Buky, jedle, javory, jeřáby. O ně kůrovec nestojí

02.09.2011

Mladá fronta Dnes

ŠUMAVA (iDNES.cz) Na Šumavě se chystá podzimní výsadba nových stromů, které mají lesu pomoci v boji s kůrovcem. Sázet se budou buky, jedle, javory a jeřáby. Tyto druhy totiž obávaný brouk nenapadá. Nejvíce sazenic se objeví na Prášilsku a v okolí Srní a Modravy. Právě tady se kvůli kůrovci kácelo nejvíc. Šumavský národní park vysadí během podzimních měsíců 400 tisíc sazenic. "Jedním z našich hlavních úkolů je zajistit obnovu lesa původními dřevinami všude tam, kde je nedostatek obnovy přirozené," říká náměstek ředitele NP Šumava Tomáš Fait. Les s rozmanitými druhy stromů bude odolnější vůči kůrovci a ten už nebude mít šanci působit takové škody. Druhové, věkové a prostorové složení lesů na území rezervace se totiž v minulých staletích výrazně změnilo. Právě to nahrálo výskytu kůrovce. Lesy bohaté na jedle, buky, javory či další dřeviny se z velké části změnily na smrkové monokultury. Nejvíce se tato změna projevila v nižších nadmořských výškách, kde byl les pro člověka snadno přístupný. "Je zde výrazně více smrků, které tvoří více než 80 procent lesa. Naopak pouze zlomek původního zastoupení má jedle, buk a javor. Námi zakládané porosty budou stabilnější. Buky ani jedle kůrovec nenapadá a jsou i odolnější vůči větru," vysvětlil náměstek Fait.

Výsadba nových stromů přispěje k postupné změně druhové skladby lesa a pomůže také zalesnit holiny, které vznikly při těžbě dřeva napadeného kůrovcem. Letošní podzimní obnova lesa vyjde správu parku na šest milionů korun. Sazenice, které zčásti nakupuje a zčásti sama pěstuje ve školkách, zaplatí ze svého rozpočtu. Při sázení mohou pomoci i lidé z řad široké veřejnosti, a to v jednom z říjnových víkendů.

Na zalesňování je připraveno 191 tisíc buků, 147 tisíc jedlí, 8 tisíc javorů, 32 tisíc smrků a 31 tisíc jeřábů obecných.

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering