Češi a Rakušané se dohodli na postupu kvůli kůrovci

13.10.2009

Název zdroje: mojenoviny.cz - ČR, deníky Bohemia Datum vydání: 13.10.2009 Nadpis: Češi a Rakušané se dohodli na postupu kvůli kůrovci Oblast: WWW - Domácí zprávy Odkaz na plný text článku: http://www.denik.cz/z_domova/cesi-a-rakusane-se-dohodli-na-postupu-kvuli-kurovc.html

České stromy se budou ošetřovat podle toho, zda přiléhají k hranici s Rakouskem, nebo Německem. Český ministr životního prostředí Ladislav Miko a jeho rakouský kolega Nikolaus Berlakovich v úterý ve Vídni podepsali společnou dohodu o ochraně lesů na společné hranici v Národním parku Šumava.

Paradoxně v době, kdy se v Národním parku Šumava kácí nejvíce za dobu jeho historie, se obě strany dohodly na tom, že Rakousko bude na své straně stromy kácet méně.

?Dohoda vychází z diferencovaného managementu lesních ekosystémů na obou stranách hranice. Jejím cílem je maximálně omezit riziko šíření kůrovce a zároveň zajistit účinnou ochranu přirozených procesů v lesích národního parku," vysvětlil ministr životního prostředí Ladislav Miko. Rakouské zásahy proti lýkožroutu nepovedou k holinám ?Klíčové je, že jsme se dohodli na pravidelném společném česko-rakouském monitoringu stavu lesa, jeho přirozené obnovy i vývoje populací lýkožrouta," řekl náměstek ministra životního prostředí František Pelc.

?Rakouská strana se v dohodě zavázala, že v částech hospodářských lesů, přiléhajících k nejcennějšícm zónám národního parku, vyhlásí do 1. 5. 2010 zvláštní režim, který zajistí, že zásahy proti kůrovci nepovedou k holinám, které by otevřely šumavské lesy síle větru. Takový režim už Rakušané vyhlásili v oblasti Trojmezné, do 1. května by měli obdobný režim vyhlásit i v oblasti Smrčiny," doplnil Pelc.

?Na české straně budou zásahy diferencované s ohledem na fakt, že tu nejde o lesy hospodářské, ale o lesy národního parku, jejichž cílem není produkce dřeva, ale ochrana přírodních procesů a lesního ekosystému jako celku," informoval Jakub Kašpar z ministerstva životního prostředí. Češi vytvoří pás podél Rakouska, kde budou hubit kůrovce Ve vymezených oblastech podél hranice byl podle něj stanoven ochranný pás, široký 200 metrů, kde se bude proti kůrovci efektivně a účinně zasahovat různými způsoby, odstupňovanými s ohledem na ochranu ekosystémů. Půjde vždy o nedestruktivní metody.

V pásu bude aplikován postřik přirozeným nepřítelem kůrovce, houbou Beauvaria bassiana, napadené stromy budou případně asanovány loupáním nastojato, v případě polomů a vývratů budou padlé stromy rovněž oloupány. Při hranici s Německem zůstává vše při starém ?V oblasti horských smrčin v nejvyšších partiích hraničního hřbetu Trojmezné, která patří z hlediska ochrany přírody k nejcennějším územím národního parku, zůstávám režim plně bezzásahový," upozornil Kašpar.

Mezi českou a německou stranou nebude podobná dohoda podle Kašpara uzavírána, neboť na druhé straně hranice leží Bavorský národní park, kde jsou pravidla jasně dána.

 

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering