Občanské sdružení Zachraňte Šumavu, žádá hlavu ředitele Šumavského parku a zákon o Šumavě

22.07.2010

Název zdroje: ČRo - České Budějovice Datum vydání: 22.07.2010 Nadpis: Občanské sdružení Zachraňte Šumavu, žádá hlavu ředitele Šumavského parku a zákon o Šumavě Relace: Zpravodajství 17:00 Moderátor: Míša Vrácovská Hosté pořadu: František Krejčí, ředitel Parku Šumava, Petr Martan, občanské sdružení Zachraňte Šumavu, Pavel Drobil, ministr životního prostředí

Moderátor (Míša Vrácovská): Odchod ředitele Správa Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava, Františka Krejčího požadovali dnes čtyři desítky protestujících před sídlem Správy Šumavského parku ve Vimperku. Ředitel Krejčí podle nich ne přímou odpovědnost za vývoj po orkánu Kyril v lednu 2007. Kdy nastala kůrovcová kalamita a devastace lesů na Šumavě. Taková obvinění ředitel šumavského parku znovu odmítl. Necítí žádný politický tlak ani tlak veřejnosti, aby odešel z funkce. Navíc se mu nelíbila hesla, na některých transparentech a zvažuje proto trestní oznámení.

Host (František Krejčí): Mám šestého šéfa nad sebou, šestého ministra a musím říct, že zatím dosud je znát významná kontinuita, té práce a i podpory z ministerstva vůči Šumavě. Já vůbec necítím žádné tlaky ani veřejnosti ani od svých šéfů, že bych měl nějak významně měnit svoji práci, popřípadě odstupovat z funkce. Ta hrstka, která se tady sešla v rámci té strany Zemanovců, kteří toto téma už použili v těch předvolebních kampaních v rámci parlamentních voleb, je vidět, že jim to tehdy nepomohlo k úspěšnému získání křesel v parlamentu, tak já si myslím, že ani teď to nebude mít žádný významný vliv na komunální volby v rámci regionu Jihočeské Šumavy, za prvé. A za druhé jsme celou akci museli zmonitorovat, zkontrolovat jestli náhodou nedojde k nějakému na cti utrhání a teď opravdu zvažujeme podání trestního oznámení na tu příslušnou stranu.

Moderátor (Míša Vrácovská): Organizátor protestního shromáždění, kromě výzvy k odstoupení ředitele Šumavského parku Františka Krejčího, chtěli upozornit novou vládu, aby Šumavě věnovala patřičnou pozornost. Za svolavatele protestu promluvil Petr Martan z občanského sdružení Zachraňme Šumavu.

Host (Petr Martan, občanské sdružení zachraňte Šumavu): Chceme připomenout, že Šumava je tady, protože jak jsem studoval prohlášení koalice, tak v té části o životním prostředí a lesnictví, jsem nenašel jednu zmínku o Šumavě nebo o tom, že by koalice chtěla přednést zákon o Národním parku Šumava. Ten považujeme za důležitý, protože za 20 let existence Národního parku se nepovedlo tento zákon vůbec prosadit.

Moderátor (Míša Vrácovská): Organizátoři protest načasovali na den, kdy do Vimperka dorazila delegace rady Evropy, která má připravit podklady pro udělení evropského diplomu Šumavskému parku za řádnou péči o přírodu. Expert Rady Evropy Pierrem Galland uvedl, že takové projevy patří k demokracii a je lepší, když lidé řeknou svůj názor otevřeně, než když kritizují v ústraní. Ministr životního prostředí Pavel Drobil chystána Šumavu inspekční cestu. Situace v národním parku ho zaměstnává od příchodu na ministerstvo a kvůli sporům mezi vedením parku, obcemi a Jihočeským krajem se už sešel se zástupci všech tří stran. Na Šumavu pojede asi za tři týdny. Ministr vyhlásil téma národních parků jako jedno ze svých priorit. Podle něj by měli kromě ochrany nejvzácnějších částí přírody také sloužit lidem.

Host (Pavel Drobil, ministr životního prostředí): Nehodláme měnit nic na tom, že národní parky jsou nedílnou součástí těch nejvzácnějších míst přírody v České republice. Na druhou stranu nechceme, aby to byla místa, kde jediný kdo z nich bude profitovat, tak to bude kůrovec. My chceme národní parky vrátit lidem, chceme, aby národní parky byly komparativní výhodou pro občany, obce ale i firmy, které v jejich území fungují.

Moderátor (Míša Vrácovská): O případném odvolání ředitele Národního parku Šumava nechce ministr spekulovat. František Krejčí od něj dostal seznam úkolů a o jeho dalším osudu ve funkci ředitele rozhodne Pavel Drobil, až po srpnové návštěvě Šumavy.

 

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering