Kvůli chystanému kácení na Šumavě svolávají aktivisté blokádu

14.07.2011

Kvůli chystanému kácení na Šumavě svolávají aktivisté blokádu

ekolist.cz

14.07.2011

http://www.ekolist.cz/zprava.shtml?x=2291559

Aktivisté se svolávají k blokádě Šumavy, aby předešli kácení, které se podle nich chystá v dosud bezzásahové oblasti Ptačího potoka na Modravě. Vyplývá to z emailu, který má redakce serveru Ekolist.cz k dispozici.

Kolem Ptačího potoka jsou prý vyznačeny tisíce stromů ke kácení, což dnes měla zjistit hlídka aktivistů. Podle odpůrců kácení nepožádalo vedení parku o výjimku ze zákona a kácení by zde bylo ilegální. Aktivisté podali stížnost České inspekci životního prostředí (ČIŽP) a rozhodli se svolat na místo lidi ochotné blokádou zabránit dřevařům v kácení.

Jaromír Bláha z Hnutí Duha v emailu píše, že prověření stížnosti k ČIŽP bude trvat nejméně týden. ?Do té doby se tam divoká příroda promění v holinu a dřevosklad," napsal Bláha v emailu, kterým svolává blokádu. Pod textem je také podepsaný Mojmír Vlašín z ČSOP Veronica.

Podle emailu by blokáda měla začít v pátek a pokračovat do odvolání. ?Potřeba je naléhavě každý člověk," vyzývá text.

"Potvrzuji, že stromy jsou skutečně označené, nicméně v lokalitě se zatím nic nekácelo," sdělil Ekolistu.cz tiskový mluvčí Národního parku Šumava Pavel Pechoušek. Podle něj se jedná se o lokalitu, kterou ministr životního prostředí Tomáš Chalupa na tiskové konferenci 21.dubna označil jako zásahovou.

Redakce se snažila zjistit více informací od Jaromíra Bláhy. Ten je právě na cestě na lokalitu Ptačího potoka a proto je nedostupný. Slíbil dodat informace později.

Hnutí Duha již v minulosti aktivně bránila těžbě. Největší blokádou byla v roce 1999, díky které se podle Hnutí Duha podařilo zachránit téměř celý Trojmezenský prales v jižní části národního parku. Další blokáda byla v roce 2003.

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering