Na Šumavě útočí kůrovec

23.08.2009

Název zdroje: NOVA Datum vydání: 23.08.2009 Nadpis: Na Šumavě útočí kůrovec Pořadí: 8 Relace: Televizní noviny Autor: Lucie Kándlová Moderátor: Michaela Ochotská, Reynolds Koranteng Oblast: Televize

Moderátor Na Šumavě je kůrovcová pandemie, která to expertní skupina složená z 12 výzkumníků. Situace je prý alarmující.

Hejtman Jihočeského kraje proto dnes svolal mimořádnou tiskovou konferenci a to za pět minut 2. uvedl na ni, že pokud stát nezačne situaci řešit, vyhlásí stav nebezpečí.

Autor Hřbitov uschlých strom, tak nazývají první zony Národního parku Šumava experti po červencovém šetření. Z 68 000 hektarů lesa je kůrovcem napadeno 1900 hektarů.

Josef Vovesný, člen expertní komise: Nezbývá nic jinýho, než zasahovat proti kůrovci známými způsoby, tzn. Vyhledáváte napadený stromy, a musíte je pokácet,

Jiří Zímola, hejtman Středčeského kraje: Na Šumavě už není kůrovcová, na Šumově je kůrovcová pandemie.

Autor Ministr životního prostředí se jen usmívá,

Ladislav Mika, ministr životního prostředí: Já nevím, co to přece znamená kůrovcová pandemie, podívám se do toho slovníku, možná v lesnických slovnících je to nějak definováno.

Autor Jeho úřad razí opačnou teorii: stromy nekácet, lesy prý v určitých zónách poradí přirozeně sám. Za to sklidil před nedávnem kritiku jeho bývalého premiéra Miloše Zemana. O Šumava by se raději měli start vojenské lesy.

Miloš Zemna, ex premiér: Ty by byli daleko lepším hospodářům než podle mého názoru zločinné šumavského Národního parku.

Autor Místní hejtmani po ministerstva aby do několika dnů kývlo na ustanovení skupiny, která vypracuje krizový plán péče o šumavské lesy, jinak vyhlásí stav nebezpečí.

Jiří Zímola, hejtman Středčeského kraje: V tom případě bych mohl nařizovat o provádění těžby a těžení těch kůrovců napadených stromů.

Host: To ke řekněme politické tvrzení, které má přitlačit ministra životního prostředí k tomu, aby byl vstřícnej k tomu návrhu na krizovou skupinu.

Autor Za ministerstvo výzvu hejtmanů přijme bude jasné v úterý, kdy ministr životního prostředí v Praze jednat. Lucie Kándlová, TV Nova jižní Čechy,

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering