Hana Hořejší: Šumava žaluje

12.05.2014

Ač nepsavec, musím reagovat na situaci v Národním parku (NP) Šumava. V souvislosti s výměnou naší vládní garnitury byl odvolán další ředitel NP, tentokrát Jiří Mánek – navzdory tomu, že pod jeho vedením to začalo vypadat nadějně. Politici, nestydíte se? Nechte naše schopné lesáky v klidu pracovat. Místo toho, abyste se starali o znovuvzkříšení toho, co jste nechali kůrovcem vědomě zničit, jen vyměňujete ředitele a dosazujete své lidi.

Vím, že mnozí z vás nesouhlasí s křikem falešných ochránců a tzv. ekoodborníků z hnutí Duha, pod jejichž nátlakem se nesmí v NP zasáhnout – neboť příroda si přece pomůže sama, a tak další a další stromy umírají vstoje. Byli jste se tam podívat? Nechte politikaření a zajeďte si poslechnout sousedy do Bavorska, jejichž Bavorský NP je svou malou rozlohou pouhou popelkou proti našemu. Uslyšíte, jaknámuštěpačně, i když potajmu, přejí, co jsme si sami svou vlastní hloupostí způsobili. Jistě víte, jaké nenávratné změny tu nastanou – půdní, klimatické a hlavně vodohospodářské. Ochránci přírody chrání každou rostlinku, a tady se nenávratně nechává ničit celý ekosystém. Aco voda, které neustále ubývá! Co to připravujete dalším generacím? Je to jako kdyby matka jen přihlížela, jak její dítě pozvolna umírá, a přesto nezavolala lékaře. Je to jako kdyby lékaři přestali očkovat proti přenosným nemocem a léčit lidi – neboť někdo jistě přežije. Je nejvyšší čas zasáhnout. Bez ohledu na to, že je tu statut NP.

Vím, že můj názor naši pavědci zcela převálcují. Ale také vím, že mezi vámi politiky je dost těch, kterým leží na srdci osud naší krásné, zelené, dnes už prořídlé a zešedlé Šumavy, na kterou jsme byli tak hrdi. A jedno však vím určitě. Je naší povinností pečovat a starat se o to, co nám tu předchozí generace zanechaly. Není nic horšího, než vidět uschlý, mrtvý les.

A tak žaluji, žaluji za ty, co nemohou promluvit, za ty uschlé, šedé, bezmocně trčící pahýly. Žaluji ty, kteří za to mohou, vzpamatujte se konečně.

Českobudějovický deník, 12. 5. 2014

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering