Prof. Ing. Vilém Podrázský, CSc.: Otevřený dopis ministrovi životního prostředí

29.05.2014

Otevřený dopis OLH ČAZV ministru ŽP ČR

Vážený pane ministře,

vcelku se znepokojením jsme se ze sdělovacích prostředků dozvěděli, že jste odvolal ředitele NPŠ pana Ing. Jiřího Mánka. Nejde o samotný akt odvolání, výběr bezprostředních pracovníků je jistě v kompetenci každého vedoucího pracovníka.

Jde spíše o to, jak byla záležitost prezentována – pro neshody s „vědci a odborníky“. To je pro většinu našich kolegů skupinka aktivisticky a spíše ideologicky zaměřených pracovníků, často i významných vědců a odborníků ve svých oborech, kteří se ovšem do role „vědců a odborníků“ bojujících za „vědecký“ přístup k Šumavě pasovali sami.

Tady si Vás dovoluji upozornit, že je podstatně větší skupina jak vědeckých, akademických, ale i odborně a prakticky zaměřených lidí (a přitom plně kompetentních) s podstatně odlišnými názory na dosažení velice podobného cíle – zachované šumavské přírody, ale bez nutnosti šokové terapie převodu na divočinu spontánními procesy v kulturních lesích. Zastávají přístup ke krajině šetrnější a šetřící mimochodem i společenské náklady. Takový přístup nevyžaduje žádnou grantovou podporu, probíhá sám.

Právě pro ty byl pan ředitel Mánek nadějí, že se obě hlediska – ochranu šumavské přírody i odpovědnou správu svěřeného území – podaří skloubit. Po krátkém období víceméně stabilního vývoje, kdy byl kupodivu i čas na smysluplnou práci na Plánu péče i na zákonu k NPŠ je před námi podle všeho nové chaotické období s převažujícími politickými vlivy nad odbornými hledisky.

Přesto, že máme z dalšího vývoje dosti obavy, dovoluji si nabídnout spolupráci ve všech potřebných záležitostech, za sebe i za řadu specialistů i generalistů relevantních oborů. Přeji nejen Vám, ale hlavně Šumavě a šumavské přírodě hodně zdaru, méně politiky a ideologie a více citu.

S pozdravem a s úctou

Prof. Ing. Vilém Podrázský, CSc. Předseda OLH ČAZV (Předseda ČAZV)

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering