Bojovníci o kůrovce zasedli ke kulatému stolu

16.08.2011

Bojovníci o kůrovce zasedli ke kulatému stolu

Právo

Petr Pokorný

Po bezmála měsíci blokády kácení kůrovcem napadených stromů v lokalitě Na Ztraceném u Modravy zasedly v pondělí večer obě znesvářené strany k jednacímu "kulatému" stolu. Více než tři týdny musela na Šumavě zasahovat policie. Nyní by zde mělo zavládnout příměří. K jednacímu stolu zasedlo zhruba 20 přizvaných účastníků. Posun sporu k jednacímu stolu byl rozpačitý už od svého počátku. Aktivisté se ráno objevili před ministerstvem životního prostředí, kde požadovali odvolání ředitele Správy Národního parku Šumava Jana Stráského. Možná i vzhledem k této situaci si nikdo od pondělního jednání nic zvláštního nesliboval. "Začít jednání napadením jednoho z partnerů mi nepřipadá šťastné. Spíš to vypadá, že nejde o kůrovce, ale o nezeleného ředitele správy parku," řekl Právu ještě před jednáním v hotelu Modrava starosta obce Antonín Schubert (nez.). Ředitel správy parku označil protest aktivistů těsně před jednáním za podivný. "Přesto budeme jednat. K dobré atmosféře ale tato akce zřejmě nepřispěla," řekl Právu Stráský. Kácení ukončila správa parku v závěru minulého týdne. Na Ztraceném v pondělí pokračovalo pouze odkorňování a zůstalo tam zhruba dvacet aktivistů. Lesní dělníky i ekology vyhnal z lesa už kolem poledne hustý déšť. U Modravy zůstaly jen jakési monitorovací hlídky.

Hlavně začal dialog

Jednání přesto všechny strany považují za zahájení dialogu, ačkoli žádné konkrétní výstupy nikdo neočekává. Navíc předmětem jednání není koncepce řešení situace na celé Šumavě, ale pouze problém v lokalitě Na Ztraceném. "Ta je obklopena bezzásahovým územím, takže i v budoucnu je možné další napadení kůrovcem očekávat. Doufám, že se alespoň shodneme na tom, že budeme dál jednat," poznamenal Stráský. Podobně se vyjádřil mimo jiné i mluvčí blokády Vratislav Vozník: "Budeme se snažit o nalezení společných styčných bodů. Je to určitý vstup do dalších jednání o budoucnosti Šumavy. Na jednání se v jeho úvodu dostavili zástupci vedení správy parku, Hnutí Duha a stínové vědecké rady parku. Tu tvoří vědci, kteří odmítli spolupráci se současným vedením, nebo byli z rady vyloučeni. Zástupci Jihočeského kraje o setkání zájem neprojevili.

Hejtman Zimola je skeptik

"Mělo se jednat o setkání všech zainteresovaných a znesvářených stran, na kterém se mělo začít konstruktivně debatovat. Jak ale aktivisté ukázali na dnešek svolanou demonstrací před budovu ministerstva životního prostředí, debatovat zřejmě nechtějí," sdělil včera vpodvečer Právu jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD). "Nejsem si proto zcela jistý, že dnešní debata nebude jen další ztrátou času a zbytečným přesvědčováním přesvědčených. Osobně spatřuji jako mnohem důležitější jednání příští týden, kdy se bude vést diskuse o podobě nového zákona o Národním parku Šumava," dodal. Podle zatím neoficiálních informací svolal ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) jednání o novém zákonu věnovaném Šumavě, po němž už dlouhodobě volá nejen Stráský, ale i obce a kraje, na středu 24. srpna.


Spíš to vypadá, že nejde o kůrovce, ale o nezeleného ředitele správy parku Antonín Schubert, starosta Modravy

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering