Vědci a politici se shodli na nové podobě vedení NP Šumava

25.08.2011

rozhlas.cz - domaci

http://www.rozhlas.cz/_zprava/938996

Místo padesátičlenné rady by měl vést Národní park Šumava devítičlenný výbor. To je hlavní výsledek jednání které spolu s vědci, starosty a krajskými politiky uspořádal ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. V polovině září se ještě bude projednávat vymezení bezzásahových zón a formulace zákona o národním parku.

?Devítičlenný výbor by v sobě měl tři vědce, po dva zástupce obcí a krajů a delegaci jednoho člověka z ministerstva a jednoho z parku," přiblížil ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Účastníci jednání se podle něj také shodli na tom, že společným zájmem všech je, aby byl pohyb osob po parku co nejméně limitován na nejvíce nezbytné případy, kdy to jinak není možné není.

?A že ještě neznamená v první zóně, že se smí chodit jen po cestách, že je také možné říct, že jen v určitém období roku, protože to po celý rok není potřeba," přiblížil ministr.

Jednat o zákonu budou krajští politici, starostové a vědci ještě v polovině září. Ministr Chalupa by chtěl, aby návrh zákona o národním parku šel do legislativního procesu ještě letos.

?Pro to já udělám maximum. Shodli jsme se na tom, že proces narůstající schody, ve kterou upřímně věřím, bude také jakýmsi jízdním řádem pro to, jakým způsobem se má správa parku chovat po dobu než nový zákon, který připravujeme, vstoupí v platnost," řekl ministr.

Spory zatím panují ohledně toho, jestli má mít správa parku a chráněná krajinná oblast společné sídlo. Ministr trvá na tom, že ano. Proti je Plzeňský kraj.

?Mě přijde, že i velká většina účastníků diskuse má názor jako ministerstvo, že by mělo být jedno sídlo. Představitelé plzeňského kraje trvají na oddělení, ale i to má své argumenty a myslím, že jsme všichni schopni poslouchat pro a proti. Pozice ministerstva v tomto ohledu je pevná, trváme na tom, že má být jedno sídlo," uvedl ministr Chalupa.

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering