Ostře vyhraněná diskuse o Národním parku Šumava

26.05.2010

Název zdroje: Radiožurnál Datum vydání: 26.05.2010 Nadpis: Ostře vyhraněná diskuse o Národním parku Šumava Pořadí: 20 Relace: Radiofórum Moderátor: Tereza Tomášková, Jan Bumba Hosté pořadu: Jiří Hůlka, starosta Horní Plané, předseda Svazu obcí Národního parku Šumava, František Krejčí, ředitel Národního parku Šumava Čas vysílání: 18:43:39 Rozsah: 00:09:53 Oblast: Rozhlas

Moderátor (Jan Bumba): Je vůbec možné vést o Šumavě racionální debatu bez velkých emocí? Názory na to, do jaké míry se má třeba zasahovat proti kůrovci, či jak velké mají být bezzásahové zóny v národním parku, jsou ostře vyhraněné. Dnes se u kulatého stolu měli sejít zástupci obcí, krajů, občanských sdružení a ekologové, aby se pokusili zahájit otevřený dialog. Podařilo se? Na lince je Jiří Hůlka, starosta Horní Plané, předseda Svazu obcí Národního parku Šumava. Dobrý den, přeji.

Host (Jiří Hůlka, starosta Horní Plané, předseda Svazu obcí Národního parku Šumava): Dobrý den.

Moderátor (Jan Bumba): Pane starosto, bylo to dnešní setkání k něčemu?

Host (Jiří Hůlka, starosta Horní Plané, předseda Svazu obcí Národního parku Šumava): Tak zaprvé já musím říci, že mě osobně velmi příjemně překvapil přístup paní ministryně, byť má tedy omezený mandát, časově omezený mandát, tak přesto přijela s dvěma důležitými zprávami pro nás. Tou první zprávou bylo to, že je připravena prodloužit platnost stávajícího návštěvního řádu, a tím zpřístupnit Šumavu turistům i nadále v tom samém režimu, včetně splouvání do konce dubna příštího roku. Což je pro nás velmi pozitivní zpráva. A tou druhou byla ta zpráva, že je připravená vyřešit problémy se zásadami rozvoje území Jihočeského kraje. Což je zejména pro občany a obyvatele Jihočeského kraje pozitivní zpráva, ve směru k dalšímu možnému pokračování projektových dokumentací na dálnici D3. Už dlouho jsem nezažil takový přístup ministra, tedy státního, státního zástupce nebo státního úředníka.

Moderátor (Jan Bumba): Starosta Horní Plané, Jiří Hůlka, zůstaňte, prosím, s námi i nadále. Ještě se k nám nyní připojí ředitel Národního parku Šumava, František Krejčí. Dobrý den přeji i vám.

Host (František Krejčí, ředitel Národního parku Šumava): Dobrý večer.

Moderátor (Jan Bumba): Pane řediteli, jak se vám zdálo to dnešní setkání? Bylo skutečně takovým dobrým zahájením otevřeného dialogu, kterým mělo být?

Host (František Krejčí, ředitel Národního parku Šumava): Určitě bylo. Mě velmi potěšila přítomnost paní ministryně i právě nejenom k otázkám ochrany přírody, ale i právě tomu už mnou dříve deklarovanému neignorování potřeb místních lidí. A výraznější péčí o potřeby hostů Národního parku Šumava.

Moderátor (Jan Bumba): Do této míry neexistovala taková platforma, na které byste si mohli vyjasňovat své postoje a názory, pane Krejčí?

Host (František Krejčí, ředitel Národního parku Šumava): Takto intenzivní a takto pojatá platforma neexistovala, ani co do rozsahu. Spíš jsem byl vždy nucen vyjednávat tyto věci paralelně v rámci jednotlivých projektů, v rámci jednotlivých materiálů. Ale aby to bylo takto pojato komplexně, to jsme ještě, to jsem ještě za tu dobu mého působení tady, během těch tří let, neměli.

Moderátor (Jan Bumba): Pánové, jsou zájmy obcí a vedení Národního parku v nějakém jasném rozporu, pane Hůlko?

Host (Jiří Hůlka, starosta Horní Plané, předseda Svazu obcí Národního parku Šumava): Ty zájmy jsou samozřejmě stále v rozporu. My tím, že přijede paní ministryně na první kulatý stůl a přiveze dvě pozitivní zprávy, samozřejmě nemůžeme věřit tomu, že se celá situace otočí o devadesát stupňů, pardon, o sto osmdesát stupňů. A že začne úplně nová éra komunikace. My jsme i nadále připraveni sledovat všechny naše problémy k důsledkům řešení. A jsme samozřejmě i připraveni nadále, pokud nebude koordinace a spolupráce se správou parku na patřičné úrovni. Iniciovat podání žaloby na výkon státní správy v Národním parku.

Moderátor (Jan Bumba): Pane Krejčí, jsou skutečně to, jak si představuje budoucnost Šumava Správa národního parku a to, jak si ji představují obce? Je to skutečně tak neslučitelné?

Host (František Krejčí, ředitel Národního parku Šumava): Já osobně jsem přesvědčen, že to neslučitelné není. Protože jsem Šumavák a nemůžu, ani nechci, být účasten toho, kdyby právě se nedařilo dlouhodobě dojít k nějakému kompromisu. Ke kompromisu, který bude znamenat, že Národní park Šumava je přínosem pro místní lidi, pro příchozí, to znamená pro hosty Národního parku, ale samozřejmě i pro ochranu přírody, která je dneska pozitivně hodnocena jak na evropské úrovni, tak na světové úrovni.

Moderátor (Jan Bumba): Pane Hůlko, vy jste v rozhovoru pro televizi Prima loni v září řekl, že obcím mimo Národní park se žije normálně, obcím v Národním parku špatně. Na tom trváte?

Host (Jiří Hůlka, starosta Horní Plané, předseda Svazu obcí Národního parku Šumava): Samozřejmě tak situace je neměnná. Je to i díky daňovým výtěžnostem. Život v Národním parku tak, jak prohlásila paní ministryně a řekla to úplně správně a v duchu náš všech, je víceméně nákladem, než příjmem. Proto také třeba díky těmto nákladům dochází k odlivu obyvatel z Národního parku.

Moderátor (Jan Bumba): No a v čem tedy je pro obec tak nevýhodné, když leží v Národním parku?

Host (Jiří Hůlka, starosta Horní Plané, předseda Svazu obcí Národního parku Šumava): Protože jsme omezování způsobem ochrany přírody. Je to zvláště chráněné území, které má svá specifika. A my říkáme osmnáct, prakticky devatenáct let, ano, my jsme připraveni respektovat tato omezení, ale pojďme je nějakým způsobem kompenzovat. Pokud to má být Národním parkem, Národním parkem pro všechny nejen pro obyvatele a hosty, jak říká pan ředitel. Já tím míním turisty. Ale Národním parkem skutečně pro všechny.

Moderátor (Jan Bumba): Pane Krejčí, to zní skutečně tak, že mít obec v Národním parku je docela dost velká komplikace a nepříjemnost pro běžný život?

Host (František Krejčí, ředitel Národního parku Šumava): Samozřejmě pan starosta to hodnotí ze svého pohledu, ze svého zorného úhlu. To, že existuje v regionu Národní park Šumava, znamená, že stát dlouhodobě investuje do infrastruktury například cestovního ruchu, do infrastruktury poznávání přírody. Pracnost a zaměstnanost na jednotku plochy na území Národního parku je o něco větší, než v běžné krajině. T2ch přínosů je celá řada. Ale nepodařilo se je jasně, jednotně kvantifikovat nějakou společně vybranou metodou.

Moderátor (Jan Bumba): A možná ani vysvětlit? Dostatečně vysvětlit nebo ne?

Host (František Krejčí, ředitel Národního parku Šumava): To máte pravdu. Ani dostatečně vysvětlit. To je určitý druh správy a ministerstva vůči regionu, aby právě tyto přínosy jasně ministryně vysvětlila. Na druhé straně je i sama uchopila a zlepšila tu efektivitu těchto přínosů pro region. Dokud si Šumavák sám neuvědomí nebo nevšimne nebo neuvidí jednoduchou akci, o které bude vědět, že je jasně přínosnou pro něj. A způsobila, navodila ji Správě národního parku Šumava, do té doby ten dluh bude trvat.

Moderátor (Jan Bumba): A myslíte tedy, pane řediteli, že obyvatelé obcí, které leží v Národním parku nejsou nějak znevýhodněny?

Host (František Krejčí, ředitel Národního parku Šumava): V rámci například to, co říkal pan starosta. Výkony státní správy jsou určitým způsobem zatěžováni četnými dalšími názory, stanovisky. Při výkonu státní správy například na úseku stavebního řízení. Ale je, jak jsem říkal, celá řada dalších jiných věcí, do kterých stát investuje. De facto zvýhodňuje podnikání například cestovního ruchu. Ale celá řada místních lidí nepodniká v oblasti cestovního ruchu. Tak se jim může jevit, že právě Národní park Šumava není přímo přínosem pro ně.

Moderátor (Jan Bumba): Pane starosto, vy jste v tom zmiňovaném rozhovoru také uvedl, že by bylo potřeba vyřešit otázku, zda je Česká republika natolik bohatým státem, že si může dovolit existenci tak velkého Národního parku. To zní skoro, jako byste nejraději Národní park úplně zrušil?

Host (Jiří Hůlka, starosta Horní Plané, předseda Svazu obcí Národního parku Šumava): Ne, to je mylná představa. Pro nás je Národní park skutečně skvělou marketingovou značkou. A my jsme připraveni, a myslím, že i vlastní činností dokazujeme, že i při té mizérii návštěvnosti, dokážeme v Národním parku přežít. Nicméně nebyla zase ...

Moderátor (Jan Bumba): Myslíte, promiňte, že vám skáču do řeči, ale myslíte, že jezdí na Šumavu málo lidí? Málo turistů?

Host (Jiří Hůlka, starosta Horní Plané, předseda Svazu obcí Národního parku Šumava): Samozřejmě. Samozřejmě. Pokud se podíváte na výsledky loňského léta a letošní zimy, tak například na Kvildě, na Modravě je osmdesátiprocentní propad návštěvnosti v zimních, v zimním období. A to je varující číslo. My nemůžeme ukazovat jenom prostě suchou Šumavu a říkat, že budeme investovat peníze do turistického ruchu.

Moderátor (Jan Bumba): Myslíte, že to je kvůli tomu ...

Host (Jiří Hůlka, starosta Horní Plané, předseda Svazu obcí Národního parku Šumava): ... jenom obce, nikoliv správa Národního parku.

Moderátor (Jan Bumba): A myslíte, že ten propad turistů je kvůli tomu, že je Národní park?

Host (Jiří Hůlka, starosta Horní Plané, předseda Svazu obcí Národního parku Šumava): Není to kvůli tomu, že je Národní park, ale kvůli tomu, že Národní park jako takový není schopen nabídnout turistovi víc, než jednodenní, dvoudenní zážitek pro návštěvníka parku.

Moderátor (Jan Bumba): Pane Krejčí, šlo by udělat z vaší pozice, z pozice ředitele Národního parku, něco pro to, aby na Šumavu jezdilo více lidí? Protože zdá se, že to je věc, která trápí spoustu místních obyvatel. Přicházejí o zisky.

Host (František Krejčí, ředitel Národního parku Šumava): Jasně. I když teda nejsem žádná centrála cestovního ruchu, ale zase na druhé straně se opravdu osobně snažím o to už tři roky, co tady pracuji, na to, aby se vlastně ty produkty pro poznávací turistiku, aby se vytvářely jednak nové. A jednak aby se udržovaly ty dobře fungující z minula. To znamená, když to řeknu stručně. Aby se opravdu ta vlastně ta možnost poznávat přírodu pro běžného návštěvníka Národního parku Šumava, zvětšovala. To neznamená zároveň, že budeme propagovat větší návštěvnost Šumavy, ale udržet alespoň tu loňskou, rekordní letní návštěvnost a zvyšovat podíl z této návštěvnosti dobře informovaných lidí, kteří budou využívat naši infrastrukturu Správy národního parku, kterou chceme v příštích dalších třech až pěti letech významně rozvíjet.

Moderátor (Jan Bumba): Pánové, já vám oběma děkuji za váš čas, děkuji za rozhovor. Ředitel Národního parku Šumava, František Krejčí. A Jiří Hůlka, starosta Horní Plané, předseda sdružení Svazu obcí Národního parku Šumava.

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering