Lesníci v kraji se kvůli suchu bojí o kůrovce, do lesů dali tisíce lapačů

30.06.2011

Lesníci v kraji se kvůli suchu bojí o kůrovce, do lesů dali tisíce lapačů

agris.cz

30.06.2011

http://www.agris.cz/detail.php?iSub=518&id=171964

Teplé suché počasí posledních dnů, které oslabuje odolnost smrků, poskytuje ideální podmínky pro množení kůrovce. Lesníci proto preventivně po lesích v regionu rozmístili tisíce lapačů a lapáků, aby minimalizovali riziko kůrovcové kalamity. Problém mají jen v oblasti Jeseníků, kde jsou limitovaní ochranou přírody.

"Zatím se nám daří udržet kůrovce v Olomouckém kraji pod kontrolou," nastínil aktuální situaci mluvčí Lesů České republiky Zbyněk Boublík. Podle něj zpracovali lesníci v letošním roce v regionu přes čtyři tisíce kubíků kůrovcem napadeného dříví.

"Dá se říct, že toto množství je běžný stav, zatím nejde o nic výjimečného," podotkl. Žádný mimořádný režim tak lesníci v kraji v těchto dnech přijímat nemusejí. Současně ale nic nepodceňují.

"Proti kůrovci chráníme lesy pravidelně. Vedle včasné asanace napadených stromů jsme použili třináct a půl tisíce lapáků a přes tři a půl tisíce lapačů. Předpokládáme, že tam, kde je možné zasahovat podle potřeby bez omezení, se díky tomu podaří dobrý stav udržet," odhaduje Boublík.

Upozornil však na obtížnou ochranu proti kůrovci v oblasti Jeseníků, kde lesníci nemohou v důsledku administrativních omezení kvůli ochraně přírody využít veškerá preventivní opatření bránící vzniku kůrovcové kalamity.

Suché a horké počasí škodí smrkům, pro kůrovce je ideální

"Zejména v případě suchého a horkého léta tak může dojít k rychlému množení kůrovce s dopadem na vzácné horské smrčiny. Suché a horké počasí totiž oslabuje odolnost smrků a zlepšuje podmínky pro vývoj kůrovce," vysvětlil mluvčí.

S holinami vzniklými přemnožením kůrovců v současné době nejsou problémy ani v horských lesích. "Upřednostňujeme ekologické formy likvidace kůrovce, například odkorňování napadených stromů nastojato," řekl šéf jesenických ochranářů Jan Halfar.

Lesníci se ale shodují, že v případě přemnožení kůrovce nejsou ekologické zásahy dostatečně účinné. Potom může dojít ke kůrovcové kalamitě jako před několika lety na Šumavě.

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering