Způsob boje s kůrovcem

25.08.2009

Název zdroje: ČT 1

Datum vydání: 25.08.2009

Nadpis: Způsob boje s kůrovcem

Pořadí: 28

Relace: Události

Autor: Tereza Baldová

Moderátor: Marcela Augustová, Roman Pistorius

Oblast: Televize

Moderátor Správa šumavského národního parku ani Ministerstvo životního prostředí nechtějí měnit způsob boje s kůrovcem. Reagovaly tak na varovná slova z jihu Čech. Tamní hejtman Jiří Zimola pohrozil vyhlášením stavu nebezpečí v lesích, protože podle něj se brouk vymknul kontrole a jeho přemnožení přirovnal k pandemii.

Autor Pandemie versus očekávaný stav. Ministerstvo životního prostředí odmítlo kritiku Jihočeského kraje kvůli kůrovci na Šumavě. Podle správy parku i ministra je kůrovce sice nejvíc za poslední léta, situace ale kritická není.

Jiří Zimola (ČSSD), hejtman Jihočeského kraje (23. 8. 2009): Na Šumavě už není kůrovcová kalamita, na Šumavě je kůrovcová pandemie.

Ladislav Miko, ministr životního prostředí: Použití tohoto výrazu ve spojitosti s kůrovcovou kalamitou je asi neadekvátní.

Autor Jihočeský kraj chce, aby ministerstvo zřídilo krizovou skupinu, jinak pohrozilo vyhlášením stavu nebezpečí. Ten by umožnil kraji pokácet zasažené stromy i v místech, kde správci nechávají lesy přirozenému vývoji. Podle ministra i jeho předchůdce je to nesmysl.

Jiří Zimola (ČSSD), hejtman Jihočeského kraje (23. 8. 2009): V tom případě bych mohl nařizovat i provádění těžby a odtěžení těchto kůrovcem napadených stromů.

Martin Bursík (SZ), bývalý ministr životního prostředí: Kdyby tenhle nesmysl pan hejtman skutečně realizoval, tak ihned nastoupí Česká inspekce životního prostředí a zakáže škodlivou činnost.

Ladislav Miko, ministr životního prostředí: To by pak musel pan hejtman a řada jeho kolegů vyhlásit stav nebezpečí po celém území České republiky na mnoha místech, protože ta kůrovcová kalamita, a to mnohdy daleko dramatičtější, je i tam.

Autor Správa parku nebude v boji s kůrovcem nic měnit. V bezzásahových zónách se těžit nebude. Podle správců navíc kůrovcová kalamita poleví. Ministerstvo životního prostředí připravuje ve spolupráci s dotčenými městy koncepci rozvoje a ochrany šumavského národního parku. Řešit bude i boj s kůrovcem.

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering