Šumava - Bavorský les: Fotograf vypráví o jednom kraji (02.08.2010 09:00 )

02.08.2010

Název zdroje: ČT24 - Zprávy rubriky Datum vydání: 02.08.2010 Nadpis: Šumava - Bavorský les: Fotograf vypráví o jednom kraji (02.08.2010 09:00 ) Oblast: WWW - Kultura a styl Odkaz na plný text článku: http://www.ct24.cz/regionalni/97354-sumava-bavorsky-les-fotograf-vypravi-o-jednom-kraji/

Na Železnorudských slavnostech se minulý pátek uskutečnil křest knihy, která vůbec poprvé mapuje dvacetileté soužití Čechů a Němců na Šumavě po pádu železné opony. Titul na dvoustech fotografiích představuje běžnou denní práci, slavnosti, tradice a zvyky současných lidí, jež spolu obývají jeden kraj, aniž by si uvědomovali státní hranice. Autor, zdejší fotograf a cestovatel Václav Chabra, nad knihou strávil čtyři roky.

"Čtenáři mohou vidět lidi při všední práci, s koňmi v lese nebo při různých oslavách, a dokonce i při pohřbu," představuje Václav Chabra svůj výtvor s názvem Šumava - Bavorský les, Život - Lidé - Sousedé. Aby si v knize mohli listovat obyvatelé obou národností, opatřil své fotografie popiskami v obou jazycích. Každý si tak může představit, jak vypadá současný život na česko-bavorské hranici.

Chabr nevidí Šumavu pouze jako oblast nádherné a nespoutané přírody, ale i jako místo, kde se již několik staletí setkávají lidé dvou bohatých kultur, jež ctí staré zvyky a obyčeje. Snímky z přírody se tak střídají s dokumenty z různých folklorních, náboženských a hudebních setkání, poutí a shromáždění. Kniha přibližuje čtenářům například málo známé Slavnosti vyhánění vlků, svěcení koní, Rysí slavnosti či Zvonění zvonů v Rinchnachu. Šumava - Bavorský les Obyvatelé šumavského kraje na české i bavorské straně měli vždy blízko k náboženskému cítění. Svědčí o tom snímky původních, ale i opravených kostelů, kapliček, křížů a umrlčích prken. Řemeslnou a uměleckou zručnost místních dokládají snímky bohatých krojů, detaily zdobení koňských postrojů, ukázky řezbářství. Šumava - Bavorský les Knihu pokřtili, kromě jiných také starostové dvou sousedních měst, Železné a Bavorské Rudy. Spolupráce mezi těmito dvěma městy, které dělí pouze hranice, začala krátce po pádu Železné opony. Jako pokračování tohoto souznění vidí knihu i německý starosta Thomas Müller: "Na Šumavě se v minulých letech realizovalo mnoho malých přeshraničních projektů. Teď je načase začít pracovat na větších akcích."

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering