Šumavský park má šanci na diplom za kvalitu

22.07.2010

Název zdroje: ČT 1 Datum vydání: 22.07.2010 Nadpis: Šumavský park má šanci na diplom za kvalitu Relace: Události v regionech - Praha Autor: Aleš Hazuka Moderátor: Jiří Petrovič Čas vysílání: 18:11:58

Moderátor Před budovou Správy Šumavského parku ve Vimperku demonstrovali odpůrci usychání tohoto chráněného území. Protesty načasovali na dnešek záměrně. Do budovy Parku přijeli ekologičtí experti Rady Evropy. Ti zvažují, že udělí prestižní evropský diplom za péči o chráněné území právě Šumavě. To se nelíbí hejtmanovi, výhrady mají i občanská sdružení, která vyzvala ředitele Parku k˙rezignaci. Ministerstvo životního prostředí se k˙obsazení postu ředitele odmítlo vyjádřit.

Autor Demonstrace sdružení Zachraňme Šumavu. 40 lidí přišlo podpořit organizátory. Většina z˙nich označila kůrovcovou kalamitu v˙Národním parku za kritickou, nejhorší v˙historii.

Ivo Vicena, soudní znalec: Kůrovec zničí komplet všechno, včetně těch starých rezervací.

Petr Martan, spoluorganizátor demonstrace: Můžeme říkat, že letos uschne asi milión stromů.

Autor Přímo na ulici jim ale oponovali zastánci současného vedení.

Václav Stránský: Věřím tady vedení Národního parku Šumava, že dělá všechno proto, aby tady ty přirozený lesy byly.

Autor Z˙oken Správy jednotlivé proslovy sledovali zaměstnanci. Jejich ředitel se chce proti útokům bránit.

František Krejčí, ředitel, Správa NP Šumava: Teď opravdu zvažujeme podání trestního oznámení.

Autor Experti Rady Evropy se s˙podobnými protesty setkávají. Demonstrace je proto nepřekvapila. Šumavský park označili za významnou oblast, která vykazuje vysokou kvalitu přírody. Proto má šanci prestižní diplom získat.

Pierre Galland, expert na ochranu přírody Rady Evropy: Víme, že jsou tady horké otázky. Naším cílem je hledat řešení a rovnováhu mezi ochranou přírody, vědeckým výzkumem a rozvojem regionu.

Autor Podle hejtmana Park diplom za vzornou péči dostat nemůže.

Jiří Zimola /ČSSD/, hejtman Jihočeského kraje: Ten, kdo ji navštíví, tak může zdárně pochybovat o tom, zda toto je opravdu vzorná péče.

Autor Správci Parku po jednání s˙experty zopakovali, že se snaží čelit kůrovcové kalamitě. Oproti loňsku letos vytěží téměř dvojnásobek stromů napadených kůrovcem.

František Krejčí, ředitel, Správa NP Šumava: Vlastně se žádné fatální drama na Šumavě nekoná.

Autor Nezávislí experti budou toto chráněné území zkoumat přibližně půl roku. Teprve v˙dubnu příštího roku zástupci Rady Evropy rozhodnou, zda Národní park tento diplom získá.

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering