Hejtman bije kvůli kůrovci na poplach, podle ministra je pod kontrolou

25.08.2009

Název zdroje: Domácí - tn.cz

Datum vydání: 25.08.2009

Nadpis: Hejtman bije kvůli kůrovci na poplach, podle ministra je pod kontrolou

Oblast: WWW - Domácí zprávy

Odkaz na plný text článku: http://tn.nova.cz/zpravy/regionalni/hejtman-bije-kvuli-kurovci-na-poplach-podle-ministra-je-pod-kontrolou.html

Podle ministra životního prostředí je kůrovec na Šumavě pod kontrolou. Nesouhlasí s hejtmanem Jihočeského kraje, který kvůli kůrovci chce vyhlásit stav nebezpečí.

Nebezpečný brouk kůrovec - lýkožrout smrkový - který letos podle odhadů Národního parku Šumava napadl na Šumavě zhruba stejné množství stromů jako v roce loňském, je pod kontrolou. V úterý to novinářům řekl ministr životního prostředí Ladislav Miko.

Ministerstvo životního prostředí ví, že se na Šumavě i letos kůrovec nebezpečně rozšířil. Podle Mika jde o rozšíření v rozsahu, který ministerstvo a Správa Národního Parku spolu s CHKO Šumava odhadovalo. "Kůrovec je plně pod kontrolou a zasahujeme proti němu přesně podle plánu. Žádné ohrožení nehrozí," ujistil ministr.

Ministerstvo však připustilo, že kůrovcová kalamita posledních let je nejhorší za poslední půl století, kdy se výskyt kůrovce pravidelně sleduje. V roce 2008 stoupl objem kůrovcem napadených stromů na rekordních dva a půl milionu metrů krychlových dřeva.

Stromy napadené kůrovcem však v Národním parku Šumava tvoří pouze necelé jedno procento jeho výskytu v Česku a napadené stromy v takzvaných bezzásahových zónách necelou polovinu procenta

myslí, že právě fakt, že se přírodě nepomohlo a park má bezzásahový režim, se na Šumavě rozšířila kůrovcová pandemie.

Podle ministra jde pouze o zpolitizování problému.

"Nevím, co přesně znamená kůrovcová pandemie. Možná, že bude dobré se vyhýbat silným slovům," nechal se slyšet už dříve ministr.

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering