Vybrali rádcové? Nevybrali

14.01.2011

Název: Vybrali rádcové? Nevybrali Zdroj: Mladá fronta Dnes Datum: 14.01.2011 Mutace-Příloha: Plzeňský Podtitulek: Výběr nového ředitele Národního parku Šumava se zadrhl. Komise včera nezvládla úkol zúžit okruh kandidátů na tři jména a předložit je ministrovi Autor: Václav Janouš Odkaz: http://zpravy.idnes.cz/ mfdnes.asp Klíčová slova: kůrovcem Vybrali rádcové? Nevybrali

ŠUMAVA Šumava je jako na trní. Komise, která vybírá z desítky uchazečů tři jména, která doporučí novému ministrovi jako nové možné ředitele šumavského parku, se včera nebyla schopna dohodnout. A tak napětí mezi podnikateli, obyvateli i šumavskými starosty houstne. Blíží se totiž jaro, kdy už je potřeba mít hotové nové klíčové dokumenty. Na konci dubna skončí například platnost současného návštěvního řádu, který určuje, kam lidé smí vstupovat, kam nesmí a jak se mají v parku chovat. Jeho součástí je i příloha o splouvání šumavských řek. Řeší, kolik lodí denně smí splout od května Teplou Vltavu. Právě tento dokument je třeba urychleně aktualizovat, protože jeho platnost zrušil soud. "Nyní nikdo nepracuje na novém návštěvním řádu, ani na podmínkách splouvání Vltavy, které bude opět složité projednat s podnikateli, obcemi i ochránci přírody. Nepřipravuje se ani plán péče o lesy, podle kterého se pak řídí dřevorubci či lesníci třeba v boji s kůrovcem," varuje předseda rady parku Jan Stráský. Ten sedí spolu s předsedou Svazu šumavských obcí a starostou Horní Plané Jiřím Hůlkou v komisi, která nového ředitele vybírá. Včerejší neúspěch, kdy komise měla seznam deseti uchazečů smrsknout na pouhá tři jména a ta doporučit budoucímu ministrovi životního prostředí Tomáši Chalupovi, oba označují za zbytečné oddálení verdiktu. "Každý člen přednesl svá jména, ale nedokázali jsme se shodnout. Proto jsme se rozhodli to posunout o téměř čtrnáct dnů, i když bych byl rád, kdyby se rozhodovalo znovu už třeba v pondělí," dodává Stráský. Tajným favoritem obou jmenovaných mužů je bývalý náměstek správy parku Jiří Mánek. O tom, zda se ale právě on dostane do užšího výběru, nechtěl ani jeden z členů komise spekulovat. "Hledáme takového člověka, u kterého budeme mít pocit, že by mohl věci na Šumavě změnit. To, že jsme se na trojici nejlepších nedokázali dohodnout, svědčí o vysokých kvalitách všech uchazečů," dodal Hůlka. Šumavští starostové se už nyní ale bojí, že zásadní dokumenty se do letní turistické sezony nepodaří schválit. Třeba právě zmiňovaný návštěvní řád. "Zavládne tu anarchie," řekla starostka Borových Lad Jana Hrazánková. Nový ředitel národního parku místo Františka Krejčího, který rezignoval na funkci v listopadu, přijde na Šumavu nejdříve v únoru. Budoucí ministr životního prostředí Chalupa může ještě s kartami pořádně zamíchat. Ačkoliv jeho předchůdce Pavel Drobil sliboval, že bude respektovat doporučení komise, Chalupa se vůbec návrhu držet nemusí a do funkce může jmenovat kohokoliv.

(Václav Janouš)


FAKTA Chtějí řídit Šumavu

Oldřich Vacek (ředitel Botanické zahrady Praha) Jaroslav Obermajer (vedoucí Správy CHKO Český kras) Luboš Čížek (bývalý starosta Hořovic) Jiří Holický (vedoucí oddělení oblastních plánů rozvoje lesů) Jan Piňos (šéf kampaní Greenpeace ČR) Jaroslav Tymrák (vedoucí tech.oddělení certifikací PEFC) Pavel Kitzberger (ředitel o.p.s.) Jaroslav Karas (specialista ochrany přírody fondů EU) Miloš Juha (projektový manažer správy šumavského parku) Jiří Mánek (býv. náměstek NPŠ)

 

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering