Nesmrtelný kůrovec

25.08.2009

Název zdroje: ČT 2

Datum vydání: 25.08.2009

Nadpis: Nesmrtelný kůrovec

Pořadí: 1

Relace: Události, komentáře

Autor: Tereza Baldová

Moderátor: Martin Veselovský

Oblast: Televize

Moderátor Mezi Jihočeským krajem a Centrální ochranou životního prostředí. Dilema je stále stejné, kácet nebo nekácet. Toť otázka.

Autor Pandemie vs. Očekávaný stav. Ministerstvo životního prostředí odmítlo kritiku Jihočeského kraje kvůli kůrovci na Šumavě. Podle správy parku i ministra je kůrovce sice nejvíc za poslední léta. Situace ale kritická není.

Jiří Zimola /ČSSD/, hejtman Jihočeského kraje: Na Šumavě už není kůrovcová kalamita. Na Šumavě je kůrovcová pandemie.

Ladislav Miko, ministr životního prostředí: Použití tohoto výrazu ve spojitosti s˙kůrovcovou kalamitou je asi neadekvátní.

Autor Jihočeský kraj chce, aby ministerstvo zřídlo krizovou skupinu, jinak pohrozilo vyhlášením stavu nebezpečí. Ten by umožnil kraji pokácet zasažené stromy i v˙místech, kde správci nechávají lesy přirozenému vývoji. Podle ministra i jeho předchůdce je to nesmysl.

Jiří Zimola /ČSSD/, hejtman Jihočeského kraje: V˙tom případě by mohl nařizovat i provádění těžby a odtěžením těchto kůrovcem napadených stromů.

Martin Bursík /SZ/, bývalý ministr životního prostředí: Kdyby tenhle nesmysl pan hejtman skutečně realizoval, tak ihned nastoupí ČIŽP a zakáže škodlivou činnost.

Ladislav Miko, ministr životního prostředí: To by pak musel pan hejtman a řada jeho kolegů vyhlásit stav nebezpečí po celém územní ČR na mnoha místech, protože ta kůrovcová kalamita a to mnohdy daleko dramatičtější je i tam.

Autor Správa parku nebude v˙boji s˙kůrovcem nic měnit. V˙bezzásadových zónách se těžit nebude. Podle správců navíc kůrovcová kalamita poleví. Ministerstvo životního prostředí připravuje ve spolupráci s˙dotčenými městy koncepci rozvoje a ochrany Šumavského národního parku řešit bude i boj

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering