Josef Řežábek: Na co se v diskusích o Šumavě zapomíná

28.05.2014

V diskuzích a článcích o problematice NPŠ se málo mluví o práci lesníků v oblasti Šumavy. Byli to právě lesníci,kteří mimo svoji práci v lese se podíleli na kvalitě života v celém regionu. Dobré výsledky jejich činnosti umožnily rozvoj dřevařské výroby na Šumavě i v jejím podhůří. V provozu byla řada pil, truhláren, bednáren i výroba dřevotřískových a dřevovláknitých desek. Šumava produkovala kvalitní dříví pro loďařskou výrobu, výrobu rezonančních přířezů, jehličnatého řeziva, výrobu dýh a překližek a rovnaného užitkového dřeva pro papírenskou výrobu a výrobu aglomerovaných desek. Zbytek-palivové dřevo využívali místní obyvatelé jako laciný zdroj pro vytápění. To vše přinášelo obživu tisícům pracovníků v oblasti. Zvláštní postavení měl Dřevokombinát Volary, ve kterém bylo vyřešeno komplexní zpracování dřevní hmoty. Kůra po odkornění kulatiny byla využita pro vytápění kombinátu a sušáren řeziva. Piliny, odřezky a kusový odpad byly zpracovány na třískové desky a dokonce i dřevní prach, získaný při broušení desek byl využit na vysoušení třísek. Prostě-co se do závodu přivezlo se využilo a ze závodu šel jen hotový výrobek.

O práci řady generací lesníků píší autoři článků a publikací zejména Petr Martan a Ing. Ivo Vicena. Přesto je potřeba zvláště vyzdvihnout stavbu plavebního kanálu na přibližování dřeva z lesa pod jeřáb a boubínský prales o kterém zasvěceně píše Petr Martan, včetně opatření, které museli lesníci proti kůrovci provést, aby prales zůstal zachován. Kdyby tato metoda byla použita i v NPŠ mohli by návštěvníci parku obdivovat dvousetleté a starší smrky v lokalitách, kde dříve lesníci nekáceli.,neboť respektovali tehdejší předpisy o vybraných lokalitách. Řada význačných lesníků působících v šumavském regionu byla vyhodnocena, ale jako celku se jim veřejného uznání nedostalo. Je potřeba poděkovat a vzdát hold generacím pracovníků lesních závodů a podniků počínaje lesními dělníky zajištující pěstební práce a těžbu dřeva přes odborné pracovníky na závodech a podnicích, hajné a polesné.

Apeluji na současné lesníky, kteří se zúčastnili předávání lesů do správy NPŠ, aby ve svém středu našli skupinu, nebo jednotlivce,který by zachytil detailně stav lesních porostů v době předávání a jak byl takový stav důslednou lesnickou péčí zabezpečen.Posloužilo by to k současnému srovnání, ale hlavně pro budoucí generace až budou činnost parku po nějakých 100-150 letech hodnotit. Pokud bude co srovnávat. Bohužel Ti viníci po 100letech už u takového hodnocení nebudou .

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering