Renomovaní vědci diskutovali o kůrovci

05.09.2009

Název zdroje: ČT 1 Datum vydání: 05.09.2009 Nadpis: Renomovaní vědci diskutovali o kůrovci Pořadí: 4 Relace: Události Autor: Tomáš Vlach Moderátor: Jolana Voldánová, Roman Pistorius Oblast: Televize

Moderátor O broukovi debatovali v˙Praze i renomovaní evropští vědci. Z˙Mezinárodního kongresu biologie ochrany přírody, vyzvali premiéra Jana Fischera, aby vláda nedovolila přísně chráněné lesy vytěžit. Znamenalo by to podle nich konec tisíciletých ekosystémů.

Autor "Vy rozhodujete a tak berte vědecké důkazy vážně." Varují evropští biologové politiky. Šumavský kůrovec byl v˙této souvislosti nediskutovanější téma. Na kongresu 1200 vědců z˙65 zemí, se o něm mluvilo hned na několika seminářích.

Martin Dleterich, bilolog, Univerzita Hohenheim: "Naše zpráva zní "Je třeba udržet tradiční lesní segmenty, kde se zachovaly původní přírodní procesy. Ty dnes představují tak jedno, dvě procenta evropských lesů."

Autor Těžba by podle vědců poškodila rostliny a živočichy, kteří tvoří lesní ekosystém. Kůrovcová kalamita je přirozený jev a je třeba nechat napadené oblasti být. A biologové doporučují o to důrazněji, postupovat proti kůrovci v˙běžných hospodářských lesích.

Pavel Kindelman, biolog, Centrum pro výzkum biodiverzity: Mnohem účinnější co boj proti kůrovci, by byla důsledná asanace napadených stromů v˙těch bufer zones, v˙těch nárazníkových zónách a vůbec po celém území republiky.

Autor V˙otevřeném dopise premiéru Fischerovi se vědci odvolávají na zkušenosti z˙jiných míst i populační modely šíření kůrovce. Kalamity se objevují jednou za několik let a sami od sebe zmizí.

Petr Zasadil, proděkan, Fakulta životního prostředí, Česká zemědělská univerzita: Ta diskuse je příliš zpolitizovaná. Šumava by měla být především odborným problémem, který se bude řešit mezi lesníky a ochránci přírody.

Autor Do problému přesahujícího do politiky, už evropští biologové v˙minulosti zasáhli. Rezolucí vyzvali k˙ochraně přírody v˙bělověžském pralese mezi Polskem a Běloruskem. Poté se podle nich situace zlepšila.

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering