Ministr Chalupa projedná zákon o Šumavě

24.08.2011

CT24.cz

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/133914-ministr-chalupa-projedna-zakon-o-sumave/

Praha - Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) sezval na dnešní podvečer do vršovické budovy svého úřadu vědce, politiky a zástupce samospráv a občanských sdružení na jednání o dlouhodobé strategii a zákonu o Národním parku Šumava. Od zákona si ministr slibuje ukončení dlouholetých sporů o hospodaření v chráněném území. Avizovaná dvoutýdenní pauza v kácení má vypršet začátkem září. Pokud vedení parku těžbu obnoví, jsou aktivisté připravení dřevařům znovu komplikovat práci.

Pře mezi zastánci bezzásahového režimu a správou parku, která nechala kácet kůrovcem napadené stromy v přírodně cenné lokalitě, vyvrcholil o prázdninách blokádou. Dřevorubcům v kácení v lokalitě na Ztraceném a u Ptačího potoka bránilo zhruba 500 mladých lidí tři týdny. Chalupa byl v té době na dovolené, za což sklidil kritiku, mimo jiné od předsedy koaliční TOP 09 Karla Schwarzenberga.

Plán ministra Chalupy počítá se zahrnutím až čtvrtiny území šumavského parku do první bezzásahové zóny. Zákon má podle něj přinést rozumný pohled na nezásahovou zónu a řešit například i hospodaření v místech, která by měla být bez zásahů až v budoucnu. "Představa ministerstva je taková, že první zóna v novém zákonu by proti dnešním 13 procentům měla být někde kolem 24 až 25 procent," upřesnil Chalupa.

Jak na to budou protistrany reagovat, není jasné. Plzeňský kraj si dovede představit jen 18 procent rozlohy parku úplně bez zásahů. Ekologové, kteří proti kácení na Šumavě protestují, zase požadují až 30 procent parku bez použití pil a těžké techniky. Boj s kůrovcem podle nich nemá smysl. Lýkožrouta ve volné přírodě prý zahubí jiný hmyz a bakterie.

Na první jednání o novém zákonu pozval Tomáš Chalupa zástupce krajů, starostů, vědecké obce, zástupce ekologických sdružení Zachraňme Šumavu, ŠumavaPro a Rady Národního parku Šumava. Pozváni byli také předsedové parlamentních výborů pro životní prostředí.

Reportáž Barbory Jelínkové

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering