Antonín Šubrt: Otevřený dopis předsedovi vlády k Šumavě

28.03.2017

Naprostá většina vládních slibů, daných nám před založením národního parku, není ani za 26 let od založení parku splněna. Pokud některý z nich připomeneme, jsme napadáni, že chceme národní park zlikvidovat. Mohu Vás ujistit, že starostové členských obcí ve Svazu obcí svůj souhlas nikdy nevzali zpět a nejsou ani developerskými pohůnky. To dokazuje například fakt, že to byli šumavští starostové, kteří v minulosti zabránili divoké privatizaci národního parku. Ironií osudu je, že dnes naopak privatizátoři podepisují petice za šumavskou divočinu.
Současné vedení ministerstva životního prostředí nebylo schopno za tři roky projednat, v souladu se zákonem, plán péče. Před třemi roky tvrdil národu ministr Brabec, že bez tohoto základního koncepčního dokumentu nelze odpovědně vykonávat péči o národní park. Jak je vidět, tak lze, ovšem zásadní otázkou je, komu takový chaotický nekoncepční stav vyhovuje. Šumavským obcím a šumavské přírodě určitě ne. S koncepcemi je to na Šumavě, nebo spíše v Praze, vůbec těžké. Jakákoliv koncepce, kterou navrhla šumavská samospráva, byla předem odsouzena k zániku, ač se ministerstvo či vláda tvářily, jak dobrá věc vzniká. Poslední koncepci, Krajinný integrovaný plán rozvoje Šumavy (KIPR), kterou důležitě schvalovaly předchozí vlády a ministerstva, ostudně zahubila Vámi vedená vláda a Brabcovo ministerstvo. Jedním z klíčových zákonů Vaší vlády je novela zákona o ochraně přírody a krajiny. Její naprostá nevyváženost, direktivní prosazování a způsob, jakým je o ní vedena debata, mě utvrzují v přesvědčení, že má jít na ruku především ekoaktivistům. Ti také vymysleli pro svoji plošnou a nákladnou kampaň speciální demagogický slovník, kterým dnes hovoří média, členové učených společností, státní úředníci, VIP osobnosti ale i politici. Ten slovník se skládá ze slov – developer, beton, asfalt, lanovky, sjezdovky, akvaparky, delfinária a papalášský lov tetřevů, medvědů či vlků. Profesionální a odborné vedení státu by tuto demagogickou, lživou a emotivně agresivní kampaň vyvrátilo pravdivými argumenty. Bohužel se tak nestalo. Nevyslyšeli jste ani konkrétní návrhy a připomínky Svazu obcí Národního parku Šumava, kterými upozorňoval jak na věcné a odborné chyby novely, tak na její nevyváženost v případě Šumavy. Nebyly to žádné návrhy o developerech, betonu, asfaltu, lanovkách, sjezdovkách, akvaparcích, delfináriích či papalášských lovech. Byly to návrhy o zachování mnohasetleté kontinuity člověka a přírody a o naplnění základní filozofie národních parků. Svoje přehlížení pak vydáváte za demokratický proces a zaštiťujete se počtem poslaneckých hlasů, kterými byla Vaše novela zákona schválena. Šumavské obce v tom příliš demokracie nespatřují.
Nejsou to ale poslanci, kteří se zpronevěřili demokracii, když přeslechli hlasy většiny obcí v regionu, kterých se novela zákona týká. Jsou to zelení lobbisté, kteří za pomocí velké aktivity, tlaků a nepravdivých informací, to vše za obří finanční dotační podpory také státu, dokázali ovládnout mediální prostor a prosadit svůj zákon. Nemluvím jen o posledních měsících, ale o letech usilovné práce, která vyústila ve zdání, že většina národa, voličů, chce tzv. „ochranářskou“ podobu zákona o Šumavě. Poslanci se předháněli v podpoře tohoto tvrdě zeleného zákona, jakkoliv je zřejmé, že toto přesvědčení je více výsledkem manipulace, než skutečné znalosti faktů. K politování je určitě skutečnost, že jsme se jako zástupci regionu nedovolali svých práv. Jako starostu malé šumavské obce mě ale děsí pohled na účinnost výše uvedeného manipulativního postupu, který je v rukách ekoaktivistů skutečnou hrozbou parlamentní demokracie. Po tomto „úspěchu“ budou jistě následovat další pokusy o prosazení jejich ideologie do zákonných norem. Vážený pane premiére, Vaší novelou zákona popíráte nejhlavnější filozofii národních parků „POZNÁVEJ A CHRAŇ“, kterou nahrazujete zásadou „DIVOČINA VSTUP POUZE NA POVOLENÍ“, slibujete lidem, kterých se to týká, lepší místo pro život a daňovým poplatníkům nové a lepší prožitky v přírodě na Šumavě. Pouze tím vršíte nesplnitelné sliby. Skutečné dopady zákona na životy obyvatel i rekreaci návštěvníků jsou totiž úplně jiné. Žádné nové turistické stezky do dosud uzavřených oblastí Šumavy nepovedou, běžecké lyžování bez možnosti strojové úpravy lyžařských stop turistickou veřejnost odradí, děti si nebudou smět u vánočního stromku ani zapálit prskavku. Věřím, že pro Vás jsme obyčejní vesničané. Ale i obyčejný vesničan má mnohem více zkušeností a znalostí o místě kde žije, než jakýkoliv pražský politik, pavědec či ekoaktivista. Vy jste svými městskými potřebami přetvořili přírodu na vybetonované a vydlážděné železobetonové komplexy. A svůj pocit viny za Vaše železobetonové pohodlí kompenzujete přehlížením faktu, že na Šumavě po dlouhá staletí žijí lidé v souladu s přírodou. Ochrana přírody byla dosud řízena nadčasovým zákonem, jehož tvůrcem byl skutečný ekolog Ivan Dejmal. Pokud máte odvahu, kousek cti, hrdosti a odpovědnosti, pak nedopustíte, aby byl tento zákon zneuctěn novotvarem z dílny účelového spojenectví ANO a Hnutí Duha a který nazýváte vládní návrh novely zákona o ochraně přírody a krajiny.

S pozdravem Antonín Schubert předseda Svazu obcí Národního parku Šumava starosta obce Modrava

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz