Bursík nesouhlasí s plzeňským návrhem zákona o Šumavě

03.09.2008

Ceskenoviny.cz Datum vydání: 03.09.2008 Nadpis: Bursík nesouhlasí s plzeňským návrhem zákona o Šumavě Autor: ČTK, (bk)

Plzeň/Praha - Ministerstvo životního prostředí nesouhlasí s návrhem zákona o Národním parku Šumava, který v úterý schválilo zastupitelstvo Plzeňského kraje. ČTK o tom dnes informoval mluvčí ministerstva Jakub Kašpar. Návrh plzeňských zastupitelů podle ministra Martina Bursíka téměř kopíruje nedávný návrh komunistických poslanců, který zamítla jak vláda, tak sněmovna. Přebírá i většinu jeho koncepčních chyb a přidává k nim navíc ještě další, uvedl v tiskové zprávě s tím, že vládě navrhne záměr nepodpořit.

Návrh je postaven na tom, že hlavní pravomoci by v národním parku patřily jednadvacetičlennému volenému výboru, který by mimo jiné schvaloval rozpočet, odvolával a jmenoval ředitele, stanovil zóny, plán péče a hospodaření v lesích. Právě existence výboru s tak rozsáhlými exekutivními pravomocemi však považuje Bursík za zásadní problém . "Rozhodování o konkrétních způsobech managementu v národním parku je vysoce odborná záležitost. Je velmi nezodpovědné navrhovat, aby se řízení národního parku svěřilo do rukou kolektivního orgánu, u kterého vůbec není jasné, komu a jak se bude zodpovídat," uvedl ministr. Navíc podle něj hrozí, že členy výboru se stanou politici, nikoliv odborníci.

Podle krajského návrhu by měla členy výboru nominovat vláda, parlament a na základně návrhu obcí ležících na území parku také Plzeňský a Jihočeský kraj.

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering