Na Šumavě nacházíme společnou řeč

13.01.2010

Název zdroje: Česká média.cz Datum vydání: 13.01.2010 Nadpis: Na Šumavě nacházíme společnou řeč Oblast: WWW - Domácí zprávy Odkaz na plný text článku: http://www.ceskamedia.cz/article.html?id=317534

Dá se dohodnout i po desetileté - převážně mediální - bitvě?

Věřím, že ano, pokud dohoda bude opravdu přínosná pro všechny strany.

To Vize Šumava 2020, o které nyní jednám se šumavskými starosty, bezpochyby je. Pomůže prosperitě horských obcí a zároveň i ochraně unikátní přírody.

Šumava bezesporu patří k tomu nejlepšímu z českého přírodního dědictví. Turisté mohou obdivovat zbytky bukových pralesů, proměny horské přírody v divokých smrčinách, horské louky, ledovcová jezera i mlžná blata. Při velkém štěstí mohou vidět rysa nebo tetřeva.

Ale Šumava není prázdná. Přímo v národním parku leží několik obcí, žijí tu lidé. Mají své vlastní, legitimní představy o tom, jak má jejich domov vypadat. Všeobecně je známo, že názory starostů a mínění ministerstva životního prostředí a správy parku nebyly v posledních letech vždycky shodné, což někdy vedlo k nepříjemnému napětí.

Moji poslední předchůdci, Ladislav Miko a Martin Bursík, se rozhodli s letitou zákopovou válkou skončit a začali s obcemi i kraji jednat o společné dohodě, jak s unikátním územím dál nakládat. Pokud se podaří, bude to přínos pro místní lidi i pro turisty.

Národní parky všude v Evropě chrání to nejvzácnější z místní přírody, ale také pomáhají rozvoji obcí. Národní park je prostě dobrá marketingová značka. Obce těží především ze zájmu turistů. Šumavu letos navštívily téměř dva milióny lidí, kteří přijeli obdivovat divokou přírodu i pozorovat, jak žije a proměňuje se bez pomoci člověka.

Je ale jasné, že chránit přírodu nelze bez pomoci a porozumění především místních lidí. Proto se ministerstvo životního prostředí a Správa šumavského národního parku zaměřily i na to, jak příležitostí, jež park skýtá, využít pro prosperitu zdejších obcí.

Chceme pomoci i přímo. Vláda koncem prosince přijala návrh ministerstva životního prostředí, aby žádosti o podporu z evropských fondů ve vybraných regionech dostaly výhodnější bodové ohodnocení. A tudíž více peněz. Prosadili jsme, aby se plán otestoval právě na Šumavě, kde správa parku už společně s obcemi připravuje konkrétní projekty. Státní fond životního prostředí navíc právě zpřístupnil speciální dotační program pro obce v národních parcích.

Nedělám si iluze, že se ze dne na den podaří odstranit všechny letité rozpory. Ale na posledním jednání se starosty šumavských obcí jsem viděl vůli se domluvit, protože na hlavních rysech budoucnosti národního parku se shodujeme. Obě strany udělaly důležité vstřícné kroky.

Zbytečná politizace a vyhrocování debaty nebylo v minulých letech výhodné pro nikoho. Nepolitická vláda je možná tou nejlepší příležitostí k dohodě státu s obcemi. Proto doufám, že rozdělanou práci na Vizi Šumava 2020 společně se šumavskými starosty během pár týdnů úspěšně dokončíme.

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering