Alarmující výskyt kůrovce na Šumavě

23.08.2009

Název zdroje: ČRo - České Budějovice Datum vydání: 23.08.2009 Nadpis: Alarmující výskyt kůrovce na Šumavě Pořadí: 2 Relace: Zpravodajství 17:00 Moderátor: Pavlína Fendeková Hosté pořadu: Jiří Zimola, Ladislav Miko Čas vysílání: 17:00:21 Rozsah: 00:01:58 Oblast: Regionální rozhlas

Moderátor (Pavlína Fendeková): Experti varují. Alarmující výskyt kůrovce na Šumavě vyžaduje krizový plán. Právě s tímto požadavkem dnes na mimořádné tiskové konferenci v Českých Budějovicích vystoupil jihočeský hejtman Jiří Zimola. 12 členná skupina odborníků vypracovala na základě terénního výzkumu expertní zprávu o vývoji kůrovcové kalamity na Šumavě. Podle nich jsou opatření proti kůrovci v bezzásahových zónách v parku nedostatečná. Brouk nebezpečně rychle postupuje a ničí další části lesů. Jihočeši proto žádají, aby v součinnosti s ministerstvem životního prostředí vznikla krizová komise, která začne situaci co nejrychleji účinně řešit. V opačném případě je jihočeský hejtman připraven vyhlásit na Šumavě stav nebezpečí.

Host (Jiří Zimola, jihočeský hejtman): Já budu velmi rád, když stav nebezpečí nebudu muset vyhlašovat, když se dohodneme s ministerstvem na ustavení krizové skupiny a když vznikne krizový plán péče. V případě, že nevznikne, nejsem připraven být tím, za jehož hejtmanství dojde k zhnědnutí dosud zdravého Šumavského lesa a k tomu, že na Šumavu se budeme chodit dívat, jak na mrtvý les.

Moderátor (Pavlína Fendeková): Ministr životního prostředí Ladislav Miko říká, že zprávu od představitelů Jihočeského kraje dostal teprve dnes a musí se s ní podrobněji seznámit. K záměru kraje ustavit krizovou komisy, která by měla urychleně začít situaci kolem kůrovce na Šumavě řešit, dodává.

Host (Ladislav Miko, ministr životního prostředí): Já teda musím říct, že zatím dneska jsem neslyšel nic, co by mi zavdávalo jakýkoliv důvod uvažovat o nějaké abnormální situaci. Ta kůrovcová kalamita tam samozřejmě je, rozvíjí se v rozsahu, tak jak jsme očekávali. Park ji velmi intenzivně asanuje, tam všude kde ji asanovat má. Pakliže nám něco uniklo, tak předpokládám, že nám ta správa ukáže, kde a jak, to jsem bohužel zatím nečetl. Takže nemůžu reagovat.

Moderátor (Pavlína Fendeková): Ministerstvo životního prostředí a Správa Šumavského národního parku chystají tiskovou konferenci k aktuální kůrovcové situaci na Šumavě na úterý.

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering