Krkonoše a Šumava bojují s kůrovcem

11.09.2010

Název: Krkonoše a Šumava bojují s kůrovcem Zdroj: PRIMA TV Datum: 11.09.2010 Relace: Zprávy Zpracováno: 13.09.2010 04:56:27 Autor: Eliška Hájková, Michaela Slámová Moderátor: Terezie Kašparovská, Tomáš Drahoňovský Oblast: Televize Klíčová slova: Kůrovec (4), kůrovcem (2), kůrovci Krkonoše a Šumava bojují s kůrovcem

Moderátor: Nový ministr životního prostředí na vlastní oči viděl kůrovcovou kalamitu na Šumavě, zničené lesy mu ukázaly tamní starostové. Pavel Drobil hned na místě prohlásil, že boj s kůrovcem změní. Podpoří nový zákon, který upraví zóny na Šumavě. Řediteli národního parku dal navíc ultimátum. Do měsíce mu prý musí předložit koncepci, jak lesy obnovit.

Autor: Před orkánem Kyril to byla zelená Šumava, dnes je plná mrtvých lesů. Někde se stala chyba. Právě to byl hlavní důvod jednání ministra se zástupci Jihočeského kraje a starosty Šumavských obcí. Ministr životního prostředí Pavel Drobil, se sám přijel podívat na kůrovcovou kalamitu na Šumavě. Přiznal, že příroda si sama neporadí. Starostové vzali ministra na Třístoličník, ze kterého je vidět postupný vývoj kalamity.

Pavel Drobil /ODS/, ministr životního prostředí: Ten dojem samozřejmě není veselý, je smutný. Měl jsem možnost tam vzadu vidět podobnou kalamitu ze 70 let, s kterou se evidentně tam příroda stále ještě nevzpamatovala.

Autor: Dnes jde ale o mnohem větší území. Podle přítomných se tedy někde stala chyba.

Pavel Drobil /ODS/, ministr životního prostředí: Ta fatální chyba, která se stala, tak se stala v rozhodnutí pana ministra Bursíka, po kalamitě Kyril v roce 2007.

Autor: Kůrovec se přemnožil a současná masivní těžba se nikomu nelíbí. Letos už dřevaři dokonce pokořili rekord.

Martin Kuba /ODS/, vicehejtman Jihočeského kraje: Je to 300 000 kubíků k 31. srpnu, čili je to největší objem zatím prostě v historii šumavského národního parku.

Autor: Všichni chtějí vědět co dělat s kůrovcem a také s lesem, který už je mrtvý.

Jiří Hůlka, starosta Horní Plané: Starostové požadují řešení, urychlené řešení kůrovcové kalamity.

Zdeňka Lelková, předsedkyně mikroregionu Horní Vltava a Boubínsko: Věřím tomu, že se konečně něco změní.

Autor: Řešením je podle ministra několik velkých bezzásahových zón, současných 135 malých ostrůvků, kde se nesmí nic dělat, kůrovci jen pomáhá. Eliška Hájková televize Prima.

Moderátor: A podobné problémy jako na Šumavě, řeší také v Krkonoších. Teď tam začali skutečné manévry. Správa národního parku totiž potřebuje z příkrých svahů Růžové hory odstranit pokácené stromy, které také napadl kůrovec. No a není to nic jednouchého. Terén je tam totiž tak nepřístupný a nebezpečný, že pracovníci parku musejí nechat stromy přepravovat vrtulníkem na jiné místo v národním parku. A teprve tam je zpracovat.

Autor: Celý den pracovala specializovaná firma na nepřístupných svazích Krkonoš. Stromy tu totiž napadl kůrovec a tak správa parku musela začít jednat.

Radek Drahný, mluvčí KRNAP: Aby neohrozil ostatní lesy, tak jsme museli to místo vykácet a dřeva v tento okamžik musíme co nejrychleji odstranit z toho místa, aby kůrovec neměl možnost vylítnout a rozšířit se do okolí.

Autor: Jediný způsob, jak stromy z příkrých svahů dostat je přeprava vrtulníkem. Jenže ten unese pouze tři tuny. Přepravit je potřeba ale 400 kubíků, což je téměř 10 plně naložených vagónů. Odsud z Růžové hory musel vrtulník každá náklad přepravit asi o kilometr dál do Modrého dolu. To je totiž nejbližší místo, ke kterému se dostanou nákladní auta. Nejnebezpečnější je takováto přeprava stromů především pro pilota a jeho navigátory.

František Kšan, pilot: Nejnáročnější je to hlavně v tom, že ty stromy mají větve a ty větve se nám zařezávají do těch stojících stromů, takže potom je to těžké vytahovat z toho dřeva.

Miroslav Slavkovski, palubní inženýr a navigátor: Proto, aby ten pilot viděl, kde má položit a kde má nějaký anebo, kde má s těmi kládami, jestli to má dávat doprava nebo nahoru, dolů. Tak jsem tu na to, abych ho přesně uložil a navigoval.

Autor: Všechno totiž musí být na milimetr přesně. Další podobnou akci Krkonoše jen tak neuvidí. Vrtulník totiž správa parku používá jenom výjimečně. Michaela Slámová televize Prima.

 

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering