Na Šumavě časem zpoplatníme běžecké trasy, říká Stráský

22.02.2011

Název: Na Šumavě časem zpoplatníme běžecké trasy, říká Stráský Zdroj: www.lidovky.cz Datum: 22.02.2011 Odkaz: http://www.lidovky.cz/na-sumave-casem-zpoplatnime-bezecke-trasy-rika-strasky-piz-/ln_domov.asp?c=A110222_124023_ln_domov_glu

Kácení v Národním parku Šumava by podle jeho nového šéfa Jana Stráského nemělo být rozsáhlé, řekl to v on-line rozhovoru se čtenáři serveru Lidovky.cz. Rovněž v něm nastínil plány do budoucna: na Šumavě zpoplatní běžecké tratě a zavedou vyšší parkovné. Nový šéf Národního parku Šumava uvažuje o zavedení poplatků pro lyžaře. "Zpoplatnění vstupu - zejména na nákladné lyžařské stopy - nás časem nemine. Kontrola takového opatření je však obtížná. Zatím bych preferoval zvýšení plateb na parkovištích, jak to známe z rakouské Šumavy," řekl Stráský, který uvažuje i o rozšíření parku o území kolem Černého a Čertova jezera. Všechny otázky a odpovědi si přečtěte zde:Co se změní v Národním parku Šumava? Odpovídal Jan Stráský Nebrání se ani stavbě lanovky na Smrčinu. "Doufám, že stavbě lanovky nezabrání nic," říká. Zároveň ale dodává: "Krásnou Šumavu musíme ale narušit co nejméně. Záměrem je stavba lanovky, nikoliv sjezdovky." A to i přes to, že podle Stráského lyžařské areály na rakouské straně přispívají k prosperitě obcí.

Kůrovec vs. Stráský Stráský byl jmenován do funkce krizového manažera parku především proto, aby připravil plán proti šíření kůrovce. V on-line rozhovoru přiznal, že to nebude snadný úkol a obnova parku přirozeným způsobem zřejmě nebude možná. "Rozsah kalamity je takový, že už to s 'lehkou' mechanizací nejde," řekl Stráský. Těžbu v parku ovšem nechce za každou cenu. "Zatím jsme nedošli ani k závěru, že by bylo nutné v zájmu zastavení kůrovcové kalamity vůbec těžit," ubezpečil. Stráský se v těchto dnech sešel s pracovní skupinou, která by mu měla dát nejpozději do tří týdnů příslušná doporučení, jak v parku postupovat. Těžební zásah nepopřel. "Posoudíme účinnost dosavadních opatření ochrany před kůrovcem a v některých případech, kde nevedou k redukci kůrovcové kalamity, požádáme o výjimky," prozradil. Takovou výjimku ze zákona o Ochraně životního prostředí může udělit pouze ministerstvo životního prostředí.

  1. zóna je 'mrtvá' Kácení by podle něj neměla být nikterak rozsáhlá. "Na území 1. zón již mnoho živých stromů, jejichž likvidace by pomohla při redukci kůrovce, není, a tak nepředpokládám, že mi bude doporučeno kácení ve znepokojivém rozsahu," předpovídá Stráský. První zóny parku, tedy nejcennější území s nejvýznačnějšími přírodními hodnotami, tvoří asi 13 % z celkové rozlohy Národního parku Šumava. Velmi často jde podle Stráského o nelesní pozemky a rašeliniště. Někdejší předseda federální vlády prozradil, že se také uvažuje o změně zónace parku: "V současné době panuje shoda o spojení roztříštěných 135 ostrůvků 1. zón na o řád menší počet, čímž se rozsah 1.zón v NP Šumava zhruba zdvojnásobí. O ostatních věcech se jedná," vysvětlil.

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering