Trestní oznámení na Martina Bursíka a ředitele Šumavského národního parku Františka Krejčího chystá Miloš Zeman

12.05.2009

Název zdroje: Radiožurnál Datum vydání: 12.05.2009 Nadpis: Trestní oznámení na Martina Bursíka a ředitele Šumavského národního parku Františka Krejčího chystá Miloš Zeman Pořadí: 23 Relace: Radiofórum Moderátor: Vít Dvořák Hosté pořadu: Miloš Zeman, Petr Kahuda, František Nikles

Moderátor (Vít Dvořák): A další aktualita dneška. Trestní oznámení na ministra životního prostředí Martina Bursíka a taky na ředitele Šumavského národního parku Františka Krejčího chystá bývalý předseda vlády a někdejší šéf Lidového domu Miloš Zeman. Důvod? Podle Zemana vznikly v důsledku počínání obou jmenovaných při boji s kůrovcem na šumavském lesním porostu miliardové škody. Na vedení Šumavského národního parku, které se o lesy stará, je expremiér rozloben prý skutečně hodně.

Host (Miloš Zeman, bývalý předseda vlády, někdejší šéf Lidového domu): Můj návrh řešení je jednoduchý. Byť radikální. Zrušit Šumavský národní park. Chtěl bych vás upozornit, že z legislativního hlediska tomu nic nebrání, že Šumavský národní park může zrušit vláda svým nařízením. To jsme si na několika místech ověřili. Jsem přesvědčen, že vojenské lesy, které by šumavské lesy převzaly v takovém případě do své správy a které již dnes hospodaří bezkůrovcovým systémem, by byly daleko lepším hospodářem než podle mého názoru doslova zločinné vedení Šumavského národního parku, které kryto ministerstvem životního prostředí dělá nezodpovědné experimenty jak na šumavské přírodě, tak na šumavských obyvatelích.

Moderátor (Vít Dvořák): Expremiér dnes rovněž zveřejnil své dopisy prezidentovi. Premiérovi a předsedům obou parlamentních komor, které žádá, aby vahou svých osobností zabránily dalším údajným škodám na šumavských lesích. Spor kolem kůrovce eskaluje už delší dobu. Podobně jako Miloš Zeman se svými názory má řadu příznivců, i vedení Šumavského národního parku má své četné zastánce. I váš názor či dotaz se může objevit v následujících minutách. K dispozici je náš e-mail s adresou radioforum@rozhlas.cz. Anebo můžete poslat SMS na číslo 9077703 ve tvaru rf_a váš text. Petr Kahuda je z Národního parku Šumava. Dobrý den vám přeju.

Host (Petr Kahuda, Národní park Šumava): Příjemný podvečer.

Moderátor (Vít Dvořák): A František Nikles je předsedou Sdružení obcí Národního parku Šumava. Dobrý den i vám.

Moderátor (Vít Dvořák): Dobrý den přeji.

Moderátor (Vít Dvořák): Pane Kahudo, Národní park Šumava, odkud jste, je prý zločinnou organizací, říká expremiér? Teď ale vážně. Vaši petici mluví o miliardových škodách, které prý vznikly v důsledku vašeho počínání při boji s kůrovcem?

Host (Petr Kahuda, Národní park Šumava): To jsou velmi silná slova a my jsme přesvědčeni o tom, že naopak k velmi vysokým škodám by došlo, kdybysme postupovali tak, jak je panem Zemanem nastiňováno, tzn. kdybychom skutečně zpracovávali nahodilé těžby, ať již kůrovcové nebo větrné ve všech lesních porostech včetně těch nejcennějších partií národního parku.

Moderátor (Vít Dvořák): Pane Niklesi, sdružení zachraňuje Šumavu. Dnes předalo předsedovi Poslanecké sněmovny Vlčkovi petici, kde je skoro 9 tisíc podpisů. Vy jste jedním ze signatářů. Co hlavně vám, kritikům v čele s Milošem Zemanem tedy vadí?

Host (František Nikles, předseda Sdružení obcí Národního parku Šumava): Takže já bych vás, pane redaktore, trochu poopravil v tom, že my nejsme Sdružení přátel Miloše Zemana.

Moderátor (Vít Dvořák): Já jsem říkal Sdružení Zachraňme Šumavu.

Host (František Nikles, předseda Sdružení obcí Národního parku Šumava): Ne, my jsme svaz obcí Národního parku Šumava.

Moderátor (Vít Dvořák): To jsem říkal na začátku.

Host (František Nikles, předseda Sdružení obcí Národního parku Šumava): My jsme iniciátory petice, která byla dneska předána a která již k dnešnímu dni obnáší více než 9 tisíc podpisů. Podpisů obyvatel tohoto státu, měst, vesnic, nejenom šumavských, ale v celé podstatě republiky, význačných osob, poslanců, senátorů, kteří...

Moderátor (Vít Dvořák): Promiňte, pane Niklesi. Já jsem se ale ptal, co hlavně vám vadí, že těch podpisů bylo 9 tisíc, to už jsme říkali.

Host (František Nikles, předseda Sdružení obcí Národního parku Šumava): No nám vadí způsob, kterým se dneska řeší problematika kůrovce na Šumavě, protože my se domníváme, že v člověkem tak pozměněné přírodě jako byla Šumava podstoupená po dobu posledních století, nelze aplikovat pasivní způsob, že se řekne: "Příroda si pomůže sama." Protože to, co poškodil člověk svojí činností v několika posledních staletí, ať už to byli tedy hamerníci, skláři, dřevorubci, zlatokopové, tak to všechno, uhlíři, to všechno, co člověk poškodil, by měl člověk zase napravit. A politika, že se řekne: "Příroda si s touto pomůže sama." To je pro nás naprosto nepřijatelné.

Moderátor (Vít Dvořák): Než prosím nechám reagovat pana Petra Kahudu, poprosím vás přece jen, jste v poněkud hlučném prostředí, jestli byste nemohl s telefonním aparátem přejít třeba do vedlejší místnosti. Děkuju moc. Aby posluchači Radiožurnálu vaše slova lépe slyšeli. Pane Petře Kahudo z Národního parku Šumava, jak to tedy s tím bojem s kůrovcem je? Nechat ty stromy jen tak anebo účinně zasáhnout?

Host (Petr Kahuda, Národní park Šumava): V současné době my zasahujeme na třech čtvrtinách území Národního parku Šumava. K tzv. samovolnému vývoji je skutečně ponechána zhruba čtvrtina lesů v Národním parku Šumava. My jsme přesvědčeni o tom, že to jsou lesní porosty, které sice byly v minulosti částečně ovlivněny člověkem, ale v tomto, v té čtvrtině národního parku se nachází i cenné lokality, včetně prakticky všech prvních zón národního parku, které byly vyhlášeny, včetně i pralesovitých zbytků lesních porostů, které se v národním parku nacházejí. Jsou tam i lesní porosty, které jsou první generací po tom pralese, takže jsou to porosty přírodně nesmírně cenné, jsou to porosty, které jsou schopny autoregulace a proto i bylo rozhodnuto o tom, že budou tomu samovolnému vývoji ponechány. Takže ono skutečně to má svůj smysl a má to svoje opodstatnění a právě proto, že se nacházíme na území národního parku, tak my jsme přesvědčeni o tom, že ten les si tu šanci řekněme prosadit se sám a dokázat, že je schopen určité autoregulace, že si tu šanci zaslouží.

Moderátor (Vít Dvořák): Pane Františku Niklesi, nezasahovat, to říkají také experti. Skupina vědců z různých odborných pracovišť. Například z Entomologického ústavu Akademie věd či přírodovědecké fakulty v Českých Budějovicích. Znamená to, že se mýlí, že tomu tolik nerozumí jako třeba vy?

Host (František Nikles, předseda Sdružení obcí Národního parku Šumava): Ale to bych si vůbec netroufl takto sdělit.

Moderátor (Vít Dvořák): Proč jim tedy nevěříte?

Host (František Nikles, předseda Sdružení obcí Národního parku Šumava): Úvodem svého rozhovoru jsem řekl, že nejsem odborník na kůrovce, ale vím zcela stoprocentně, že kromě vědců, kteří mají hlavní slovo do toho, jak se provádí dneska péče o lesní ekosystémy na Šumavě, tak kromě vědců z Jihočeské univerzity existuje ještě jiná skupina vědců, která má poněkud odlišný názor na tuto problematiku. A celá podstata toho, proč jsme my dneska podávali petici, byla v tom, že by se neměli nechat slyšet jenom vědci z Jihočeské univerzity, kteří zastávají názor, který se dneska praktikuje v péči o lesní ekosystémy na Šumavě, ale že by mělo být, tato péče o lesní ekosystémy by měla být výsledkem práce širokého spektra odborníků, kteří mají i jiné názory. A navíc ještě za spoluúčasti obcí, tzn. těch, kteří na Šumavě žijí a pro které Šumava je životním prostředím.

Moderátor (Vít Dvořák): Pane Kahudo, poprosím vás. Zemanův advokát, který chystá žalobu varuje i před tím, že mohou přijít další od lidí žijících v parku, kteří by si prý mohli by chtít se domáhat náhrady škody za to, že jim stát vytváří údajně nesnesitelné podmínky k životu. Nebojíte se takových žalob?

Host (Petr Kahuda, Národní park Šumava): Já musím říci jedno, já na Šumavě taky bydlím a žiji a už poměrně dlouho dobu, zhruba 10 let i pracuji a ničeho podobného se neobávám a zároveň ani já jako šumavský občan, dá se říci, se k ničemu podobnému nechystám. Předpokládám, že i řada lidí, kteří tady žijí a na Šumavě pracují, tímto způsobem neuvažují.

Moderátor (Vít Dvořák): Tolik tedy Petr Kahuda z Národního parku Šumava a František Nikles, předseda Sdružení svazu obcí Národního parku Šumava. Díky a naslyšenou.

 

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering