Výstava ukazuje kalamitu na Šumavě

07.01.2010

Název zdroje: Klatovský deník Datum vydání: 07.01.2010 Nadpis: Výstava ukazuje kalamitu na Šumavě Strana: 2 Rubrika: KLATOVSKO Autor: DAVID KOJAN Ročník: 19 Číslo: 5 Náklad: 252466 Odkaz: http://klatovsky.denik.cz/ Oblast: Regionální deníky - Plzeňský a Karlovarský kraj

Železná Ruda - Fotografie kůrovcovou kalamitou nejhůře postižených míst Šumavy českobudějovického fotografa Zdeňka Troupa si mohou prohlédnout návštěvníci putovní výstavy Zachraňme Šumavu v železnorudské základní škole až do 22. ledna. "Jsme velice rádi, že jsme výstavu mohli oživit i velkoplošnými leteckými snímky fotografa Milana Váchala z jeho knihy Šumava kouzelná a umírající. Výstavu jsme doplnili už dokonce i fotografiemi místních amatérů, kteří svými snímky poukazují na další postižená místa, která jsme ve výstavě původně zastoupena neměli," popsal výstavu jeden z jejích iniciátorů, bývalý předseda Svazu obcí NP Šumava František Nykles. Výstava vznikla koncem roku 2008 z podnětu tehdejšího jihočeského hejtmana Jana Zahradníka, "šumavských" senátorů Jiřiny Rippelové, Josefa Kalbáče a Tomáše Jirsy a Svazu obcí NP Šumava. Železná Ruda je už devatenáctým zastavením výstavy. "Předpokládáme, že to není zastavení poslední. Zatím se zájemci o výstavu sami hlásili, zájem přitom mají kromě šumavských i města ve vnitrozemí, odkud většina návštěvníků Šumavy přijíždí. Výstava má velký ohlas, což se projevilo i tím, že máme shromážděno již jedenáct tisíc podpisů stejnojmenné petice. Petici Zachraňme Šumavu přitom neděláme žádnou zvláštní reklamu, petiční archy prostě leží na určitých místech a lidé buď podepíší, nebo ne," doplnil Nykles. Pořadatelem výstavy v Železné Rudě je Železnorudský klub. "Všichni, kteří na Šumavě žijeme a téměř denně po ní chodíme, vidíme zkázu způsobenou kůrovcem a jsme schopni usoudit, co to do budoucna pro nás, pro naše děti i pro naše podnikání bude znamenat," vysvětlil předseda Železnorudského klubu Václav Chabr důvody pro pozvání výstavy. "Tato výstava je součástí obrovského množství práce vykonané pro šumavské obce a pro lidi, kteří na Šumavě žijí. Já věřím tomu, že nakonec dojdeme při jednáních k nějaké shodě, která bude výhodná i pro obyvatele Šumavy, což současný stav není," uzavřel železnorudský starosta Michal Šnebergr.

Foto - VÝSTAVA Zachraňme Šumavu byla v železnorudské základní škole zahájena v úterý odpoledne a potrvá až do 22. ledna. Další snímky najdete na www.klatovsky.denik.cz.

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering