Jirsa: Klidně mi zavolejte, já beru všechny hovory...

25.10.2010

Název: Jirsa: Klidně mi zavolejte, já beru všechny hovory... Zdroj: Mladá fronta Dnes Datum: 25.10.2010 Mutace-Příloha: Jižní Čechy Autor: Mirka Nezvalová Odkaz: http://zpravy.idnes.cz/ mfdnes.asp

Tomáš Jirsa měl v expremiérovi Vladimíru Špidlovi silného soupeře - porazil ho a teď ho čeká dalších šest let v Senátu. Tvrdí, že dál se bude snažit pomáhat svému regionu a lidem na Šumavě.

HLUBOKÁ NAD VLTAVOU Poslední dva měsíce měl téměř každý pracovní den Tomáše Jirsy minimálně 15 hodin. Začínal v sedm ráno na hlubockém úřadě ve své kanceláři starosty a končil kolem desáté večer v hospůdce v některé ze 140 obcí jeho senátorského volebního obvodu.

  • Myslíte si, že jste nakonec vyhrál i díky tomu, že jste si s lidmi povídal u piva?

Kontaktní kampaň je velmi důležitá. Měli jsme s Vladimírem Špidlou billboardy i inzeráty početně stejné. Pak už to bylo o vzájemném předhánění, kdo osobně osloví více voličů. Počítá se přece každý hlas.

  • Být senátorem znamená i pomáhat regionu. Vzpomenete si na některou zcela konkrétní věc, kterou jste za úplných šest let udělal?

Všichni lidé vmém obvodu dostali do schránek takzvanou Senátorskou inventuru, což byl výčet akcí, kterým jsem výrazně pomohl. Ale třeba nedávno jsem potkal v Kaplici paní, která ke svým dvěma dětem přibrala ještě čtyři děti svého příbuzného. Ty po jeho smrti skončily v dětském domově. A ona teď domovu dluží 25 tisíc korun. Podle zákona správně, ale z morálního pohledu je to absurdní. Tento týden se sejdu s ní i jejím advokátem a budeme hledat řešení.

  • Mají vůbec voliči šanci potkat vás jindy než právě při kampani?

Na mých internetových stránkách tomasjirsa.cz jsou nejen kontakty na mé asistentky a kanceláře, ale také e-mail. Tam mi mohou napsat. Můj mobil má snad tisíc lidí a já beru všechny hovory. Seženou mě i na hlubocké radnici.

  • Když sečtete plat starosty a senátora, je to jistě slušná suma.

Těch šest let, co jsem byl senátorem, jsem působil jako neuvolněný starosta, takže na Hluboké plat neberu. A rozhodně si nemyslím, že bych starostování šidil. Sedm členů městské rady má přesně rozdělené kompetence a navíc se mohu spolehnout na kvalitní úředníky.

  • Počítal jste i s tím, že byste třeba nebyl zvolen?

Vladimír Špidla jako expremiér a bývalý evropský komisař byl silný soupeř. Byl jsem proto vyrovnán s možnou porážkou. Ale ani v tom případě bych nehodil některé rozjeté projekty za hlavu. Například jsme už dříve založili občanské sdružení Zachraňme Šumavu.

  • Takže Šumava pro vás nebyla jen předvolebním tématem?

Kdo mě zná, tak ví, že podporuji řadu projektů v této oblasti právě kvůli lidem, kteří tam chtějí žít, a ne přežívat.

VIZITKA Tomáš Jirsa (ODS)

Tomáš Jirsa se narodil 25. března 1957 v Libčicích nad Vltavou nedaleko Prahy, po maturitě na elektrotechnické průmyslovce vystudoval ČVUT a v letech 1980 až 1991 pracoval jako projektant v Energoprojektu Praha. Ve veřejné správě se pohybuje od začátku 90. let, kdy se po přestěhování do Hluboké nad Vltavou stal tajemníkem městského úřadu. Od roku 1994 je hlubockým starostou a po letošních volbách jím pravděpodobně zůstane. V Senátu začne své druhé období. Patří k velkým odpůrcům bezzásahových zón v šumavském národním parku. Jirsa je ženatý, s manželkou Martinou mají syna a dvě dcery.

 

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering