Kůrovec v šumavském pralese

18.09.2009

Název zdroje: ČT 1 Datum vydání: 18.09.2009 Nadpis: Kůrovec v˙šumavském pralese Pořadí: 12 Relace: Události v regionech - Praha Autor: Petra Schubertová Moderátor: Jitka Sluková Oblast: Televize

Moderátor Přesně před 10 lety skončila blokáda jednoho ze šumavských pralesů na Trojmezné. Právě tehdy začal ostrý spor o to, zda zasahovat nebo nezasahovat proti kůrovci v˙největším českém národním parku. Vlastními těly tehdy bránila stromy před kácením skupina aktivistů a ekologů, no a dnes se tam vydali znovu, tentokrát pokojněji. Spolu s˙nimi kolega Petr Šuleř, kterému přeji dobrý podvečer do Českých Budějovic. Jak se na tu akci, která byla tehdy velmi sledovaná, dnes dívají? Kritizují ji, a nebo oslavují?

Autor Oni zvítězili, takže spíš oslavují, i když poměrně opatrně. Doslova hovoří o tom, že zachránili její nejcennější části a jen drobným neúspěchem je podle nich fakt, že o tom nepřesvědčili obyvatele, respektive většina obyvatel šumavských vesnic a měst, že se tedy z˙kůrovce ukončení blokády je jejich vítězstvím stalo docela vážné politické a ekonomické téma, do kterého se v˙poslední době zapojily i docela těžké politické váhy jako prezident Václav Klaus a nebo expremiér Miloš Zeman. Ostatně jak to celé dnes vypadalo, se můžeme podívat.

Autor, natočeno 28.7.1999: Konec července 1999. Ministr životního prostředí povoluje kvůli kůrovcové kalamitě výjimečně kácet v˙prvních zónách šumavského parku. Aktivisté reagují blokádou. Stromy napadené kůrovcem necelé 2 měsíce brání vlastními těly. Nakonec vítězí. Bez zásahové zóny zůstávají nedotčené.

Mojmír Vlašín, mluvčí blokády: V˙žádném případě nehrozí, že by kůrovec sežral Šumavu.

Autor Například jihočeský hejtman Jiří Zimola nyní označuje 10 let stará prohlášení doslova za výsměch. Aktivisté i ekologové na nich trvají.

Mojmír Vlašín, mluvčí blokády: Dodnes je kůrovcem, tou gradací kůrovcem, postižená jenom nepatrná část Šumavy.

Jaromír Bláha, hnutí Duha, bývalý účastník blokády: Podařilo se zachránit ten nejdokonalejší zbytek horského smrkového pralesa ve Střední Evropě.

Jiří Zimola, ČSSD, hejtman Jihočeského kraje: Těch krásných zdravých stromů díky experimentům, které se na Šumavě provádějí, zůstaly jenom holé kmeny.

Autor Současnou politiku parku řízeného ministerstvem životního prostředí bývalí účastníci blokády s˙výhradami schvalují. I na to ale upozorňují jejich oponenti. Aktivisty před 10 lety veřejně podpořil třeba Ladislav Miko, dnes ministr úřednické vlády.

Tomáš Jirsa, ODS, senátor: Kdyby se tehdy těch 10 stromů pokácelo, odkornilo, tak by se dneska nemusely kácet tisíce kubíků dřeva ve druhých zónách.

Jaromír Bláha, hnutí Duha, bývalý účastník blokády: Kdyby ta blokáda nebyla, tak dnes už tuhle část Šumavy nemůžeme nazývat trojmezenským pralesem.

Autor Spor o kůrovce se znovu vyhrotil v˙souvislosti s˙letošní kalamitou. Kraj například pohrozil vyhlášením stavu nebezpečí. Ministerstvo se nyní snaží situaci uklidnit.

Moderátor Jedna strana tedy říká, že kůrovec téměř nic nezničil, druhá ho označuje za katastrofu. Kdo má tedy, Petře, pravdu?

Autor Záleží na úhlu pohledu. Reálně kůrovec poničil v˙té současné nyní vrcholící kůrovcové kalamitě asi 2,5 až 3 % ze stávající výměry šumavských lesů a do roku 2011 to může být maximálně podle toho nejhoršího scénáře 5 %, což nezní jako moc, ale musíme si uvědomit, že jsou to 2 tisíc hektarů a je to opravdu hodně vidět. Zvlášť na některých lokalitách, jako jsou například známé prameny Vltavy.

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering