Kdo brání dohodě obcí s parkem?

29.01.2010

Název zdroje: Prachatický deník Datum vydání: 29.01.2010 Nadpis: Kdo brání dohodě obcí s parkem? Strana: 12 Rubrika: ČESKOBUDĚJOVICKO - U NÁS DOMA Autor: JAROMÍR BLÁHA Ročník: 19 Číslo: 24 Náklad: 252466 Odkaz: http://prachaticky.denik.cz/ Oblast: Regionální deníky - Jihočeský kraj

Obce, Správa Národního parku Šumava a Ministerstvo životního prostředí připravily k podpisu dohodu. Její jméno je Vize 2020. Zajišťuje obcím v národním parku rozsáhlé výhody, jako třeba příliv dalších peněz na projekty. Zavazuje také správu parku a MŽP nerozšiřovat území ponechaná přírodě nad 30 % rozlohy NP Šumava do roku 2020. Připravovaná dohoda vyvolala doslova mobilizaci lidí, kteří dohodu parku s obcemi z různých důvodů nechtějí. Navštěvují obecní zastupitele, píší různé dopisy, padají výhrůžky, v novinách je jeden kritický článek za druhým. Proč odpůrcům národního parku vadí dohoda, která ani z dálky nepřipomíná výhru ochrany přírody, spíše naopak?

Příliv turistů

Obce v parku získají další obrovské výhody při čerpání dotací a finančních příspěvků, přitom již nyní mají dvakrát vyšší příjmy než sídla mimo NP. Což jistě není zlé. Jenže větší podporu na rozvoj infrastruktury a služeb by spíš potřebovala místa v okolí národního parku, do nichž je potřeba směřovat další příliv turistů a která by měla být jeho zázemím. Špatné je, že podpis dohody zastaví rozšiřování území ponechaných přírodě nad 30% do roku 2020. Za pět let bude úplně jiná situace. Na rozšíření bezzásahových území se mnoho lidí bude dívat odlišně než dnes. Ale připravená Vize 2020 je za pět let může blokovat. Hnutí DUHA je textem dohody velmi zklamáno. Proč ale taková dohoda vadí některým lesníkům a dalším politikům, hejtmana nevyjímaje? Jednak kritizují 30% rozlohu území ponechaných přírodě. Na jeho třetině jsou "zásoby dřeva", které by se právě teď díky kůrovci ještě daly rychle vytěžit. Velmi zajímavý pohled do zákulisí přinesl dopis šéfa lesnicko- dřevařského lobbistického sdružení Šumava 21 Jiřího Šticha, jenž unikl na veřejnost a je na internetu (viz http://sumava. dr osera.cz/info/studieadokum enty/jinedokumenty/Stichu v- dopis- starostum. doc). Starostům šumavských obcí sděluje, že jejich podpis Vize 2020 považuje za zradu, a vyhrožuje jim, že bude "pokračovat v boji proti správě NP, MŽP i některým z vás". Otevřeně popisuje, jak lobbistické sdružení dosud připravovalo starostům kampaň proti národnímu parku. Únik dopisu je zajímavý i adresářem - mezi příjemci e - mailu byli také spolupracovníci z řad senátorů a krajských politiků. "Kupodivu" přesně ti, kteří se nejvíce angažují v politických a mediálních útocích na správu parku. Ještě mnohem více ale uzavření dohody vadí všem, kteří dosud na konfliktu mezi obcemi a parkem parazitovali, politicky či jinak na něm profitovali. Dosud se jim spor dařilo udržovat. Ze Šumavy udělali politické téma a stavěli na něm předvolební kampaně. Rozzlobený hejtman Zimola zase sliboval, že na Šumavě udělá pořádek. K dohodě se ale připojit odmítá a vadí mu, že by se obce s parkem měly dohodnout bez něj. Objevují se i hlasy vybízející obce, aby dohodu nepodepisovaly, a sliby, že po volbách nová vláda zatočí se zelenými na ministerstvu i s národním parkem. Jenže lidé, kteří dosud měli zájem konflikt v národním parku udržet, nemají ve skutečnosti zájem na tom, aby se obce měly dobře. Přišli by totiž o hračku ve formě politického tématu, ve kterém ukazují, jak bojují za záchranu Šumavy.

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering