Krejčí skončil jako šéf parku. Necítil podporu

02.11.2010

Název: Krejčí skončil jako šéf parku. Necítil podporu Zdroj: Mladá fronta Dnes Datum: 02.11.2010 Mutace-Příloha: Jižní Čechy Autor: Václav Janouš Odkaz: http://zpravy.idnes.cz/ mfdnes.asp Krejčí skončil jako šéf parku. Necítil podporu

František Krejčí včera po třech a půl letech rezignoval na post ředitele Národního parku Šumava. Vyvrcholily tak jeho rozpory s ministrem životního prostředí. Ekologičtí aktivisté vidí za odchodem lobby velkých těžařských společností.

ŠUMAVA Ředitel šumavského parku František Krejčí rezignoval. Z postu šéfa rezervace odstoupil podle svých slov proto, aby jeho jméno nebránilo dalšímu jednání o nové koncepci parku. Ministr životního prostředí Pavel Drobil jeho rezignaci přijal a navrhl, že své zkušenosti by mohl využít pro jinou práci na ministerstvu. Ekologičtí aktivisté tvrdí, že se roztáčí obří hra o cenné šumavské dřevo. Práci šumavského rodáka Františka Krejčího kritizovali hejtmani obou krajů, starostové obcí i lesníci, kterým vadilo, že se proti kůrovci nezasahuje razantně. S příchodem nového ministra Drobila se pod Krejčím začala židle povážlivě houpat. Při své návštěvě v polovině září se Drobil jednoznačně přiklonil na stranu obcí a vzkázal Krejčímu, že musí získat ztracenou důvěru v regionu, i když v té chvíli ještě tvrdil, že ředitel má jeho důvěru. Od té doby ještě Krejčí vypracoval návrh na maximálně deset nových velkých prvních zón, kde by se měla příroda ponechat svému osudu, jak jej zaúkoloval Drobil. Včera však se vším definitivně praštil a ministerstvu vzkázal: Pečujte si o šumavské lesy podle svého. "Jednak jsem nechtěl být překážkou při prosazování nové koncepce při jednání mezi ministerstvem, kraji, obcemi i nevládními organizacemi, a jednak jsem necítil plnou podporu ministra. A bez toho se tato práce dělat nedá," vysvětlil včera odpoledne Krejčí. Ministr jeho rezignaci okamžitě přijal. "Věřím, že v budoucnu bude možné využít vaše odborné znalosti a zkušenosti při práci i v rámci resortu životního prostředí," řekl Drobil na rozloučenou.

Krejčí zatím neví, co bude dělat

Co dál bude Krejčí dělat, zatím neví. "Ještě jsem o tom nepřemýšlel," pokrčil rameny muž, kterého dosadil do funkce v březnu 2007 tehdejší ministr životního prostředí Martin Bursík ze Strany zelených. Krejčí dříve pracoval na Státním fondu životního prostředí. Ekologičtí aktivisté vidí za rezignací ředitele lobby velkých těžařských firem.

Krejčí skončil jako šéf parku. Necítil podporu od ministra "Je evidentní, že jej k rezignaci dotlačil svými kroky ministr Drobil. Tady vůbec nejde o to, zda kácet zbytky šumavských pralesů. Krejčí naštval velké těžařské společnosti zavedením takzvaných minitendrů na práce v parku," prohlásil Jaromír Bláha z Hnutí DUHA. Podle něj naopak minitendry mají smysl - podmínky jsou stejné pro všechny a stát ušetřil za kácení i výsadbu nových stromků zhruba třetinu nákladů. "Dodavatelé, kteří dělali chyby, dostali pokuty či výpověď. A to právě vlivným firmám vadí. Na šumavské dřevo si teď brousí pily nejen kmotrovská lesní akciovka z Hluboké," dodal Bláha. V posledních měsících dostaly desítky firem pokuty za téměř milion korun za špatně odvedenou práci a s 36 firmami se park zcela rozloučil. "Těžařské firmy proti parku poslaly 70 stížnosti na antimonopolní úřad, ale ani v jednom případě neuspěly," podotkl Bláha, který pochválil Krejčího za to, že se v posledních letech zvedla návštěvnost parku, zlepšilo renomé a 30 procent parku bylo ponecháno divoké přírodě. Šumavské starosty rezignace ředitele nepřekvapila. "Udělal několik špatných rozhodnutí například při diskusi s obcemi," zhodnotil starosta Modravy Antonín Schubert. Hejtman Jiří Zimola zase ministerstvu vzkázal, aby vybralo takového ředitele, který bude více komunikovat s obcemi a kraji. Ministerstvo životního prostředí pověřilo vedením ekonomickou náměstkyni Zdeňku Šartnerovou. Nový ředitel nastoupí nejpozději v lednu.


"Nechci překážet při prosazování nové koncepce parku." František Krejčí odstupující šéf NP Šumava

budejovice.idnes.cz

Je dobře, že Krejčí odstoupil? Hlasujte na budejovice.idnes.cz

VIZITKA František Krejčí

Narodil se před 47 lety v Rejštejně na Šumavě, kde dodnes střídavě bydlí, má také byt v Plzni. Ředitelem šumavského parku se stal v březnu 2007, kdy jej jmenoval tehdejší ministr životního prostředí Martin Bursík. Ve funkci nahradil Aloise Pavlíčka. Krejčí dříve pracoval na Státním fondu životního prostředí. Vystudoval lesnickou fakultu na vysoké škole zemědělské, absolvoval řadu odborných zahraničních pobytů a procestoval světové národní parky. Ve funkci za tři a půl roku zažil čtyři ministry životního prostředí a až nástup pátého jej z horké židle vyhnal. Krejčího kritizovali šumavští starostové především za to, že s nimi málo komunikuje. Jihočeským politikům zase vadilo, že šumavské lesy kvůli kůrovcové kalamitě usychají. Krejčí tvrdil, že lesy se dokážou samy obnovit a pod uschlými stromy rostou nové malé smrky.

Foto popis|

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering