ Volar a Kašperských Hor, a obecní lesy v okolí, záměry nového ředitele Správy národního parku Šumava bedlivě sleduje právě sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů V čele s předsedou Františkem Kučerou.

Host (František Kučera, Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR): On obecně řekl to, že mají připravený materiál, který zveřejní zhruba za dva, za tři dny. Jakým způsobem budou proti kůrovci postupovat, kde bude přesně popsáno, v jakých to bude zónách, v jakých to bude vzdálenostech, jakého to bude rozsahu. Máme určitou představu a věříme těm jeho krokům, že povedou účinně k zásahu proti kůrovci.

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering