Ochrana NP Šumava

22.07.2010

Skóre: 0.99 Název zdroje: Radiožurnál Datum vydání: 22.07.2010 Nadpis: Ochrana NP Šumava Relace: Radiofórum Moderátor: Jan Bumba Hosté pořadu: Pavel Drobil, Jiří Zimola, František Krejčí, Petr Martan

Moderátor (Jan Bumba): Nový ministr životního prostředí Pavel Drobil z ODS se snaží rozptýlit pochybnosti, zda bude mužem na svém místě, pochybnosti, které vyvstaly vzhledem k tomu, že dosud vystupoval spíš jako odborník na průmysl. Dnes když představoval své priority, řekl mj. že chce zjednodušit ekologickou administrativu pro malé a střední podniky, regulovat a stíhat hlavně největší znečišťovatele a v první řadě se hodlá zaměřit na kvalitu ovzduší na severní Moravě. Vážně se ale bude prý také zabývat oblastí na opačném konci republiky, vývojem kolem šumavského národního parku.

Host (Pavel Drobil, ministr životního prostředí): Nehodláme měnit nic na tom, že národní parky jsou nedílnou součástí těch nejvzácnějších míst přírody v ČR, na druhou stranu nechceme, aby to byla místa, kde jediný kdo z nich bude profitovat, tak bude kůrovec. My chceme národní parky vrátit lidem, soužití s nimi i obcím, kteří v nich žijí. Chceme, aby NP byly komparativní výhodou pro občany, obce ale i firmy, které v jejich území fungují, nikoli překážkou jakéhokoli života, jakéhokoli rozvoje.

Moderátor (Jan Bumba): Ministr Drobil plánuje inspekční cestu na Šumavu, chce se sejít také se starosty obcí, kteří si někdy stěžují, že vedení NP nebere v potaz jejich připomínky k rozvoji regionu. Se svými výhradami vůči řediteli parku Františku Krejčímu také včera seznámil ministra jihočeský hejtman Jiří Zimola a v pořadu 20 minut Radiožurnálu k tomu poznamenal.

Host (Jiří Zimola, jihočeský hejtman): Ideálním ředitelem by byla osoba, která by byla připravená více komunikovat s obcemi a s regionem. Která by, když dojde k jakýmkoli dohovorům, poté ta vyřčená slova držela. Musím říct, že to jsem u stávajícího ředitele pana Krejčího postrádal.

Moderátor (Jan Bumba): Podle ministra Drobila je předčasné mluvit o tom, jestli by třeba mohl šéfa NP dokonce vyměnit. Rozhodne se prý podle toho, jak splní úkoly, které mu zadal. Co si tedy od nástupu nového ministra slibuje ředitel František Krejčí a na druhé lince máme Petra Martana ze sdružení Zachraňme Šumavu, které právě dnes uspořádalo před budovou NP ve Vimperku demonstraci, dobrý večer. Pane Krejčí, jaké úkoly jste tedy od nového ministra dostal?

Host (František Krejčí, ředitel NP Šumava): Já myslím, že ty nové úkoly, které mi pan ministr zadal, jsou takového charakteru, že se z nich budu zpovídat pouze panu ministrovi a budu o nich mluvit také pouze s panem ministrem.

Moderátor (Jan Bumba): To je něco intimního?

Host (František Krejčí, ředitel NP Šumava): Jedná se o takovou celkovou zprávu o současné situaci na území NP Šumava.

Moderátor (Jan Bumba): Jak jste si, pokud se mohu zeptat na atmosféru toho setkání, rozuměli s novým panem ministrem?

Host (František Krejčí, ředitel NP Šumava): Já musím říci, že i to co jsem teď slyšel ve vaší reportáži, i z toho setkání s panem ministrem na mě působí velmi dobře, že se jedná o nového pana ministra, který opravdu vnímá situaci a pozici národních parků v rámci ČR na takové té moderní úrovni, že se nejedná pouze o striktní ochranu přírody, ale že se jedná i o citlivou podporu regionálních potřeb, regionálního rozvoje v tomto území, ale i o rozšiřování péče o hosty NP.

Moderátor (Jan Bumba): Tzn., že ta ambice pana Drobila třeba zajistit, aby NP byly jak říká především pro lidi, aby se jejich rozvoj neomezoval na boj s kůrovcem atd., to nejde proti vaší koncepci správy?

Host (František Krejčí, ředitel NP Šumava): Proti naší koncepci správy to určitě nejde a nejde to ani proti mému osobnímu přesvědčení jakožto na jedné straně pracovníka státní ochrany přírody na Šumavě a na druhé straně Šumaváka.

Moderátor (Jan Bumba): Pane Martane, proč vy jste se dnes rozhodli uspořádat tu protestní akci proti nynějšímu vedení NP, proč si myslíte, že pan ředitel Krejčí a jeho kolegové Šumavu devastují?

Host (Petr Martan, Zachraňme Šumavu): Přišli jsme dneska upozornit na katastrofální stav lesů v NP, což je takové klišé, které ani společnost už nechce slyšet, protože je tím unavena. Ale přišli jsme připomenout vládě, že je zde problém Šumava a že nejde odsunout na pozdější léta, a vyměnit ho za balíček reforem, jako to např. udělala Topolánkova vláda.

Moderátor (Jan Bumba): Myslíte, že je nutné vládě problém Šumava připomínat? Slyšeli jsme ministra Drobila, který dnes seznamoval veřejnost se svými prioritami a Šumava mezi nimi rozhodně je.

Host (Petr Martan, Zachraňme Šumavu): My jsme nekritizovali novou vládu ani ministra životního prostředí a náměstky. Já osobně jsem trochu znepokojen, že v koaliční smlouvě, která je dost zelená a má 11 stran nebo resp. část o životním prostředí a venkovu, není uvedeno konkrétní stanovisko k Šumavě a není tam nic o zákonu o NP, na který se čeká 20 let.

Moderátor (Jan Bumba): Pane Krejčí, jaká je vaše reakce na tu dnešní demonstraci před vaším úřadem?

Host (František Krejčí, ředitel NP Šumava): Já jsem tu demonstraci osobně neviděl, jenom tuším, že se tam sešla hrstka lidí, že byla takového štvavého charakteru vůči mně, vůči pracovníkům, kolegům a trochu znevažovala naší práci, která se právě opírá o ty 3 pilíře, o kterých jsem mluvil. O ochranu přírody, regionální rozvoj a péče o hosty NP Šumava.

Moderátor (Jan Bumba): Co říkáte na to, co se ale opakuje neustále, že např. vám kritici vyčítají nedostatek komunikace mezi vámi a šumavskými obcemi?

Host (František Krejčí, ředitel NP Šumava): Vždy lze cokoli zlepšovat, ale já vím, že jsem 6. ředitel v řadě na Správě NP Šumava a že moje komunikace v celé té řadě ředitelů je daleko nejintenzivnější. Otázka je dosahování efektu této komunikace. Na to nejsem sám, na to potřebuji určitou podporu svého resortu, protože celá řada věcí, které je potřeba na Šumavě dořešit a řešit, se právě dotýká kompetencí resortu možná i vlády a dalších resortů.

Moderátor (Jan Bumba): Pane Martane, prosím úplně konkrétně, co vytýkáte vedení NP Šumava především?

Host (Petr Martan, Zachraňme Šumavu): Vedení parku vytýkáme vývoj od roku 2007 tzn., po tom orkánu Kyrill, že to by přístup zcela mylný a že v čele NP nemůže zůstat osoba, která za tento vývoj má zodpovědnost. Prostě vyzvali jsme dneska správce a samotného pana ředitele Krejčího, aby litoval svých činů v pokyrillovém období a aby správa NP kapitulovala a doznala svou vinu, že šlo o omyl, protože v dnešní době se v NP kácí prakticky třikrát více dřeva, než kdyby se potom Kyrillu zasáhlo. Kdyby se udělala řádná opatření před 3 lety, tak se dneska kácelo třikrát méně. Obviňujeme z toho, že prostě tisíce, statisíce stromů uschlo, bylo poraženo a nemuselo být.

Moderátor (Jan Bumba): Pane Krejčí, při zpětném pohledu, došlo k nějaké zásadní chybě ohledně toho, jak se postupovalo po kalamitě Kyrill?

Host (František Krejčí, ředitel NP Šumava): Já jsem to dostal do vínku jakožto ředitel, že jsem měl určité zadání, že na 30 % výměry lesů NP zůstaly lesy ponechány svému osudu, tam je tzv. bezzásahový management a 70 % výměry lesů NP činí tzv. zásahový management. Cílem tohoto zásahového managementu je obnovit smíšený horský les. Myslím si, že ta kompetence, která je dodnes svěřená MŽP, ale i stav ochrany přírody na Šumavě ale i to, že jsme oceňováni z hlediska odborné veřejnosti při našem postupu při diferencované péči o lesy, říkají úplně něco jiného, než říká pan Martan. My opravdu nemáme žádný problém s dodržováním zákonných podmínek pro ochranu přírody na Šumavě. Na prvním místě jsou to samozřejmě lesy, na druhém místě je rašeliniště a na třetím bezlesé ekosystémy uvnitř NP Šumava.

Moderátor (Jan Bumba): A co pokud se zeptám na tu ideu, která také zazněla, více otevřít Šumavu návštěvníkům, když to řeknu laicky?

Host (František Krejčí, ředitel NP Šumava): To patří také mezi mé počáteční kréda, myslím si nebo vím, že od doby vzniku NP Šumava je dneska NP nejvíce přístupný pro veřejnost. Zůstává posledních 20 % území NP Šumava, kde je možný přístup pouze po vyznačených cestách nebo s průvodcem a musím i připomenout to, že jsme spustili celou řadu příznivých, pozitivních projektů pro hosty NP Šumava v posledních 3 letech a tím patříme mezi evropsky srovnatelné vybavené NP v rámci střední ale i západní Evropy.

Moderátor (Jan Bumba): Děkuji vám za rozhovor.

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering