"Objímač" stromů Miloš Zeman bojuje na Šumavě proti kůrovci

12.05.2009

Název zdroje: Domácí - tn.cz Datum vydání: 12.05.2009 Nadpis: "Objímač" stromů Miloš Zeman bojuje na Šumavě proti kůrovci Oblast: WWW - Domácí zprávy

Bývalý premiér Miloš Zeman inicioval podání trestního oznámení na exministra životního prostředí Martina Bursíka. Důvodem je situace s bojem proti kůrovci na Šumavě. Řešení situace na Šumavě je podle Zemana sice radikální, ale ne nemožné. "Zrušit šumavský národní park, tomu z legislativního hlediska nic nebrání, to může udělat vláda," prohlásil Zeman.

Vojenské lesy, které by park podle Zemana převzaly, by byly lepším hospodářem než "doslova zločinné vedení "šumavského národního parku", jak expremiér popsal současný stav.

"Vycházím z toho, že navštívit Šumavu a nedělat nic je málo," řekl Miloš Zeman. Byť podle svých slov nikam nekandiduje, tak se na rozdíl od žabomyších sporů našich politiků zabývá aktuálními problémy.

Zeman rovněž novinářům připomněl, že je velký milovník lesů. "Právě proto jsem podnikl dva konkrétní kroky. Otevřeným dopisem se jako expremiér obrátil na prezidenta, předsedy obou parlamentních komor, současného předsedu vlády, aby v dané věci něco udělali," prohlásil Zeman.

"Poprosil jsem také Miroslava Kříženeckého, aby podal trestní oznámení jednak na bývalého ministra životního prostředí Martina Bursíka a jednak na současného ředitele Národního parku Šumava," prohlásil Miloš Zeman s tím, že to nebylo urychlené gesto po pádu vlády. "To se připravovalo již před pádem vlády, takže to není kopání do mrtvol," řekl Zeman.

Les si poradí sám, míní ředitel parku

Podle Zemanova přítele, bývalého ministra průmyslu Miroslava Grégra, je nutné zastavit experiment, který kůrovcovou kalamitu řeší "samoléčbou". Varoval před možnou žalobou ze strany Rakouska, které by po Česku mohlo požadovat náhradu škody způsobené kůrovcem rozšířeným z české strany.

Ředitel správy parku František Krejčí Zemanovu kritiku odmítá, u lidí nezasvěcených do problematiky jsou podle něj podobné reakce běžné. Národní park naopak tvrdí, že desetiletý průzkum prokázal správnost nezasahování proti kůrovci, se kterým si podle přírodovědců les sám poradí.

V českých lesích letos hrozí kůrovcová kalamita, která by mohla patřit vůbec k největším na českém území. Kůrovci se kvůli počasí začali letos rojit o čtrnáct dní dříve, než je obvyklé.

http://tn.nova.cz/zpravy/domaci/objimac-stromu-milos-zeman-bojuje-na-sumave-proti-kurovci.html

 

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering