Šéf parku Šumava sestavil "protikůrovcový" tým

17.03.2010

Skóre: 0.82 Název zdroje: Mladá fronta Dnes Datum vydání: 17.03.2010 Nadpis: Šéf parku Šumava sestavil "protikůrovcový" tým Strana: 3 Pořadí: 3 Mutace: Jižní Čechy Rubrika: Jižní Čechy Autor: VÁCLAV JANOUŠ Ročník: 20 Číslo: 64 Náklad: 256941 Odkaz: http://www.idnes.cz/ Oblast: Celostátní deníky Zpracováno: 17.03.2010 06:35 Identifikace: DCMF20100317080012 cz Klíčová slova: Nyklese (2x), Nykles

 

Šumava - Lesníci z Národního parku Šumava vyznačují i nyní v lesích stromy, které napadl kůrovec. Správa parku pak vyhlašuje na jednotlivé označené stromy minitendry, aby je dřevorubci co nejdříve pokáceli a vytěžili. Šumavu letos čeká rekordní rok -z lesů zmizí na půl milionu kubíků napadeného dřeva. "Loni se vytěžilo zhruba 299 tisíc kubíků," podotkl náměstek ředitele šumavského parku Petr Kahuda. Podle něj gradace lýkožrouta letos pokračuje i přesto, že loni lesníci zasahovali na většině území parku. Také proto vznikl takzvaný kalamitní štáb, který má zastavit postup kůrovce ve druhých zónách parku. Tým odborníků sestavil ředitel parku František Krejčí. "Má patnáct členů včetně zástupce ministerstva životního prostředí. Dvanáct z nich jsou absolventi lesnických vysokých škol, dva středních lesnických škol a jeden člen je právník," oznámila mluvčí správy šumavského parku Jana Zvettlerová. Většina z lidí sedících ve štábu má zkušenosti z kůrovcových kalamit v minulých desetiletích. Tým expertů se bude scházet vždy dvakrát do měsíce podle aktuálního vývoje ohledně kůrovce na Šumavě. Vždy bude řešit jak technické, tak i další problémy se zpracováním kalamity. Zřízení krizového managementu požadoval od poloviny loňského roku i hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola, který dokonce pohrozil, že vyhlásí stav nebezpečí. Tehdy ředitel parku Krejčí i ministr životního prostředí Ladislav Miko oponovali, že kalamita je pod kontrolou. "Sestavení týmu znamená, že uznávají naše argumenty, které vznášíme. Doufám, že se nám podaří společnými silami Šumavu zachránit," řekl Zimola. Jmenování štábu přivítala i starostka Borových Lad na Prachaticku Jana Hrazánková. "Došlo na naše slova, že se jedná o kůrovcovou kalamitu, kterou je třeba korigovat," komentovala Hrazánková. Sestavení týmu je podle bývalého šéfa Svazu šumavských obcí Františka Nyklese "už pět minut po dvanácté". Dva roky prý slyšel jen ujišťování, že situace s lýkožroutem je pod kontrolou. "A tak zima nezima se kácí a jeden kamion za druhým vyváží kůrovcové dřevo ze Šumavy," poznamenal Nykles, podle kterého i dvanáct vědců vědecké sekce rady parku napsalo nyní ministrovi životního prostředí, že vedení parku nezvládá potlačení kůrovce.

Názor Františka Nyklese čtěte ve fóru čtenářů na str. C4

  • Těžba na Šumavě V roce 2008 bylo v parku vytěženo 119 tisíc kubíků napadeného dřeva, loni to bylo už 299 tisíc kubíků. Od začátku letošního roku lesníci vytěžili 1 060 kubíků zasaženého dřeva a těžba se zastavila jen v nejvyšších polohách kvůli sněhu. Nyní lesníci evidují zhruba 1 800 kubíků napadených stromů.

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering