Udělám vše, abychom o velké koalici nemuseli uvažovat

10.09.2009

Název zdroje: Právo Datum vydání: 10.09.2009 Nadpis: Udělám vše, abychom o velké koalici nemuseli uvažovat Strana: 10 Pořadí: 5 Mutace: Jižní Čechy Rubrika: Jižní Čechy Autor: Vladimír Vácha Ročník: 19 Číslo: 212 Náklad: 138594 Odkaz: http://pravo.novinky.cz/ Oblast: Celostátní deníky

JIHOČESKÝ LÍDR ODS DO SNĚMOVNÍCH VOLEB JAN BAUER ŘEKL V ROZHOVORU PRÁVU:

    • Jak změnilo rozhodnutí Ústavního soudu rozjezd volební kampaně občanských demokratů v jižních Čechách?

Když jsme minulé úterý představovali volební program, netušili jsme, že po několika hodinách se situace a veškeré časové harmonogramy zřejmě částečně změní na základě rozhodnutí Ústavního soudu, který se začal zabývat stížností poslance Melčáka. Tento fakt rozhodně nic ale nezmění na formě a faktech, s nimiž jsme začali oslovovat voliče už během prázdnin, kdy jsme zajížděli do všech koutů jižních Čech. Hovořili jsme tam s lidmi zcela neformálně o jejich problémech. Byla to příležitost debatovat i o nepříjemných věcech, například povodních, které část kraje zasáhly na přelomu června a července.

    • Z posledních předvolebních průzkumů vyplývá, že TOP 09 by mohl brát nejvíce hlasů právě ODS. Dokážete této hrozbě čelit?

Předvolební průzkumy mě netrápí. Spíš přemýšlím o tom, co udělat pro to, abychom u voličů uspěli my. To znamená, že chceme na jihu Čech opět vyhrát a přispět k úspěchu ODS v rámci republiky. TOP 09 proto vnímám naprosto stejně jako ostatní politické soupeře. Zda máme s touto stranou více či méně společného, o tom budeme rozhodovat až po volbách.

    • Na jihu už téměř rok funguje velká koalice ODS - ČSSD...

Znám dobře komunální sféru na jihu Čech, neboť jedenáct let už působím na prachatické radnici a čtyři roky jsem byl i krajským zastupitelem. Už tehdy v podstatě velká koalice v určité podobě fungovala mimo KSČM. Samozřejmě že ze současné velké koalice nadšený nejsem a obdobný pocit asi sdílejí i sociální demokraté, ale v politice se vždy vybírá ta nejlepší ze špatných variant a tou v současné chvíli velká koalice na jihu je.

    • Dovedete si představit velkou koalici i na republikové úrovni?

Udělám vše, abychom o velké koalici nemuseli uvažovat.

    • Čím mohou kandidáti ODS prospět ve Sněmovně kraji?

Téměř všichni naši kandidáti se v jižních Čechách ráno probouzejí. Většinou ve prospěch jižních Čech, ať již na komunální, krajské nebo jiné například podnikatelské úrovni pracují. To je obrovská výhoda, neboť vědí, čím kraj žije, jaké jsou jeho nejpalčivější problémy.

    • Jak vnímáte současný vyhrocený spor mezi krajem a ministerstvem životního prostředí o kůrovce v Národním parku Šumava?

Stručně řečeno, jako první jsem podepsal na prachatické radnici petici, která se tam v souvislosti s řešením kůrovcové kalamity objevila. I když na jihu Čech žiji už čtyřicet let, neznamená to, že mám patent na rozum. Na druhou stranu si ale myslím, že situaci na Šumavě poměrně znám dobře. Nikdy jsem Šumavu nezneužíval k politickým cílům. Chválím proto kolem tří set padesáti zaměstnanců Národního parku Šumava a jeho správy, kteří odvádějí skvělou práci jak ve prospěch ochrany přírody, tak v budování lepšího životního prostředí, ale i turistiky. Na druhou stranu musím dát velkou výtku vedení parku i vedení ministerstva životního prostředí, kteří situaci s kůrovcem nezvládají. Neřešíme kůrovcovou kalamitu, ale obrazně už požár, který kůrovec způsobil.

 

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering