Rozhovor s hejtmanem Jihočeského kraje Jiřím Zimolou

22.07.2010

Název zdroje: Radiožurnál Datum vydání: 22.07.2010 Nadpis: Rozhovor s hejtmanem Jihočeského kraje Jiřím Zimolou Relace: Dvacetiminutovka Radiožurnálu Moderátor: Helena Šulcová Hosté pořadu: Jiří Zimola

Moderátorka: Skončí šéf Národního parku Šumava? Toto rozhodnutí je v ruku ministra životního prostředí Pavla Drobila z ODS a ten zatím Františka Krejčího hájí. Jenže proti řediteli ostře vystupuje jihočeský hejtman a chce, aby byl z funkce odvolán. Proč? Jak by se měl park prolezlý kůrovcem změnit? Budeme se ptát. Hostem 20ti minut Radiožurnálu je hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola z ČSSD, dobrý den, zdravím vás do Českých Budějovic.

Host (Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje z ČSSD): Dobré odpoledne vám i vašim posluchačům.

Moderátorka: Pane hejtmane, řekněte mi jasně, co vám tak vadí na šéfovi Národního parku Šumava?

Host (Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje z ČSSD): Tak já myslím, že ta informace, kterou jste uvedla dnešní vysílání není tak úplně pravdivá. Ono není jednak pravdivé, že by pan ministr, po té, co jsem s ním včera osobně hovořil se tak vehementně zastával stávajícího pana ředitele parku a stejně tak není úplná pravda, že proti němu já tak ostře vystupuji. My jsme si včera s panem ministrem...

Moderátorka: Počkejte, vy chcete říct, že ho hájíte nebo jak, to jsme špatně pochopili ty výroky vaše v médiích, nebo co nám chcete říct pane hejtmane?

Host (Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje z ČSSD): My jsme si s panem ministrem vyjasnili tu mediální přestřelku a řekli jsme si, že já, jako jihočeský hejtman samozřejmě nejsem v pozici, kdy bych panu ministrovi měl cokoliv doporučovat, já jsem mu vysvětlil svůj postoj k Šumavě a k vedení správy Národního parku Šumava. Pan ministr to akceptoval a zdůraznil, že on se otevřeně nestaví za pana ředitele, on mu dal čas na zpracování jakési vize, kterou panu ministrovi předloží a ten se rozhodne, zda stávající ředitel parku na svém místě dále zůstane.

Moderátorka: Ano, nicméně ještě předevčírem pan ministr docela hájil pana Krejčího a říkal, že to je kompetentní, výborný člověk a moc mu fandí. To je citace z on line denníku Aktuálně.cz. Myslíte si, tedy, že až pan ministr po té vaší návštěvě tedy jaksi otočil. Tak to chápete?

Host (Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje z ČSSD): Ne, vůbec to tak nechápu. Chci znovu říct, že po mém rozhovoru s panem ministrem jsem vytušil, že pan ministr ona slova do serveru Aktuálně.cz takto vůbec neřekl.

Moderátorka: Takže si to vycucali oni z prstu, tak to chcete říct.

Host (Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje z ČSSD): Paní redaktorko, to jsou vaše slova, já bych je nikdy takto nepoužil. Ptejte se redaktorů Aktuálně.

Moderátorka: A máte tedy pocit teď, že by se ten problém mohl vyřešit v jakém horizontu časovém?

Host (Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje z ČSSD): Já znovu říkám, nejsem lačný po jakékoliv ředitelské krvi a toto rozhodnutí plně nechávám na stávajícím panu ministrovi. Také jsem mu včera řekl, že jsem k němu nepřijel proto, abych ho o nějaký personálních změnách přesvědčoval, já jsem k němu přijel proto, abych mu vysvětlil, jaký je skutečný stav věcí na Šumavě, s čím se zde potýkáme, jaké cítíme hlavně problémy a abych i získal názor na to, na kolik je otázka správy Národního parku Šumava a obecně Národního parku Šumava pro ně prioritní. A to jsem zaznamenal z jeho dnešního ranního či dopoledního vyjádření, že to je pro něj velká priorita.

Moderátorka: Kdo si myslíte, že by byl ideálním ředitelem parku?

Host (Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje z ČSSD): Ideálním ředitelem by byla osoba, která by byla připravena více komunikovat s obcemi a s regionem. Která by, když dojde k jakýmkoliv dohovorům poté také ta vyřčená slova držela. Musím říct, že to jsem u stávajícího ředitele pana Krejčího postrádal.

Moderátorka: Napadá vás jméno nějaké třeba?

Host (Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje z ČSSD): Nenapadá a je mi to úplně lhostejné. Já znovu říkám, že mi jde o věc nikoliv o jméno.

Moderátorka: A nebyl by třeba dobrým ředitelem šumavského národního parku Miloš Zeman, protože ten má jednak téma kůrovce jako svého hobby a o situaci na Šumavě se v posledních letech velmi intenzívně zabývá.

Host (Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje z ČSSD): Jistě nečekáte, že na tuhle otázku budu reagovat.

Moderátorka: A proč ne? Vy myslíte, že to není dobrý nápad?

Host (Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje z ČSSD): Já si myslím, že to rozhodně není dobrý nápad. Správcem Národního parku Šumava by měla být kompetentnější osoba než osoba člověka objímajícího stromy na Vysočině.

Moderátorka: A vás osobně tedy, kdybyse měl říct nějaké jméno, tak neřeknete, protože si myslíte, že to není ve vaší kompetenci.

Host (Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje z ČSSD): Správně, správně, správně.

Moderátorka: Tak to říká jihočeský hejtman Jiří Zimola ve 20ti minutách Radiožurnálu. A další téma, proč v Jižních Čechách přestal kraj platit poplatky za pacienty? Budeme se ptát. Ptáte se pochopitelně také vy, posluchači Radiožurnálu a to emailem na 20mintut@rozhlas.cz a také nám píšete na faceboocku. Připomínám, že na faceboocku jsme www.faceboock.com/dvacetminut. Tak nás najdete. Pane hejtmane, vy od 1. července jste přestali v Jihočeském kraji proplácet poplatky za pacienty v krajských nemocnicích a lékárnách. Co vám na to říkají voliči na jihu Čech, když je potkáváte na ulici?

Host (Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje z ČSSD): Myslím, že se snažíme nejen voličům sociální demokracie ale i obyvatelům Jihočeského kraje vysvětlit tento krok jihočeského krajského zastupitelstva z konce června a zdá se, alespoň z těch reakcí, které dostávám, že to lidé chápou.

Moderátorka: A upřímně, byl tento slib, který jste dali před krajskými volbami v roce 2008 příliš populistický a v podstatě nesmyslný, jak se teď ukazuje, když to všechny kraje, téměř všechny kraje ruší?

Host (Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje z ČSSD): Paní redaktorko, mohla byste mi zopakovat slib, který jsme údajně dali a ze kterého vy, novináři, už rok a půl nás obviňujete?

Moderátorka: Já mluvím o tom slibu, že budete proplácet právě za pacienty v krajských nemocnicích a lékárnách ty poplatky.

Host (Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje z ČSSD): Tak ten náš slib byl samozřejmě jiný a proto jsem se vás takto řečnicky zeptal. Ten náš slib byl tak, že se pokusíme a že budeme iniciovat prostřednictvím poslaneckého klubu sociální demokracie legislativní změnu tohoto poplatkového zákona. Tedy že na zákonné úrovni zrušíme to, aby se poplatky vůbec platily. To, že jsme k tomu přispěly jako kraje, každý samozřejmě trošku jinak a každý trošku odlišným způsobem tak, že jsme propláceli tyto poplatky formou daru, tak to je jeden z nějakých, nechci říct slibů, ale spíše jeden z bodů té které koaliční smlouvy na tom kterém kraji, který se nám podařilo udržet a já jsem za to rád.

Moderátorka: A není to náhodou tak, že vám prostě došly peníze na to proplácení poplatků?

Host (Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje z ČSSD): Tak samozřejmě si dovedu představit, jak moji političtí odpůrci tento argument budou akcentovat, ale ono to tak není, v rozpočtu Jihočeského kraje na proplácení či poskytování darů, chcete-li, pojištěncům bylo vyčleněno pro letošní rok 100 milionů korun a podle čísel, která já jsem dostal k dispozici za prvních šest měsíců roku 2010 jsme vydali 40 milionů.

Moderátorka: A co říkáte na vašeho kolegu ze Středočeského kraje, pana Ratha, jehož kraj stále ty poplatky za pacienty hradí? Ostatně podobně jako Plzeňský kraj.

Host (Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje z ČSSD): Dovolte mi paní redaktorko, ponechat si ten luxus vlastního názoru, neprezentovaného do médií na počínání středočeského krajského zastupitelstva. Plně je respektuji a vnímám jej stejně, jako je samosprávné rozhodnutí jakéhokoliv jiného krajského zastupitelstva.

Moderátorka: Ale spíš by mě tedy zajímalo, jestli nebylo vhodné a jestli by to nepůsobilo lépe, kdyby kraje v tomto směru zvolily stejný postup. Víte, všechny kraje.

Host (Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje z ČSSD): Víte, my jsme s kolegy hejtmany se pokoušeli už při konstituování tohoto proplácení poplatků na krajské úrovni či krajských zařízeních o jednotný postup. Ale ukázalo se to jako nereálné z důvodu toho, že v tom kterém kraji je odlišný způsob zdravotnictví. Jsou kraje, kde jsou nemocnice stále vedeny jako příspěvkové organizace, to je tuším například Vysočina, jsou kraje, jako Jihočeský kraj, kde nemocnice se díky předchozí politické reprezentaci přeměnily v obchodní společnosti a jsou kraje, kde třeba byly nemocnice pronajmuty a za takové konstalace asi dost dobře nelze uplatnit jednotný postup.

Moderátorka: Takže to znamená, že ani když bude zasedat asociace krajů, tak vy tam nebudete žádným způsobem požadovat po zástupcích Středočeského a Plzeňského kraje, aby se k vám přidali a přestali ty poplatky hradit.

Host (Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje z ČSSD): Já rozhodně toto dělat nebudu, protože znovu opakuji, je to rozhodnutí a samosprávné rozhodnutí toho, kterého zastupitelstva, které plně respektuji.

Moderátorka: Ostatně poplatky byly, já už jsem to říkala, velkým tématem před krajskými volbami v roce 2008 i teď před sněmovními volbami. Teď když budou další volby na podzim, už poplatky podle vás nebudou tématem ČSSD té předvolební kampaně, ani náhodou?

Host (Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje z ČSSD): To já nedokážu posoudit, zda to bude náhodou nebo ani náhodu.

Moderátorka: Víte, jestli by to bylo vhodné, nebo jestli si myslíte, že už se teď ukázalo, že lidem tak o ty poplatky nejde a už s tím ČSSD přestane.

Host (Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje z ČSSD): Víte, já se domnívám, že velké procento lidí se stále ostře vyhraňuje proti poplatkům ve zdravotnictví, proti něčemu, co nám připadá naprosto nesystémové. Problém je v tom, že stávající vládní koalice zcela zjevně nepřistoupí ke zrušení poplatků, naopak s velkou pravděpodobností budou částky poplatkové zvyšovány a v tom případě je otázka, jak ta která strana využije toto téma v rámci předvolebního boje.

Moderátorka: To jsou slova jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly. Vy stále posloucháte 20 minut Radiožurnálu. Jak se vůbec změnila ČSSD po odchodu Jiřího Paroubka z postu předsedy? Zeptáme se. Zajímalo by mě, pane Zimolo, jestli jste viděl včera preference stran, které vyšly nezávisle na sobě od společnosti Sanit a Factum Invenio. Viděl nebo neviděl?

Host (Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje z ČSSD): Neviděl jsem je. Lescos jsem zaslechl, či zaznamenal.

Moderátorka: Ty dva průzkumy ukázaly, že by volby teď vyhrála strana TOP 09. Je to podle vás překvapení?

Host (Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje z ČSSD): Víte, Churchil říkal, že věří jen průzkumům či statistikám, které si falšoval sám. Takže aniž bych chtěl kohokoliv obviňovat z falšování těchto statistik, já těm číslům úplně nevěřím.,

Moderátorka: Tak si myslíte že Sanit a Factum Invenio lescos zfalšovalo?

Host (Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje z ČSSD): Ne, ne, ne, já jsem použil citát jednoho velkého anglického politika a znovu zdůrazňuji, že je z ničeho neobviňuji, ale jen že těm číslům nevěřím.

Moderátorka: Ale na druhou stranu to, že to ukázaly dvě na sobě nezávislé průzkumy, možná o něčem svědčí. Možná ne. To by možná spíš měl říct nějaký politolog. Ale každopádně znamená to, že v současné chvíli má ČSSD dva velké soupeře. ODS a TOP 09, že už to není zkrátka ten boj, který tady byl několik posledních let mezi ODS a ČSSD?

Host (Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje z ČSSD): Já myslím ale, že tuhle skutečnost, kterou jste teď zmínila, že sociální demokracii se na pravé straně politického spektra objevil vedle tradičního soupeře, tedy ODS, soupeř nový, tedy TOP 09, tak ta skutečnost není nijak nová a rozhodně tomu nepřispívá průzkum Samipu, Factum Invenio. Ta skutečnost přece se projevila při parlamentních volbách, kde zejména TOP 09 co by nová pravicová strana utrpěla, v uvozovkách, docela velké vítězství.

Moderátorka: ČSSD preference nerostou, tedy podle těchto průzkumů by vás volilo 19,8 procenta lidí podle Factum Invenio. Jak to změnit? Co se s tím dá udělat, podle vás?

Host (Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje z ČSSD): Tak to je určitě téma pro velmi rozsáhlou diskusi. Ale já bych nechtěl, aby se ČSSD uzavřela pouze do nějakého diskusního klubu při kávě a sušenkách, ale aby ty výsledky a konkrétní opatření, která by měla sociální demokracie přijmout, aby byla přijata co možná nejdříve. Konec konců i proto já osobně a mí kolegové v Jihočeském kraji jsme byli pro svolání mimořádného sjezdu, chcete-li, či spíše sjezdu v mimořádném termínu, tedy v září nejpozději na přelomu září a října letošního roku, nikoliv až v termínu řádném v březnu roku příštího.

Moderátorka: K čemuž se ale nakonec velká část vedení vaší strany přiklonila a tak to nakonec bude. Ale když jste zmínil ty sušenky, víte tak aby to nakonec nedopadlo tak, že ČSSD bude mít jenom na ty sušenky. Protože já jsem se dnes dočetla na I dnes.cz, že dluh může být ohromný. Zatím co úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka tvrdí, že po neúspěšných parlamentních volbách dluží 70 milionů korun, tak server I dnes.cz oslovil několik členů sociálních demokratů, kteří tvrdí, že ten dluh může být až desetinásobný, až 700 milionů korun. Připadá vám to reálné? Pane Zimolo, máte o tom informace?

Host (Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje z ČSSD): Ne nepřipadá. Nepřipadá mi to reálné a předpokládám, že úřadující předseda Bohuslav Sobotka vycházel z údajů, které jsou právě jemu známy po uzavření veškerých nákladů a příjmů v rámci kampaně. Čili to, kdo co říká a s jakých domněnek vychází pro mě v tuto chvíli není nijak směrodatné a jak jste hovořila o těch sušenkách a kávě, já myslím, že politické strany, paní redaktorko, na tom nebudou o mnoho lépe a docela by mě zajímaly i jejich dluhy.

Moderátorka: Každopádně ČSSD se snaží změnit. Budete měnit například logo, je to podle vás dobře? Jak by to logo mělo vypadat?

Host (Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje z ČSSD): No víte, děkuju za tu otázku. Já jsem se k tomu vyjádřil i pro média v tom smyslu, že sice jsou jistě potřebnější témata a je potřeba zejména změnit vystupování sociální demokracie, možná změnit i některé politické priority sociální demokracie než zrovna měnit pouze ten obal, tedy logo. Ale z druhé strany, žijeme v moderní době, v době v mediálních zkratek a v době významných log a logotypů, takže nemyslím si, pokud to nebude stát nějaké ohromné peníze, že by to mělo sociální demokracii uškodit.

Moderátorka: Také už nechce Česká strana sociálně demokratická spolupracovat s populárním zpěvákem Michalem Davidem. Je to podle vás správné rozhodnutí nového volebního stratéga ČSSD pana Hamáčka?

Host (Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje z ČSSD): Správně jste řekla, že to je rozhodnutí ústředního volebního manažera Jana Hamáčka, já jsem nezaznamenal, že by se vedla diskuse v rozhodujících orgánech sociální demokracie o kampani. To by se mělo odehrát zítra na předsednictvu a tam předpokládám nás i pan manažer seznámí s tím, proč by bylo dobré vsadit na jinou strunu.

Moderátorka: A vy byste byl pro to, aby Michal David dál zpíval pro ČSSD?

Host (Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje z ČSSD): Tak já mám Michala Davida osobně rád, já jsem dítě 80tých let a myslím si, že tenhle zpěvák dokáže do dneška dávat radost tisícům a statisícům lidí, tak jestliže se Michal David otevřeně vyjadřuje svými sympatiemi k sociální demokracii, tak já budu ten poslední, který by mu v tom chtěl bránit.

Moderátorka: Takže podle vás to není žádný normalizační umělec. Tak ho aspoň označila agentura, která se chce podílet na kampani pro vaši stranu.

Host (Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje z ČSSD): Přesně tak. Já myslím, že se stačí rozhlédnout po světě šou byznysu a takzvaných normalizačních umělců, kteří dnes podporují i pravicové strany, bychom tam našli dost a dost.

Moderátorka: Je dobře, že se Jiří Paroubek, bývalý předseda ČSSD omluvil Michalu Davidovi za slova pana Hamáčka?

Host (Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje z ČSSD): Je to rozhodnutí Jiřího Paroubka, které já jsem chápal jako určitou kolegiální slušnost, neboť Jiří Paroubek byl jistě obeznámen s rozhodnutím tehdejšího volebního štábu angažovat Michala Davida, tudíž i reagoval tak, jak reagoval.

Moderátorka: Pojďme na otázky, které nám chodí emailem na 20 minut@rozhlas.cz. Je tady celá řada velmi zajímavých otázek, které se také týkají vašeho kraje. František například se vás ptá. Minulý týden přešel Temelín z amerického na ruské palivo. Nevadí vám závislost na Rusku?

Host (Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje z ČSSD): Je to přece rozhodování ČEZu a jaderné elektrárny Temelín. Je to rozhodování předpokládám strategické, o kterém jsou informovány ty nejvyšší vládní kruhy a v tom případě nemám žádných námitek proti tomuto rozhodnutí.

Moderátorka: Karel Homola píše, jsem starý vodák a zajímalo by mě, co si myslíte o zákazu splouvat horní část Vltavy. Neměl by se tento zákaz zrušit?

Host (Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje z ČSSD): Tak tam to je trošku složitější, protože pan Homola naráží na záležitost v souvislosti s návštěvním řádem. Já jsem velmi rád, že se nám podařilo ještě s bývalou ministryní životního prostředí Rút Bískovou prodloužit platnost současného návštěvního řádu na Šumavě o rok a vyjasnit si tam i prostřednictvím EI, tedy posouzení vlivu na životní prostředí to, jak bychom měli na Šumavě postupovat. V každém případě, nejsem úplně přesvědčen o tom, že ta zmiňovaná perlorodka, kvůli které je podstatně omezen vjezd lodí v horní části Vltavy, že tam skutečně je. A byl bych pro mnohem benevolentnější řešení.

Moderátorka: Pavlína Komárová a otázka, která určitě zajímá spoustu lidí v Jižních Čechách. Pane hejtmane, co děláte pro to, aby co nejdříve byla dálnice z Prahy do Budějovic?

Host (Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje z ČSSD): Děkuji za tu otázku. Dělám pro to opravdu hodně a musím říct se vší skromností a pokorou, které jsem schopen, že v tom nedělám rozhodně sám. Já jsem velmi rád, že napříč politickými stranami v Jihočeském kraji se snažíme a usilujeme o permanentní tlak na centrální orgány, zejména ministerstvo dopravy z hlediska financování právě dálnice D3. Současně platí, že vlivem i nedokonalé legislativy stávající úsek a stavba mezi Táborem a Veselím nad Lužnicí stojí, protože se tam řeší stále ještě jeden nevyvlastněný pozemek a to já beru jako veliké mínus.

Moderátorka: Takže nedá se říct ještě přesně, kdy ta dálnice bude?

Host (Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje z ČSSD): Jéžiš, já bych byl ten první, který by rád tady oznámil slavnostně, že to bude v tom kterém roce, v tom kterém měsíci, ale nejsem věštec a vycházím i z údajů ministerstva dopravy, které je pravidelně aktualizuje a termín posunutí, či přiblížení dálnice k Českým Budějovicům se tak rok od roku odkládá.

Moderátorka: Milan Pop z Písku píše, četl jsem v novinách, že místostarosta Hluboké, pan Dlouhý, má neuvěřitelný majetek. I Karel Schwarzenberg se nad tím podivoval. Jejich rod takový majetek prý nashromáždil za 300 let. Jak se dá na Jihu Čech dá tak rychle vydělat tolik peněz?

Host (Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje z ČSSD): To nechť se pan Pop zeptá na Hluboké pana místostarosty. Já rozhodně nejsem ten, který by lustroval každého Jihočecha z hlediska jeho

Moderátorka: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola z ČSSD byl hostem 20ti minut Radiožurnálu. Děkuju, na shledanou.

Host (Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje z ČSSD): Na shledanou.

Moderátorka: Za chvilku další zprávy Radiožurnálu, Helena Šulcová přeje hezký zbytek dne.

 

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering