Správci šumavského parku uzavřeli stezku na prameny Vltavy

10.06.2009

Název zdroje: ČT 1 Datum vydání: 10.06.2009 Nadpis: Správci šumavského parku uzavřeli stezku na prameny Vltavy Pořadí: 10 Relace: Události v regionech - Praha Autor: Aleš Hazuka Moderátor: Jitka Sluková Oblast: Televize Zpracováno: 11.06.2009 04:56 Identifikace: TVT120090610040009 cz Klíčová slova: Šumava

Moderátor Správci šumavského parku uzavřeli stezku na prameny Vltavy. Jedna z nejvyhledávanějších cest zcela osiřela. Uschlé stromy v její blízkosti turisty přímo ohrožovaly. Pracovníci parku je chtějí odstranit. Ekologičtí aktivisté, kteří bojují proti podobným zásahům, oblast budou monitorovat. Situaci sleduje jihočeský zpravodaj Aleš Hazuka. Už začali lesníci kácet? Jak reagují turisté?

Autor Turisté zákaz vstupu respektují. Dřevorubci už vyrazili do lesa. Je tam řada uschlých stromů, které jsou nebezpečné. Mohou se kdykoliv zřítit. Před 5 lety suchý strom zabíjel. Zřítil se přímo na naučnou boubínskou stezku, kde šla skupina turistů. Jedna z větví smrtelně zranila matku tří dětí. Podobným případům chtějí ochranáři zabránit. Skupinka dřevorubců sune plošinu pomalu po stezce směřující k pramenům Vltavy. Ve čtyřmetrové výšce se pily zakusují do kmene, uschlé vršky pak padají k zemi. Lesníci zbytek kmenu upraví tak, aby se na odříznuté ploše nedržela voda a sníh. Vytvářejí podle vlastních slov umělý polom.

Vít Chlada, pracovník parku: Tyto stromy se kácí šetrnou formou.

Autor Vršky stromů nechávají ležet na místě. Části kmenů, které zasahují do cesty, odřezávají. Podle správců území nejde o klasickou těžbu. Podél cesty pokáceli 30 uschlých stromů. Další nechávají stát.

Petr Šrail, zástupce Správy NP Šumava: Stromy jsou těženy z blízkosti turistických značených tras a z okolí zážitkových tras.

Autor Odpůrci kácení nejsou nadšeni. Podle nich jde o přijatelný kompromis. Uzavřenou oblast si sami zkontrolují.

Jaromír Bláha, hnutí Duha: Důležité je, že se nekácejí všechny stromy, takže návštěvníci nemají dojem, že chodí po holé ploše.

Autor Zástupci klubu turistů, kteří kácení iniciovali, se naopak radují. Nebezpečných míst v parku přibývá.

Jan Stráský, zástupce Klubu českých turistů: Je to poslední fáze ochrany přírody. Pak už musíme chránit aspoň člověka turistu. Pokud to park dělá, je to jeho poslední dobrý krok.

Václav Vostradovský /nez./. starosta Kvildy: Kvildou projdou statisíce lidí ročně. Minimálně polovina z nich jde na prameny Vltavy, takže vše pro bezpečnost je dobré.

Autor Správci chystají podobné zásahy i v dalších místech. Teď se zaměří na Železnorudsko.

Moderátor Jak dlouho zůstane tato oblast uzavřená? Kdy se zaměří dřevorubci na další stezky?

Autor Dřevorubci řekli, že v terénu budou pracovat několik dnů. V sobotu by měla být tato stezka přístupná. Pak se dřevorubci zaměří na další stezky. Podrobnosti budou mít strážci parku.

 

 

 

 

 

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering