Šumava má novou knihu fotografií krajiny a lidí z Čech i Bavorska

27.07.2010

Název zdroje: Klatovský deník Datum vydání: 27.07.2010 Nadpis: Šumava má novou knihu fotografií krajiny a lidí z Čech i Bavorska Podtitulek: Knižní novinka Strana: 2 Rubrika: Klatovsko Autor: pd, ki Ročník: 19 Číslo: 172 Náklad: 227957 Odkaz: http://klatovsky.denik.cz/ Oblast: Regionální deníky - Plzeňský a Karlovarský kraj

Šumava - První reprezentativní titul, který ukazuje Šumavu a její obyvatele z Čech i Bavorska bez hranic po Schengenské dohodě, vydalo nyní nakladatelství SV Foto v Plzni. Téměř na dvou stech stranách přináší barevné fotografie Václava Chabra s českými texty plzeňského publicisty Zdeňka Roučky a německými popiskami žurnalisty Norberta Schreibera. Kniha nese název Šumava - Bavorský les a výmluvný podtitul Život - lidé - sousedé. V publikaci najdeme řadu snímků přírodních krás i kulturních památek, ale především tkví její výjimečnost v zachycení práce a zvyků lidí na české i bavorské straně Šumavy. "Mnozí máme rádi Šumavu, ale o bavorských tradicích nevíme většinou vůbec nic. Kniha je tak dokladem, že současné dobré česko-německé vztahy nezůstávají jen prázdnou proklamací," zdůrazňují tvůrci. A mají pravdu. Symbolicky dílo otevírá kříž na místě bývalého kostela na Knížecích Pláních, záběr z česko-německé mše v zaniklé obci Zhůří a jezdec zúčastňující se každoročního největšího koňského procesí v Evropě, které se koná z Bad Kötzingu do Steinbühlu a zpět. Z bavorských zvyků fotograf připomíná také svěcení koní ve Furth im Waldu, horskou pouť na Velkém Javoru či gulášové slavnosti v Regenu, z českých například železnorudské rytířské souboje o korunu Rysího krále nebo Svatováclavskou jízdu. Z památek objevíme záběry na hrad Kašperk, kostel Panny Marie Pomocné v Železné Rudě i židovský hřbitov v Nýrsku, kamnevede žádná cesta... Publikace je prvním fotografickým knižním titulem Václava Chabra ze Železné Rudy, který má za sebou už řadu výstav s africkou i šumavskou tematikou. "Autor knihy svou prací byl a je vždy připraven pomáhat utváření dobrých sousedských vztahů obou národů žijících v tomto tak cenném prostoru Evropy," vzkázal na cestu Chabrově publikaci o Šumavě starosta Železné Rudy Michal Šnebergr. Jako "pestrobarevný portrét regionu" označil knihu autor německých textů Norbert Schreiber. "Václav Chabr chce se svými příhraničními fotoprocházkami ukázat přírodu a lidi v jejich každodenním životě," napsal do jejího úvodu. "Tvrzení, že kniha bude ozdobou knihovny každého milovníka Šumavy, není jen komplimentem autorovi, ale také poděkováním za jeho dlouholetou snahu o vytváření dobrých sousedských vztahů mezi oběma národy na Šumavě," složil Chabrovi poklonu i dnes již bývalý předseda svazu šumavských obcí a velký milovník Šumavy František Nykles. Dodal, že slavnostní česko-německý křest knihy se bude konat v rámci Železnorudských slavností v pátek 30. července od 17 hodin. Kmotry budou starostové Železné a Bavorské Rudy. Český křest se uskuteční v sobotu 31. července ve 14 hodin za přítomnosti herce Pavla Nového.

V těchto dnech přichází do prodejen kniha železnorudského fotografa Václava Chabra nazvaná Šumava - Bavorský les, s podtitulem Život - Lidé - Sousedé. Jedinečná šumavská příroda je v posledních letech stálou a vděčnou inspirací pro fotografickou tvorbu a tak knihy se šumavskou tématikou nejsou na prodejních pultech ničím neobvyklým. Chabrova kniha však z řady vydaných titulů vybočuje, protože autor nevidí Šumavu jen jako pokladnici přírodních krás, ale jako oblast, která je již několik staletí obydlena lidmi a která má svoji bohatou kulturu a ctí staré zvyky a obyčeje. Kniha je dokumentem o současném životě lidí po obou stranách hranice, který čtenáře překvapí nejen bohatostí kulturního života, ale i upřímnou snahou o navázání kdysi zpřetrhaných přátelských svazků. Snímky z přírody se střídají s dokumenty z různých folklorních, náboženských a hudebních setkání, poutí a shromáždění. Kniha přibližuje čtenářům nejen málo známé Slavnosti vyhánění vlků, svěcení koní, Rysí slavnosti, Zvonění zvonů v Rinchnachu, Svatováclavské jízdy ale nabízí k obdivování zajímavá místa v regionu, bohaté kroje ale i překrásné detaily zdobení koňských postrojů. Jako pohlazení minulosti působí fotografie dodnes zachovalých starých zapadlých vesniček, mlýnů a samot odolávajících modernizaci. O hlubokém náboženském cítění původních obyvatelů svědčí snímky původních, ale i opravených kostelů, kapliček, křížů a umrlčích prken. Tvrzení, že kniha bude ozdobou knihovny každého milovníka Šumavy, není jen komplimentem autorovi knihy, ale také poděkováním za jeho dlouholetou snahu o vytváření dobrých sousedských vztahů mezi oběma národy na Šumavě. Knihu, která má 190 stran barevných fotografií, vydalo SV Foto Plzeň a českoněmeckými popiskami ji opatřili publicisté Zdeněk Roučka a jeho bavorský kolega Norbert Schreiber. Slavnostní česko- německý křest knihy proběhne v rámci Železnorudských slavností v pátek 30.7.2010 od 17 hod. Kmotry budou starostové Železné a Bavorské Rudy, Michal Šneberger a Thomas Müller. Český křest se uskuteční v sobotu 31.7.2010 ve 14 hod za přítomnosti herce Pavla Nového.

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering