Soud o klidová území v NP Šumava

14.06.2010

Název zdroje: NOVA Datum vydání: 14.06.2010 Nadpis: Soud o klidová území v NP Šumava Pořadí: 6 Relace: Odpolední Televizní noviny Autor: Lucie Kándlová Moderátor: Michaela Ochotská, Pavel Dumbrovský Čas vysílání: 17:07:39 Rozsah: 00:01:16 Oblast: Televize

Moderátor Jihočeský kraj se pře s vedením Šumavského národního parku o to, kam budou smět turisté. Vedení parku totiž vyhlásilo 7 tzv. klidových zón, kam nikdo nesmí. Jihočeský kraj s tím ale nesouhlasí. Správa parku prý porušila zákon a proto ji kraj žaluje u Ústavního soudu.

Autor Klidová území, místa v Šumavském národním parku, kam se turista nedostane. Žijí tady vzácní živočichové i rostliny. Správa parku je vyhlásila před necelým rokem v 7 vybraných částech Šumavy v prvních zónách.

František Krejčí, ředitel NP Šumava: Tyto plochy jsou vlastně domovem zvířat, domovem rysů, tetřevů, vyder. Největší území je na Moravských slatích.

anketa: Ti lidi by tam měli mít přístup.

anketa: Dost lidí si ničeho neváží, tak možná ne.

Autor Kraj je ale přesvědčen, že se jedná o zásadní rozhodnutí a měl by se k podobným návrhům vyjadřovat. Správa parku ani Ministerstvo životního prostředí ho k jednání nepřizvaly.

Jiří Zmola, hejtman Jihočeského kraje: Soustavně ignorují kraj a jeho kompetence. Napadáme proces jejich vyhlášení a to, že s krajem nikdo v téhle věci nevedl žádné diskuse.

František Krejčí, ředitel NP Šumava: Při vyhlášení území s omezeným vstupem jsme postupovali přesně podle dikce zákona. Nám zákon nijak neumožňuje vtahovat další orgány státní správy.

Autor Do rozhodnutí Ústavního soudu, které by mohlo padnout koncem letošního roku, budou klidová území nadále nepřístupná.

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering