Šumavské lesy přišly o další tisíce stromů

28.09.2010

Název: Šumavské lesy přišly o další tisíce stromů Zdroj: PRIMA TV Datum: 28.09.2010 Relace: Zprávy Moderátor: Terezie Kašparovská, Tomáš Drahoňovský Hosté: Miloš Zeman, František Krejčí, Ivan Žlábek, František Benda Šumavské lesy přišly o další tisíce stromů

Moderátor (Terezie Kašparovská): Expremiér Miloš Zeman přijel po roce znovu na Šumavu. Chtěl na vlastní oči vidět, jak postupuje kůrovcová kalamita. Prohlásil, že je situace mnohem horší. Šumavské lesy podle něj přišly za uplynulých 12 měsíců o další tisíce stromů.

Redaktor (Petra Taudiová): Stačí jediný pohled na šumavské lesy a každému je jasné, že tento unikátní kus přírody rychle ztrácíme. Na vině je kůrovec, který se množí neskutečnou rychlostí. Za šest let stačil požrat 15 tisíc hektarů smrkového porostu.

Host (Miloš Zeman, bývalý předseda vlády): Za poslední rok, když jsem byl na Plešném jezeře, tak uschlo dalších 300 tisíc stromů. Dalších 300 tisíc stromů bylo nuceně vytěženo.

Redaktor (Petra Taudiová): Odborníci mluví o ekologické katastrofě a obviňují z ní správu parku. Ta ještě loni tvrdila, že si příroda pomůže sama.

Host (František Krejčí, ředitel Národního parku Šumava): Ve smrkových lesích dochází během pět, deseti let k masivní obnově lesa.

Redaktor (Petra Taudiová): Jenže podle oponentů se to evidentně nedaří.

Lesník: Ten kůrovec si vybral veškerý smrk, který tam byl. To znamená, to je genocida smrku.

Host (Ivan Žlábek, bývalý ředitel Národního parku Šumava): Stav lesa Národního parku Šumava a zřejmě i v nejbližším okolí, je skličující. Já to vidím, jako konec švýcarských smrkových lesů.

Redaktor (Petra Taudiová): Přitom právě kvůli původnímu smrkovému zalesnění, byla Šumava v roce 1991 vyhlášena Národním parkem.

Host (Ivan Žlábek, bývalý ředitel Národního parku Šumava): Ten byl vyhlášen kvůli tomu, že tady byly nejvitálnější, nejkrásnější a přírodě nejbližší smrkové porosty. Staré smrkové porosty.

Redaktor (Petra Taudiová): Podle zkušených lesníků je pro Šumavu opravdu za pět minut dvanáct. Teď by měl člověk nasadit veškerou energii a místním lesům v boji s kůrovcem maximálně pomoci.

Host (František Benda /ODS/, exministr životního prostředí): Všemi prostředky likvidovat kůrovce. Všemi prostředky se pokusit obnovit les a neponechat nic náhodě.

Host (Miloš Zeman, bývalý předseda vlády): My optimisté jsme někdy nepříjemně překvapováni a zklamáváni, ale přesto je dobré zůstat optimistou.

Redaktor (Petra Taudiová): I když se začne se záchranou šumavských lesů okamžitě, bude jejich obnova trvat desetiletí.

 

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering