Správa parku: Zásah proti kůrovci zabrání škodám

30.08.2011

denik.cz - z domova

http://www.denik.cz/z_domova/sprava-parku-zasah-proti-kurovci-zabrani-skodam.html

Šumava - Byl letní boj s kůrovcem na Šumavě zákonný? Zatímco ekologičtí aktivisté z Hnutí Duha tvrdí, že byl porušen zákon, správa šumavského parku je přesvědčena o oprávněnosti kácení stromů.

?Okresní soud v Klatovech dal za pravdu Správě NP a CHKO Šumava a vydal předběžné opatření, podle kterého se má Hnutí Duha zdržet jakéhokoliv organizovaného pohybu, pobytu a jiné činnosti v lesích na území NP Šumava," vysvětluje mluvčí parku Pavel Pechoušek.

?Soud se tak ohradil proti aktivitám Hnutí Duha, které vedení parku brání v zásahu proti kalamitním škůdcům. Hnutí Duha své jednání ospravedlňuje ochranou přírody v NP Šumava. Svým přístupem ale nerespektuje základní ochranné podmínky národních parků. Činností Hnutí Duha dochází ke vzniku majetkových škod na státním majetku, rovněž dochází k finanční újmě dodavatelů prací, kteří mají danou práci zadanou na základě platného zadávacího řízení," vysvětluje Pavel Pechoušek.

Na nezákonnost jednání ekologických aktivistů upozorňoval od začátku blokády ředitel šumavského parku Jan Stráský. Svou přítomností na území Národního parku Šumava v lokalitě na Ztraceném porušilo Hnutí Duha základní ochranné podmínky NP Šumava.

Pořádali v parku hromadnou organizovanou akci, na kterou ale neměli udělenou výjimku ze Zákona o ochraně přírody a krajiny.

?Tím porušili zákon," říká ředitel Jan Stráský. Za to může Hnutí Duha hrozit pokuta až padesát tisíc korun.

Měl park před kácením požádat o výjimky, jak ekologičtí aktivisté tvrdí? ?Výjimku z Natury 2000 nepotřebu­jeme," pokračuje Pavel Pechoušek.

?Jedná se o běžné managementové opatření ochrany lesa v kulturních, nepřirozených smrčinách. Území na Ztraceném patřilo 17 let mezi zásahové zóny NP Šumava. Rozhodnutím předchozího vedení parku se dostalo do bezzásahové zóny. Současný ministr životního prostředí Tomáš Chalupa ho opět vrátil do zásahového režimu, kde po celou dobu existence parku bylo a kam také patří," připomíná Pavel Pechoušek.

?Zásah proti kůrovci má za cíl předejít mnohonásobně větším škodám v navazujících porostech. V lokalitě samotné zásahem rozhodně nedojde k nevratným škodám," dodává náměstek ředitele NP Šumava Jiří Mánek.

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering