Vize Šumava 2020 je dlužní úpis nabízený obcím

19.01.2010

Název zdroje: Prachatický deník Datum vydání: 19.01.2010 Nadpis: Zimola: Vize Šumava 2020 je dlužní úpis nabízený obcím Podtitulek: Dohoda o rozvoji regionu Vize Šumava 2020 vyvolává diskusi. Deník na ni se zeptal hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimoly. Strana: 14 Rubrika: ČESKÁ REPUBLIKA Autor: RICHARD VLASÁK Ročník: 18 Číslo: 15 Náklad: 252466 Odkaz: http://prachaticky.denik.cz/ Oblast: Regionální deníky - Jihočeský kraj

V čem podle Vás spočívá nekonkrétnost Vize Šumava 2020, pro niž ji označujete za nepodepsatelnou?

Možná by bylo dobré si "Vizi" přečíst. Mnoho vzletných slov, ale jako obvykle u ministerstva životního prostředí, skutek utekl. Pojmy jako "společně zpracovat", "společně usilovat" nebo "společně řešit" vůbec neznamená společně vyřešit a dohodnout se. Obce na Šumavě i kraj dobře vědí, že je třeba řešit například problematiku svozu, likvidace a využívání odpadu, zlepšení návštěvnické infrastruktury, úpravy veřejných prostranství a drobné návštěvnické infrastruktury v obcích. Že je třeba podporovat turistický ruch projektem lyžařských tras, dalším zkvalitněním kombinované hromadné dopravy nebo rozvojem vodního hospodářství. Tato témata jsou ale diskutována od vzniku parku a nikdy nevedla k takovým závěrům, s nimiž by souhlasily obce i region. Proč by to tedy nyní mělo být jinak? Jaké záruky konečné dohody Vize obsahuje kromě souhlasu obcí s dalším zvětšením mrtvého lesa?

Nemůže právě spolupráce mezi kraji, obcemi a parkem, byť zatím na této deklaratorní bázi, prolomit ledy?

Skutečně upřímně míněná spolupráce může všechno, i prolomit zmíněné ledy. Tohle ale není přátelsky podávaná ruka, to je dlužní úpis, nabízený navíc jen obcím, protože v celé Vizi nenaleznete jedinou zmínku o kraji. Řečeno s Werichem a po Čuperovsku: Podepište, milé obce, a my na ministerstvu splníme všechno, až opadá listí z dubu.

Nepřipravujete ČSSD "šumavskou otázkou" cenné body pro parlamentní, senátní a komunální volby?

Tuhle podpásovku na mě vytáhli ministerští již v loňském srpnu po mém prvním razantním vystoupení. Ubohá argumentace lidí, kteří vidí svět jen pohledem z pražského parlamentního skleníku. Já i tisíce lidí, kteří mi v boji za zdravou Šumavu vyjadřují podporu, vidíme, co se poukazem na politikaření snaží ministerstvo skrýt: umírající Šumavu, neúspěšný experiment, fanatický enviromentalismus a totální zpronevěření se skutečné ochraně životního prostředí.

RICHARD VLASÁK

Vyšlo také v: Českobudějovický deník, Českokrumlovský deník, Jindřichohradecký deník, Písecký deník, Strakonický deník, Táborský deník

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering