V Národním parku Šumava pokračuje stavba páteřní cyklostezky

29.08.2009

Název zdroje: Regiony24.cz

Datum vydání: 29.08.2009

Nadpis: V Národním parku Šumava pokračuje stavba páteřní cyklostezky

Oblast: WWW - Domácí zprávy

Odkaz na plný text článku: http://www.regiony24.cz/58-63274-v-narodnim-parku-sumava-pokracuje-stavba-paterni-cyklostezky

Stavba prvního úseku Gerlova Huť - Nová Hůrka skončila v roce 2006 a nová trasa je pokračováním této první cyklostezky v Národním parku Šumava. "Druhý úsek Nová Hůrka - Skelná se zatím nestaví z důvodu časově náročnější předprojektové přípravy. Cyklisté zatím používají cyklotrasu z Nové Hůrky do Vysokých Lávek. Na tu již bude navazovat třetí část cyklostezky na Srní, dále podél Vchynicko-Tetovského kanálu. Ve fázi projektování je také čtvrtá část stezky, která povede z Velkého Boru přes Rechle až do Modravy. Stavba čtvrté části cyklostezky by měla skončit v roce 2011," řekla Jana Zwettlerová ze správy Národního parku Šumava.

Stavební společnost zahájila budování třetího úseku letos v červnu a cyklostezku předá Správě NP a CHKO Šumava letos v říjnu. Návštěvníci mohou počítat s celoročním využitím trasy, od jara až do podzimu pro cykloturistiku, v zimě se tam budou strojově upravovat stopy pro běžkaře.

"Kapacitu parkoviště pro osobní automobily, které je na konci cyklostezky, zvětšíme o deset stání. Poblíž parkoviště vznikne odpočinkové místo s vyhlídkou do kaňonu Křemelné," řekl manažer projektu Josef Jiřička.

Rozpočet celé stavby činí více než 30 milionů korun, finance jsou čerpány z 85 procent z dotací Programu Cíl 3, to je zhruba 25 milionů korun, 15 procent tvoří prostředky Správy Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava.

"Projekt je spolufinancován Evropskou unií z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj Programu Cíl 3 přeshraniční spolupráce Česká republika - Svobodný stát Bavorsko 2007-2013," upřesnil Jiřička.

Povrch tři metry široké vozovky, s výjimkou jednoho úseku, kde bude šířka vozovky 2,25 metru, je v částech s příkrým sklonem živičný, v dalších přírodní pískový. Na trase cyklostezky budou vybudovány dva mostky, přes Prášilský a Jezerní potok. Mají dostatečnou nosnost, která umožňuje v zimním období přejezd rolby.

 

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering