Z vrtulníku na zem - Miloš Zeman na Šumavě

08.09.2009

Název zdroje: zelení.cz - Strana zelených Datum vydání: 08.09.2009 Nadpis: Z vrtulníku na zem - Miloš Zeman na Šumavě Autor: Svatomír Mlčoch pro blog na iDnes.cz Oblast: WWW - Politika a právo Odkaz na plný text článku: http://www.zeleni.cz/14055/clanek/z-vrtulniku-na-zem---milos-zeman-na-sumave/

Kostrbaté přistání Miloše Zemana v národním parku Šumava. Tak by se dala hodnotit jeho cesta v sobotu 5. září do oblasti Plešného jezera. Jestliže v dubnu 2009 se nad Šumavou pouze vznášel vrtulníkem, nyní přistál, aby do lesa také vešel. Obě akce proběhly za organizace jeho přátel z fanklubu a hlavně za režie někdejšího plukovníka předlistopadové ?lidové armády" ing. Zbytka. Zeman se přijel utvrdit ve své dubnové kritice šumavské divočiny (divočina = nezasahování proti kůrovci na části území), zkritizovat vedení národního parku, ministerstvo životního prostředí a potažmo všechny zelené. Utvrdil se a kritizoval. Byl jsem při tom, neboť jeho (první?) procházka Šumavou byla veřejná. Sešli se na ní jak zastánci kácení stromů na Šumavě v boji proti kůrovci, tak jeho odpůrci (byť výslovně nepozvaní). Odpůrce zastupovali především vědci z Biologického centra AV ČR, JČU a řad občanských sdružení.

Scénář byl zjevně předem připraven a ing. Zbytek jako hlavní scénárista nic neponechal náhodě. Zorganizoval suitu Miloše Zemana výhradně z kritiků dosavadního postupu národního parku. Zjevně jednostranně informovaný M.Zeman po 2 hodinové cestě z Jeleních vrchů zeleným lesem dorazil k Plešnému jezeru, aby tam jeho doprovod provedl kritiku stavu kůrovcem napadených smrků nad jezerem. Teprve po této kritice vstoupil Zeman za doprovodu ředitele NP a náměstka MŽP dovnitř kůrovcového lesa, kde se nade vší pochybnost lesní porosty rychle a dostatečně zmlazují.

Nejmanipulativnější částí akce pak byla ?tisková konference" M.Zemana na závěr. Přítomni byli sice jen tři novináři, do budovy však zamířila i cca stovka účastníků pochodu. Na této konferenci mluvila skoro dvě hodiny výhradně fronta odpůrců samovolného vývoje přírody na části národního parku. Druhá strana slovo nedostala. Výhružný až kriminalizační podtext do výstupů vnesl ing. Zbytek. Vzduchem létaly slova o ?zelených tunelářích" (takový plakát vítal účastníky na vratech při vstupu), správa národního parku byla neprávem obviněna ze zatajování dřevní hmoty ve výroční zprávě a lesník ing. Vicena sekundován přizvaným advokátem obšírně a nesrozumitelně líčil, jak ochranáři na Šumavě nepáchali škody za 11 až 32 miliard Kč na lesních porostech (Šumava hodnocena přes cenu dřevní hmoty) a proto on podal trestní oznámení. Opačný tábor v čele s ředitelem NP a vědeckými zástupci i občanskou veřejností na vlastní uši slyšel řadu nehorázností a žasnul. Miloš Zeman se tímto monologickým závěrem stal nástrojem zbytečně útočné konfrontace. Přesto měla akce jeden nesporně pozitivní přínos - totiž přítomnost odborné i laické veřejnosti, která nesouhlasí s kácením kůrovcových stromů ve vybraných zónách na Šumavě. Její nemalé zastoupení přispělo k tomu, že se alespoň cestou na Plešné jezero a zpět vedl dialog.

 

Zpět na přehled zpráv ← následující   |   předcházející →

Zachraňme Šumavu občanské sdružení, o.s.

Karla Čapka 1166, 373 41 Hluboká nad Vltavou

IČO: 26568535, DIČ: CZ26568535
číslo účtu: 2073904309/0800

info@zachranmesumavu.cz http://www.zachranmesumavu.cz

Tytp www stránky vytvořilo web studio EDGERING v roce 2014 | x4u CMS Toplist Edgering