Mapa Šumavy se mění

30.09.2010

Název: Mapa Šumavy se mění Zdroj: ČT 1 Datum: 30.09.2010 Relace: Události Autor: Petr Šuleř Moderátor: Jolana Voldánová, Josef Maršál Mapa Šumavy se mění

Moderátor: Mapa Šumavy se mění, 10 % Národního parku mají pokrývat pralesy. Mozaika 135 malých zón se spojí do devíti až dvanácti velkých celků, to jsou klíčové části plánu, který teď začíná politikům představovat vedení parku. O tom jak a kde zasahovat proti kůrovci, se ale zatím hádají.

Autor: Desítky tisíc hektarů lesa, obce, aktivisté, kraje, vláda, turistika, kůrovec, plán, který má rozetnout složité klubko zájmů a sporů, vytvořili úředníci ve třech týdnech, stačila jedna ministerská věta.

Pavel Drobil, ODS, ministr životního prostředí: Je evidentní, že se tady musí něco stát.

Autor: Nyní už je třeba jasné, jak velkou plochu Šumavy bude zabírat prales, kterého se nesmí dotknout lidská ruka.

František Krejčí, ředitel Správy Národního parku Šumava: Ta striktní bezzásahovost je asi v prostoru 10, 12 % celkové výměry NP.

Jiří Zimola, ČSSD, hejtman Jihočeského kraje: S tím, myslím, že nemáme problém.

Autor: 10% striktně bezzásahových území z celkové rozlohy parku se zdá jako významný ústupek, z pohledu starostů je ale klíčová plocha, na které se nezasahuje proti kůrovci. Ta se zatím zásadně nezmenšila a to už je problém, roztříštěné 1. zóny se mají podle ministerského pokynu spojit do velkých celků, zabírat budou asi třetinu parku, v nich bude podle představ jeho vedení možné třeba vysazovat nové stromy, ne kácet ty napadené.

Jiří Zimola, ČSSD, hejtman Jihočeského kraje: To je prostě realita, ale nejsme ochotni se s tím smířit.

Autor: Důvod je jednoduchý, zóny bez kácení politici považují doslova za inkubátor pro kůrovce.

František Krejčí, ředitel Správy Národního parku Šumava: Myslím si, že to bude další bod intenzivních jednání se zástupci regionů.

Jaromír Bláha, Hnutí Duha: V žádném případě by se nemělo zmenšovat území ponechané přírodě, připustit v tomto území zásahy by byl doslova masakr lesa.

Autor: Naopak se scelením zón aktivisté, stejně jako politici, žádný problém nemají.

 

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering