Řádění kůrovce na jihu Čech

07.04.2010

Název zdroje: ČT 24 Datum vydání: 07.04.2010 Nadpis: Řádění kůrovce na jihu Čech Pořadí: 10 Relace: Otázky Václava Moravce . Speciál Autor: Neuveden Moderátor: Václav Moravec Čas vysílání: 21:39:16 Rozsah: 00:15:50 Oblast: Televize

Moderátor A dáme si další téma. Tentokrát řádění kůrovce na jihu Čech. "Odvolejte šéfa šumavského národního parku," i tuto výzvu jako jednu z několika výzev adresovali premiéru Janu Fischerovi hned dva předsedové politických stran. Parlamentní KSČM, Vojtěch Filip, dnešní host a jeden z hostů dnešního speciálu a také neparlamentní, tedy Strany práv občanů - zemanovců Miloš Zeman. V boji proti přírodnímu způsobu vypořádávání se s kůrovcovou kalamitou jsou zapojeni delší dobu nejen Miloš Zeman, ale i prezident Václav Klaus. Našli jsme v archivu i tato slova...

Václav Klaus, prezident ČR (18. 9. 2008): Není řešení to hrát si na mocnou přírodu a říkat, že když něco necháme úplně zahynout, tak ono za staletí či tisíciletí se ta příroda sama vzchopí a něco tam vypěstuje. Prostě tak Šumava už staletí není budována, člověk do ní zasahuje zásadním způsobem. A ta pozice, kterou volí Ministerstvo životního prostředí, podle mého názoru je koncepčně špatná a bohužel je to součást její celkové ideologie, kdy člověk je považován za škůdce přírody a nikoliv jako nedílnou součást přírody. Já myslím, že my všichni sebevědomě musíme říkat, že jsme součástí přírody, my nejsme méně než zajíc, žába nebo, já nevím, nějaký kůrovec. Takže to je hezká myšlenka. Nebo kůrovec prostě. I my do toho máme jako lidé co říci.

Zeman Miloš, bývalý politik (5. 9. 2009): Já nechci ty, kdo zastávají ten bezzásahový režim, podezřívat, že jsou někým podplaceni nebo někým zkorumpováni. A bylo by to příliš laciné a já nevylučuji, že alespoň někteří z nich to dělají i z přesvědčení. Na Šumavě v podstatě vládnou byrokraté, nebo ekologičtí fanatici ze šumavského národního parku. A právě proto je dobré vidět zdevastované a šířící se části šumavského lesa.

Moderátor Ano, jak jste sami viděli, z našeho archivu, tak kůrovec nenechává stopy jen na dřevě, ale zároveň v české politice. Jak bylo řečeno, právě dnes odeslal Vojtěch Filip i Miloš Zeman premiéru Janu Fischerovi, ale zároveň ministru obrany Martinu Bartákovi a také ministru zemědělství a stále ještě životního prostředí Jakubovi Šebestovi dopis. Pane předsedo Filipe, tam je jeden z vašich požadavků - uložit ministru životního prostředí okamžitě odvolat současného ředitele Správy Národního parku a CHKO Šumava, inženýra Františka Krejčího, který za katastrofický stav šumavských lesů nese bezprostřední a největší odpovědnost a jemuž se situace zcela vymkla z rukou? Vy si opravdu myslíte, že může odvolání šéfa šumavského národního parku něco zásadnějšího se Šumavou změnit?

Vojtěch Filip /KSČM/, poslanec: Tak samotné odvolání pravděpodobně ne, ale změna toho hospodaření určitě. Já se šumavským národním parkem zabývám od roku 1998. V roce 99 jsem poprvé s kolegy psal návrh zákona o šumavském národním parku. Tenkrát ještě ředitel inženýr Žlábek hodně na tom spolupracoval. Nebyla to otázka jenom mojí iniciativy, bylo nás několik z jižních Čech. A v tomto ohledu říkám, ten zákon chybí a mrzí mě, že ten zákon nebyl přijat za těch 11 let. Já osobně jsem ho předkládal třikrát.

Moderátor Ano, naposledy i v roce 2007. Tady je jeden návrh. Pak je v Poslanecké sněmovně ještě jeden neprojednaný.

Vojtěch Filip /KSČM/, poslanec: Ano.

Moderátor Tedy návrh zastupitelstva Plzeňského kraje. Ale nepřesvědčil jste o tom poslance, to znamená většina Poslanecké sněmovny jasně říká, že není zapotřebí zákon o národním parku Šumava, který by pomohl v boji proti kůrovci.

Vojtěch Filip /KSČM/, poslanec: Já jsem přesvědčen, že je a že je teprve ten katastrofální stav, o kterém je přesvědčovali ti, kteří se v lese vyznají, už na konci těch 90. let, a opravdu se ukázalo, že ti odborníci měli pravdu, ten stav je tam katastrofální. A my nemůžeme odpustit těm, kteří jsou jak pyromani, založí nejdřív požár, nechají rozmnožit kůrovce a potom říkají: "Netěžte!" Víte, ono je největší problém, a tady, si myslím, že se vlastně šumavský národní park udal sám, když není schopen doložit, kam byla 186 tisíc metrů krychlových dřeva... nemá je ani v prodeji toho tam, kde se zasahuje, a nemá je dokonce ani mezi těmi, které tam jsou k setlení. A v tomhle ohledu, když to nenajdete v jejich výroční zprávě a nemůžete se domoci žádným způsobem... Pan kolega ze Strany zelených tady říkal, že máme požádat podle zákona o veřejném přístupu k informacím, tak já říkám, že tam je opravdu ta žába na prameni. Oni nechtějí říct, co dělají s těmi 186 tisíci metry krychlovými dřeva...

Moderátor A proto kdyby vy jste byl ve vládě, tak byste odvolával šéfa šumavského národního parku?

Vojtěch Filip /KSČM/, poslanec: Já si myslím, že on skutečně absolutně tu situaci nezvládl. Podívejte se na lesy v bavorském národním parku, na rakouské straně a vidíte ty lesy upravené až na kopec Šumavy. Kdežto u nás je to, řekl bych, uschlý kopec, Smrčina je v katastrofálním stavu, a někdo za to odpovídá. Někdo je placen za to, že z toho dělá zoologickou zahradu pro kůrovce. Promiňte mi, ale tohle není hospodaření ve státě, který potřebuje řešit svůj vlastní státní dluh.

Moderátor Paní poslankyně, vy jste byla ministryní obrany před Martinem Bartákem. Kdyby vy jste dostala od Miloše Zemana a Vojtěcha Filipa takový dopis, tak vy byste se přimlouvala na vládě, aby byl odvoláván šéf šumavského národního parku?

Vlasta Parkanová /TOP 09/, poslankyně: Já jsem postupně mluvila se třemi ministry životného prostředí v průběhu těch let a mluvila jsem s nimi o Šumavě, o kůrovci, mluvila jsem o oblasti Nová Pec, Hraničník, Smrčina, napojení na Hochficht. Nikdy jsem se nesetkala se vstřícností, která by mě nějakým způsobem uspokojila, ale musím říct, že celý ten problém není tak jednoznačný, abychom ho tady na malé ploše v tolika lidech dokázali velmi objektivně vystihnout. Já si...

Moderátor Mně jde ale právě o tu základní otázku, jestli není příliš populistické možná odvolávat jenom šéfa národního parku, tudíž to je jasně položená otázka - jestli si myslíte, že by změna vedení šumavského národního parku něco vyřešila.

Vlasta Parkanová /TOP 09/, poslankyně: Vůbec si to netroufám hodnotit a pravděpodobně bych takovýto návrh nepodpořila. Myslím si, že na jedné straně není možné podporovat něco, co v rámci zjednodušení budu nazývat ekologická lobby, na druhé straně není možné se jednostranně přiklonit k tomu, co bych nazvala dřevařskou lobby. Současně politici se nemůžou zbavit odpovědnosti, ale přitom té věci velmi málo, a ještě za tím hrajou své politické hry. Takže je to velmi složitý problém a já bych naslouchala lesníkům, lidem, kteří lesu rozumí a nejsou ani na té straně vyhraněně ekologické, ani na té straně, která... protože vemte si, mluvíme o tom všichni, jak nás bolí ten pohled na ty suché stromy, protože my nechceme čekat ty desítky let, až se to všechno zmladí a vyroste to znovu, protože jsme na to byli zvyklí a nemyslíme si, že Šumava je přesně touto přírodní laboratoří, ale na druhé straně co je alternativou možná k těm holinám suchým? K tomu jsou přece ty strašné pařezy, to, když tam vyjede ta těžká dřevařská technika. Kdo toto chce posuzovat jen tak zdálky? Já na rozdíl od pana poslance Filipa si to netroufám.

Moderátor Vítězslave Jandáku, vy byste byl pro jedno z řešení - postihnout vedení šumavského národního parku, které je...

Vítězslav Jandák /ČSSD/, poslanec: Prosím vás, to je skutečně populistické řešení, to nejjednodušší. Co za to může ten Franc na zámku? Co je ten ředitel toho parku? Nic víc. Nezlobte se na mě, tady za to můžou dvě ministerstva, jedno se jmenuje životního prostředí, které vzniklo, nabobtnalo Bursíkem a zlikvidovalo park, a druhé, mlčenlivé ministerstvo, já si troufnu říct, že Gandalovič v životě nebyl ve Vimperku, nedělalo nic, a to je otázka zemědělství, Šumava, také zemědělství, a tady se nic nedělo. Tak se na mě nezlobte.

Moderátor Gandalovič už tam není rok, rok tam máte svého vlastního...

Vítězslav Jandák /ČSSD/, poslanec: Vy mi chcete říct, že ty brouci jsou tam rok, pane Moravec? To víme, že ne. To trvá delší dobu.

Moderátor Ano, ale váš nominant Jakub Šebesta je tam rok, ne na Šumavě, ale na Ministerstvu zemědělství.

Vítězslav Jandák /ČSSD/, poslanec: Je si myslím, že je chyba i na jeho straně, ale dneska jsme v situaci fatální, dneska se to musí řešit koncepčně, ta věc, a ta se neřeší, a proto od začátku jsem byl pro to, aby Šumava měla svůj zákon, abysme se neustále nehádali, zda šumavský park bude takhle velký nebo takhle velký, co se tam smí, co se nesmí, lidi jsou zmatený. Vemte si obce na Šumavě. To jsou jak Němci u Stalingradu. Ty se nemůžou hnout. Jakou mají v podstatě váhu ty obce? Žádnou, protože přijde vědec a řekne: "To je pitomost!" Já si vzpomínám na věc, kterou pronesl pan ministr Bursík. Když začla první diskuze o Šumavě, pronesl v kuloáru: "Neberte k tomu lidi, to je skutečně diskuze jenom pro vědce." Další slogan, který prohlásil, a ten se jmenoval... jak ten ministr životního prostředí za nás... lidovec, já nevím, jestli je teďka...

Moderátor Myslíte Libora Ambrozka?

Vítězslav Jandák /ČSSD/, poslanec: Ambrozek při diskuzi křičel: "Do toho mi netahejte, nebo mi vyhoděj ze strany," takže tohle trvá už velmi dlouho. A dokud se nenastartuje něco, co bude koncepce, co budou lidi vědět, co můžou, kam můžou všichni jít, co můžeme chránit, co bysme měli chránit a hlavně i dokud nezačneme vracet život na Šumavu, my jsme totiž dali přednost broukům a stromům a zapomněli jsme, že na Šumavě vždycky žili taky lidi. Vždyť si vemte, kolik tam bylo hutí sklářskejch.

Moderátor Pane poslanče, odpověděl jste na tu otázku. Alois Pavlíčko? Pane poslanče Bauere, co se rozčilujete? Vy se ještě ke slovu dostanete. Pane poslanče Filipe, vy chvíli počkejte.

Vojtěch Filip /KSČM/, poslanec: Dobře, no, tak...

Moderátor Vy jste byl ředitelem šumavského národního parku, jedním z mnoha, kteří vládli šumavskému národnímu parku v těch uplynulých dvaceti letech. Je řešením odvolání šéfa šumavského národního parku?

Alois Pavlíčko /SZ/, krajinný ekolog: Tak určitě ne. Odvolání ředitele je ta poslední věc a může to bejt jenom záminka, protože špatně už je od začátku to, že se situace politizuje. Národní park, to bysme museli jít do tématu, vlastně vysvětlit si ten pojem...

Moderátor Počkejte...

Alois Pavlíčko /SZ/, krajinný ekolog: ...co znamená v kontextu všechno, a to mi tady chybí, protože ta politická odpovědnost, ta je trošku někde jinde, ta je v tom plnohodnotném životě těch místních obyvatel, to znamená abysme jim pomohli, nebo je posílili v té infrastruktuře, aby neznečišťovali třeba prostředí, měli čofku dobrou, měli i třeba na spalování...

Moderátor Počkejte, ale proč by šumavský národní park neměl mít vlastní zákon? Vojtěch Filip už to tady zmiňoval. A i Plzeňský kraj vypracoval návrh zákona, který nebyl projednán v Poslanecké sněmovně, protože před tím projednáním toho návrhu Plzeňského kraje byl odmítnut návrh komunistických zákonodárců.

Alois Pavlíčko /SZ/, krajinný ekolog: Tak pokud jsem některé ty návrhy viděl, tak jsou tam věci, které opět nemají zase s národním parkem nic společného, to znamená, tam se rozdělují kompetence, rozdělují se někam úplně jinam, a dneska zákon o ochraně přírody a krajiny řeší národní park a také říká o tom, že v národním parku jsou přísně chráněné části, kde opravdu příroda má přednost. A pak je tam třeba 70 % přírody, která žije v kontextu s člověkem, a také chce, aby se tam udržovalo bezlesí, to znamená tradiční způsoby obhospodařování, a aby nezanikla i ta kultura těch lidí, kteří tradičně tu krajinu obhospodařovali. Nedělejme z toho prostě jednostrannou záležitost, plantáž na dřevo a nebo opačně vyhánění lidí. To je špatně.

Moderátor Lídr Věci veřejných - je namístě, aby nesl odpovědnost šéf šumavského národního parku v této situaci a byl odvolán?

Viktor Paggio /VV/, živnostník: Já bych nejdříve rád uvedl, že asi každý nechceme, aby z Nnárodního parku Šumava se stala nudná plantáž prken. Ty bezzásahové zóny mají svůj smysl, ale abych šel trochu do věcné problematiky... Problém je v tom, že ty bezzásahové zóny jsou roztroušeny po celém národním parku, je proto třeba je vzít, sjednotit do tří čtyř větších území a kolem vytvořit nárazníkové pásmo, kde budou listnáče a kde se bude aktivně zasahovat proti kůrovcovi zasahovat tak, aby se nešířil do okolních hospodářských lesů. Souhlasím také s tím, že musí být obce kompenzovány, to znamená, dám analogii k Temelínu, ty obce musí mít jistotu, že z toho národního parku budou něco mít, zejména práci, to znamená...

Moderátor A je k tomu zapotřebí nějaký zákon?

Viktor Paggio /VV/, živnostník: O veřejných zakázkách. Ty obce musí mít věc, musí mít jistotu, že ti lidé dostanou práci, to znamená malé transparentní veřejné zakázky.

Moderátor Nikoli tedy zákon o šumavském národním parku?

Viktor Paggio /VV/, živnostník: Měl by toto obsahovat. Tyto body by měl jistě obsahovat.

Moderátor Pane poslanče Filipe, ještě před tím než dostanete slovo, protože vy jste celou dobu tady zvedal oči... Pane poslanče Bauere, je to... ta současná situace, je opět na personální změnu ve vedení šumavského národního parku?

Jan Bauer /ODS/, poslanec: Mohu jenom krátce zareagovat? Já bych nechtěl, abysme viděli všechny šumavské obce tak černě, jak to tady vylíčil pan kolega. Navzdory šumavskému národnímu parku je mnoho úspěšných šumavských obcí a měst, mimo jiné město Prachatice, které vzkvétá, bohužel tam nemáme třeba tu knihovnu... Nicméně...

Moderátor Ano, to je hezké, že starosta si chválí svoji vlastní práci. Kdybyste to nechal na občanech, pane poslanče, bylo by to lepší.

Jan Bauer /ODS/, poslanec: Dělám to, já si na to dávám velký pozor a není to dobře. Omlouvám se. Kvalita ministrů... Všichni ministři životního prostředí byli mizerní, nicméně žádní nebyli tak mizerní jako za vlád sociální demokracie, kde ty problémy vznikaly.

Vítězslav Jandák /ČSSD/, poslanec: A Bursík byl výbornej.

Moderátor Promiňte, vy tím chcete říct, že jste to jako ODS s ministrem Bendou vytrhli, když tady...

Jan Bauer /ODS/, poslanec: Jestli jste mě správně poslouchal, já jsem říkal - všichni ministři byli v tomto směru mizerní, pouze někteří byli hodně špatní.

Moderátor Ale můžete mi teď odpovědět na tu základní otázku, kterou jsem kladl, tedy potřetí a naposled se ptám...

Jan Bauer /ODS/, poslanec: To odvolání... Já jsem ten dopis... vítám každý dopis, který pomůže tomu, aby se ze Šumavou něco stalo, protože to je skutečně nehorázný experiment, za který někdo musí nést zodpovědnost, na druhou stranu ten dopis zaslaný těsně před volbami není úplně to pravé ořechové a trochu trpí nějakým puncem předvolební rétoriky. K těm zákonům, které tady také padly - já si spíše myslím, že lepší nemít žádný zákon než špatný zákon.

Moderátor Ano, vy jste právě hlasoval v Poslanecké sněmovně pro zamítnutí toho návrhu, který předložil...

Jan Bauer /ODS/, poslanec: Já si velice dobře pamatuji, protože mimo jiné patřím mezi skupinu těch starostů, kteří se velice často těch jednání účastní, a skutečně si myslím, že ty zákony nebyly připraveny dobře. Mimo jiné ve vztahu k zónaci, mimo jiné ve vztahu k odpovědnosti managementu a že je třeba minimálně v tomto nebo v tom příštím volebním období udělat maximu pro to, aby Šumava svůj zákon měla.

 

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering